Arequipa Arequipa
7,8
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,0 Locals
8,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Arequipa

door Willeke van Doorn

In de schaduw van hoofdstad Lima en drie vulkanen schuilt Arequipa, de tweede stad van Peru. Slenter over het Plaza de Armas in het historische centrum van Arequipa en neem een kijkje achter de dikke muren van het Santa Catalina klooster, één van Arequipa's belangrijkste bezienswaardigheden.

Arequipa ligt in het zuiden van Peru op 2325 meter boven zeeniveau. De vulkanen Misti, Chachani en Pichu Pichu loemen vanaf meer dan 5000 meter hoogte over de Witte Stad. Arequipa dankt die bijnaam aan de vele witte gebouwen die omhoog getrokken zijn uit wit vulkanisch gesteente. Sinds 2000 prijkt het historische centrum van Arequipa op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

ZELF NAAR Arequipa?

Bekijk alle 57 reizen naar Arequipa

Plaza de Armas

Arequipa dankt haar status als werelderfgoed aan de unieke combinatie van inheemse en koloniale achitectuur. Het Plaza de Armas vormt het levendige centrum van de oude binnenstad. Vanaf het plein kijk je uit over de besneeuwde vulkaantoppen die Arequipa omringen en op Le Cathedral.

De witte kathedraal aan het Plaza de Armas, simpelweg Le Cathedral genaamd, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Arequipa. De originele kathedraal dateert uit 1656, maar moest na een verwoestende brand en aardbeving in de negentiende eeuw opnieuw opgebouwd worden.

Arequipa: de bezienswaardigheden

Het is de moeite waard om tijdens je stedentrip in Arequipa even naar de top van de kathedraal te klimmen. Hier wacht je een schitterend uitzicht over Arequipa en al haar bezienswaardigheden. Arequipa telt verschillende kerken waaronder Iglesia de la Compañia, Iglesia de San Francisco en Iglesia de San Agustín.

Maar de echte highlight van Arequipa is het Santa Catalina klooster, de bekendste bezienswaardigheid van de stad. Achter de felgekleurde dikke muren van het klooster gaat een labyrint van smalle straatjes en kleine binnenplaatsen schuil.

Santa Catalina klooster

Het Santa Catalina klooster is eigenlijk een stad binnen Arequipa. Het complex omvat 20.000 vierkante meter. Tijdens je rondreis door Peru kun je een tour met een gids maken door het Santa Catalina klooster of het immense complex zelf verkennen. Hoewel het Santa Catalina klooster al vele jaren oud is, is het nog maar sinds 1970 open voor het publiek.

Het Santa Catalina klooster stamt uit 1580. Dat is slechts enkele decennia na de stichting van Arequipa door de Spanjaarden in 1540. De stichting van Arequipa vieren de inwoners van het stad nog elk jaar op 15 augustus met dansvoorstellingen, parades en veel vuurwerk.

Reizen Arequipa

Meer Arequipa

Reviews Arequipa

Arequipa, de mooiste stad van peru (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Erik van Turnhout op 17 november 2019

Tijdens onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika hebben we een bezoek gebracht aan Arequipa. Volgens onze mening was dit de mooiste stad die we in Peru hebben bezocht. Naast de prachtige gebouwen is de stad ook de ideale uitvalsbasis om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan de Colca Canyon.

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Arequipa

 • Betaalbaar
 • Mooie gebouwen
 • Uitvalsbasis voor excursies
 • Goedkoop

Minpunten Arequipa

 • Kan koud zijn
Ultieme tip: Bij het gemeentehuis heb je toegang tot het balkon waarvan je een mooi zicht op het centrale plein hebt. Ook de markt is de moeite waard om te bezoeken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek Arequipa! (bezocht in maart 2016)

Review geschreven door Suzanne Doeland op 11 juni 2017

Arequipa! Deze stad mag zeker niet overgeslagen worden. Arequipa is ontzettend veelzijdig. De stad heeft een sfeervol Plaza de Armas, prachtige architectuur, vriendelijke mensen en laat de Peruaanse cultuur zien. De eerste dag ben ik zelf mee gegaan met de Arequipa free walking tour van 'red cap', om de stad te leren kennen en andere mensen te ontmoeten. De mercado is ook zeker een bezoek waard! Hier komt de Peruaanse cultuur tot leven: kraampjes vol met fruit tot aan sapjes waar kikkers in gepureerd zijn (dit brengt geluk). Een uitdaging dus!
Vanuit Arequipa kun je ook de Colca Canyon bezoeken. De Colca Canyon staat bekend om de prachtige hikes en de condors. In Arequipa is voldoende informatie te vinden om ter plaatste het bezoeken van de Colca Canyon (1 dag tot 3 dagen, zelfstandig of met gids) te organiseren.
Vanuit Arequipa zijn drie vulkanen zichtbaar. Zelf heb ik de El Misti vulkaan van 5.825m beklommen in twee dagen. Zwaar, maar zeker haalbaar met voldoende enthousiasme en doorzettingsvermogen (ook voor relatief onervaren hikers). Wij waren met zes mensen alleen op de vulkaan. Alsof je in een andere wereld bent beland. Ruige natuur, prachtig uitzicht, zwart zand en vanaf het basiskamp op 5.000m begint de sneeuw in zicht te komen. De mooiste zonsondergang die ik gezien heb en je staat letterlijk in de wolken. Slapen in een tentje met uitzicht op alle lichtjes van Arequipa. De tweede dag naar de top is zwaar, maar dat is het zo waard! Fantastisch om op de top te staan! In Arequipa zijn verschillende bureaus waar de beklimming geboekt kan worden. Vraag wat rond om te vergelijken, de prijzen lopen uiteen van ongeveer €60 -€200. Eenmaal terug in Arequipa is er niets fijners om zo'n inspanning te vieren met een diner bij 'Ratatouille'. Een Fransman heeft een heeerlijk restaurant vlakbij de Plaza de Armas! (Ongeveer €10-15 p.p. in totaal)

Ultieme tip: Hostel Backpackers, gezellige sfeer met een woonkeuken waar je net als thuis kunt ontbijten!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wonderschoon Arequipa (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Jort Blankestijn op 22 januari 2017

Arequipa is een middelgrote stad in het zuiden van Peru. De stad heeft een wonderschoon centraal plein waar hét allemaal gebeurt. Muziek, dans en de verkoop van heerlijk eten is hier elke dag aan de orde. Hier krijg je het echte Peruaanse leven te zien.

Pluspunten Arequipa

 • authentiek stad

Minpunten Arequipa

 • geen
Ultieme tip: Een 2 daagse uitstap naar de Colca Caynon en een aanrader! Waar je met een beetje geluk (helaas uitstervende) vogels van 1.5 meter breed kan spotten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Schitterende rondreis Peru gemaakt. (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Carina Lievendag op 05 juli 2016

In Arequipa verblijven we enkele dagen om ons voor de bereiden op het bewegen op grotere hoogtes. In alle rust genieten we van deze prachtige witte stad die tussen een aantal reusachtige vulkanen ligt.

Pluspunten Arequipa

 • Prettig klimaat
 • fijn om aan de hoogte te wennen
 • schitterende witte stad
 • heerlijk eten
 • leuke winkelstraatjes
Ultieme tip: Het Santa Catallina klooster met zijn kleurijke muren is zeker een bezoek waard. Vanaf de Puente Fierro kan je mooi de vulkanen met hun besneeuwde toppen zien.

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors