Vijf alternatieve routes voor de Inca Trail

Vijf alternatieve routes voor de Inca Trail

door Victorine Sandkuyl

Vier dagen afzien maar met een oogverblindend uitzicht als beloning, het lopen van de Inca Trail is voor veel reizigers een must tijdens een rondreis door Peru. De 45 km die je in vier dagen aflegt zijn het meer dan waard en de tocht zelf is al een bijzondere ervaring op zich.

Maar wist je dat er in Peru ook hele mooie alternatieven voor de Inca Trail te vinden zijn? De Inca Trail wordt jaarlijks door duizenden toeristen afgelegd, alleen wandelen zit er dus niet echt in. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor een andere route naar Machu Picchu.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 83 reizen naar Peru

Ook de ervaren wandelaars kiezen voor andere wandelroutes in Peru. De Inca Trail is relatief eenvoudig, routes zoals de Salkantay Trek bieden meer uitdaging. En tijdens het lopen van de Choquequirao Trail voel je je alleen op de wereld.

Ben jij op zoek naar een grotere uitdaging tijdens je vakantie in Peru of heb je geen zin om met drommen andere toeristen de Inca Trail af te leggen? Lees dan mee en ontdek dé vijf alternatieven voor de Inca Trail.

5. Salkantay Trek

De Salkantay Trek wordt gezien als hét alternatief voor de Inca Trail omdat deze tocht je ook naar de verborgen stad Machu Picchu voert. Deze route is een stuk zwaarder en brengt je naar grote hoogtes, je bevindt je op een gegeven moment zelfs op 4.700 meter hoogte.

De zware tocht neemt vijf dagen in beslag waarbij je wordt getrakteerd op de meest unieke uitzichten. Eén van de letterlijke hoogtepunten is wanneer je de majestueuze Nevado de Salkantay van 6.271 meter in zicht krijgt. Daarnaast geniet je onderweg van watervallen, weidse grasvelden, besneeuwde bergtoppen en diepgroene jungle.

De Salkantay Trek is een echte uitdaging tijdens je rondreis door Peru, omdat je op grotere hoogte een langere route dan de Inca Trail aflegt. Vergeet je stevige wandelschoenen en goede humeur dus niet, dan ben je klaar voor een van de meest spectaculaire wandelroutes van Zuid-Amerika.

4. Lares Trek

Denk je nou: "Véél te zwaar, die Salkantay Trek!" dan is de Lares Trek misschien wel de tocht die jou naar Machu Picchu brengt. Deze wandelroute is namelijk 'maar' 33 km lang, een stuk korter dan de Inca Trail of Salkantay Trek en daardoor geschikt voor iedere wandelaar - getraind of ongetraind.

Bereid je wel voor op spierpijn in je kuiten, want ook bij deze trekking loop je berg op, berg af. Je wandelt langs kabbelende riviertjes omringd door bergmassieven en wordt af en toe begroet door hele kuddes alpaca's. Na drie dagen lopen eindig je bij Machu Picchu, je welverdiende beloning en het hoogepunt van je vakantie in Peru!

3. Choquequirao Trail

Andere bestemming, andere route, zelfde prachtige natuur. De Choquequirao Trail leidt je niet naar de meest bekende Inca stad, maar naar het kleine zusje van Machu Picchu.

Vanuit Cachora loop je in twee tot drie dagen naar de ruïnestad Choquequirao. Omdat deze stad een stuk kleiner is dan Machu Picchu en goed verscholen in de jungle ligt, is het pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontdekt.

Slechts een handjevol toeristen per dag bezoekt Choquequirao, hier voel je je nog alleen op de wereld. De weg ernaartoe is zwaar, eerst daal je af in de Apurimac Canyon, dan steek je de rivier de Apurimac over en vervolgens klim je weer omhoog. Daar staat een unieke ervaring tegenover: een magische reis terug naar de tijd van de Inca's.

2. Huayhuash Circuit

Wie op zoek is naar een echte uitdaging op wandelgebied slaat de Valle Sagrado over en gaat meteen richting de Cordillera Huayhuash. Hier maak je je op voor het Huayhuash Circuit, een van de mooiste trekkings ter wereld. In tien tot twaalf dagen loop je ruim 120 kilometer door de pure en ruige natuur van de Andes.

Zorg ervoor dat je al aan de hoogte bent geacclimatiseerd voor je aan dit circuit begint, want op de eerste dag kom je meteen al boven de 4.000 meter uit. Je merkt dat je kortademig wordt op deze hoogte, de rest van deze tocht kom je ook niet meer lager. Doe dus rustig aan en geniet van de adembenemende uitzichten, want deze trekking brengt je langs helderblauwe meren, witte bergtoppen en natuurlijke gletsjers.

1. Santa Cruz Trek

Nog een heel stuk noordelijker van Lima vind je de Cordillera Blanca. Ook dit berggebied is heel geschikt voor een meerdaagse trekking, de bekendste is de Santa Cruz Trek. In vier dagen wandel je langs kleine bergdorpjes, groene valleien en hoge bergpieken.

Begin goed uitgerust aan deze trekking, want je moet veel klimmen in korte tijd. Vooral de tweede dag staat bekend als een zware dag, hierbij loop je naar het hoogste punt van de tocht, de bergpas Punta Union op 4.750 meter hoogte. Op de laatste twee dagen loop je vooral naar beneden, waardoor je beter van de schitterende panorama's geniet.

Vergeet ook niet dat het erg koud kan worden in de bergen, het is daarom geen overbodige luxe om genoeg warme kleren mee te nemen. Deze kou zorgt daarentegen wel voor besneeuwde bergtoppen wat de uitzichten nóg mooier maakt.

Lijkt het je ook zo gaaf om een van deze uitdagende trekkings te lopen? Wij hebben de beste vliegtickets naar Peru voor je!

Fotocredits: McKay Savage | McKay Savage | Danielle Pereira | Fagor Automation | Bas Wallet |

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors