Rondreis Peru: de highlights Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Rondreis Peru: de highlights

door Elsemieke Land

Peru staat gelijk aan een langgerekte kustlijn, een broeierig regenwoud en natuurlijk de imposante Andes. Je kunt er eindeloos surfen of wildlife spotten en bovenal dagenlange trekkingen maken. Er is dus genoeg te kiezen voor je eerste rondreis door Peru. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan hebben wij een tip voor je: vink eerst de hoogtepunten af!

Om je daarbij te helpen presenteren we je deze rondreis door Peru: de highlights. In twee weken leg je ruim 3200 kilometer af, te beginnen in metropool Lima. De route brengt je langs historische Peruaanse steden, maar ook ‘s werelds één-na-diepste kloof, het hoogst bevaarbare meer en natuurlijk verloren Inca-stad Machu Picchu. Kortom, ben jij klaar voor deze rondreis langs de highlights van Peru?

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 87 reizen naar Peru

Peru: de highlights

Je trapt je rondreis langs de highlights van Peru af in hoofdstad Lima. Struin vanaf de Plaza de Armas door het historische centrum of zoek een terrasje op in de groene, bruisende wijk Miraflores. Hierna reis je door naar de ‘witte stad’ Arequipa. De stad dankt zijn bijnaam mede aan de witte kathedraal op de lokale Plaza de Armas en de drie witte vulkaantoppen die daar bovenuit steken. Terwijl je lichaam went aan de hoogte maak je een stadswandeling en bezoek je het fotogenieke, kleurrijke Santa Catalina-klooster.

Bij morgenstond rijd je over de Peruaanse hoogvlakten en via het Salinas y Aguada Blanca-reservaat naar Chivay. Je maakt een tussenstop bij de Mirador de los Andes op 4910 meter hoogte en baddert in de warmwaterbronnen van La Calera. De volgende dag zie je vanaf Cruz del Condor hoe de enorme Andescondor boven het diepste punt van de Colca Canyon zweeft. Wil je meer van de één-na-diepste canyon ter wereld zien? Kies dan voor een meerdaagse trekking door de kloof. 

Je volgende stop is de grauwe stad Puno. Maar niet getreurd, het is je uitvalsbasis voor een boottour over het helderblauwe Titicacameer. Met een hoogte van 3820 meter ‘s werelds hoogst bevaarbare meer. Je meert aan op eiland Taquile waar je tijdens een wandeling en lunch kennismaakt met de lokale bevolking. Bij meerdaagse boottochten bezoek je ook de rieten Uros-eilanden en overnacht je bij een lokale familie op Amantani op het Titicacameer. 

Een comfortabele busrit brengt je naar Inca-hoofdstad Cusco. Verken het compacte centrum, bezoek de gotische kathedraal en de Inca-tempel Coricancha, ontdek kunstenaarswijk San Blas en scoor souvenirs op de San Pedro-markt. 

Vanuit Cusco reis door de Sacred Valley en bezoek je de incaruïnes van Pisac, Moray of Ollantaytambo of bewonder je vanuit Urubamba de zoutterrassen van Maras. Genoeg incaruïnes gezien? De lokale markt van Urubamba en de traditionele zondagmarkt in Pisac zijn ook een aanrader. 

Zorg in elk geval dat je eindigt in Ollantaytambo, want vanuit daar pak je de trein die je door de bergen naar Aguas Calientes brengt. Het dorpje is dé uitvalsbasis voor een bezoek aan verloren Inca-stad Machu Picchu. Want die mag niet ontbreken tijdens een rondreis langs de highlights van Peru. 

‘s Ochtends vroeg pak je de eerste bus om als de mist net is opgetrokken je eigen digitale ansichtkaart van de ruïne te schieten. Als je meer tijd hebt, is een meerdaagse trekking als de Inca Trail of Salcantay Trail ook een optie. Reserveer zowel een trekking als je tickets voor Machu Picchu ruim van tevoren. Vanaf Machu Picchu reis je via Cusco terug naar Lima en komt je rondreis langs de highlights van Peru ten einde. 

Beste reistijd Peru

De beste reistijd voor deze rondreis langs de highlights van Peru is de periode van juni tot en met augustus. In deze periode valt het droge seizoen in Peru en zijn de temperaturen aangenaam. Daardoor is het ook het hoogseizoen voor een rondreis door Peru. Tussen september en november of in april en mei is het minder druk, maar het weer ook aangenaam. Vermijd het regenseizoen in Peru dat valt tussen december en maart. 

Voor deze reisroute raden we aan zo’n twee weken uit te trekken. Wil je overnachten op het Titicacameer of een trekking door de Colca Canyon of naar Machu Picchu doen? Neem dan meer tijd voor je rondreis langs de highlights van Peru. Houd er rekening mee dat de Inca Trail jaarlijks de hele maand februari gesloten is wegens onderhoud. Machu Picchu is het hele jaar geopend. 

Routebeschrijving

Je reis begint in hoofdstad Lima en eindigt twee weken later bij Machu Picchu. Omdat je tijdens deze rondreis door Peru alleen de highlights bezoekt, leg je soms grote afstanden af. Tussen de hoogtepunten op deze reisroute zijn gelukkig goede busverbindingen. De bustickets koop je op de lokale busstations. 

Busmaatschappijen Peru Hop en Cruz del Sur staan goed aangeschreven. Bespaar voor een lange reis niet op comfort en kies voor ‘semi cama’ of ‘full cama’-stoelen, waarbij je rugleuning een groot stuk of zelfs helemaal naar achter kan. Wil je tijd besparen? Dan kan je tussen Lima en Arequipa en tussen Cusco en Lima kiezen voor een binnenlandse vlucht. In de Sacred Valley reis je per minibus of taxi. De reis tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes leg je af per trein. Reserveer deze ruim van tevoren. Vanaf Aguas Calientes gaat een pendelbus naar Machu Picchu. 

Hebben we jou geïnspireerd om naar Peru te gaan? Bekijk hier de beste aanbiedingen voor een rondreis langs de highlights van Peru! 

Fotocredits: Adam Jones | Damien Ramos | Guy Vindigni

Reizen Peru

Foto's & video's Rondreis Peru: de highlights

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors