Cusco
8,4
9,0 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
8,3 Locals
8,3 Restaurants
7,7 Veiligheid
- Stranden

Cusco

door Lana Leach

Voor de Inca's was Cusco de navel van de wereld. De toegangspoort naar Machu Picchu herbergt een schat aan archeologische vondsten. Het is een stad waar je makkelijk tien dagen kunt doorbrengen. De hoofdstad van het Inca-rijk behoort tot de mooiste steden van Zuid-Amerika.

Kinderkopjes

Op een hoogte van bijna 3.500 meter brengen steile straatjes met kinderkopjes je puffend van oude Inca ruïnes naar Spaans koloniale pleinen, musea, kerken en parken.

De aangename dertiende eeuwse stad is ingenieus in elkaar gezet. De Inca's stonden bekend om hun vindingrijke architectuur. Dat zie je direct terug in de oude stadsmuren. Enorme stenen sluiten naadloos op elkaar aan en daarvoor waren soms wel twaalf hoeken nodig.

Toeristenstad

Cusco is tegenwoordig het domein van toeristen. Op het Plaza de Armas, het centrale plein van de stad, kun je in het middagzonnetje mensen kijken.

Met uitzicht op statige koloniale galerijen trekt de hele stad aan je voorbij: Peruanen met versnaperingen, Japanners met grote fototoestellen, backpackers met opvallend gekleurde lamatruien en Amerikanen met een reisgids in de hand.

Groepjes Quecha vrouwen en kinderen vragen of je voor een klein bedrag met ze op de foto wil. Aan een touwtje hebben ze een baby lama die je vanonder haar lange wimpers even hoopvol aankijkt.

Catedral de Cusco

Op het plein staat ook een gotische kathedraal: Catedral del Cusco. De bouw van dit enorme heiligdom startte in 1559 en duurde meer dan honderd jaar. De plattegrond van de kathedraal heeft de vorm van een Latijns kruis.

De meeste stenen zijn afkomstig van de nabijgelegen Inca tempel Sacsayhuaman, door gidsen lachend uitgesproken als 'sexy woman.' De Spanjaarden bouwden de kerk op de fundering van een oude Inca tempel. Ze lieten de nazaten van de Inca's het zware werk doen.

In de kathedraal vind je een aantal Inca verwijzingen. Zo is in de toegangspoort een hoofd uitgekerfd van een poema, een van de drie heilige dieren voor het indianenvolk. In Cusco kom je hem samen met de condor en de slang overal tegen. Kijk bijvoorbeeld naar een plattegrond van de stad. Herken jij ook de vorm van een poema?

Mercado San Pedro

De markt van Cusco, Mercado San Pedro, is ook een bezoekje waard. Naast de gebruikelijke waren als vers fruit, enorme lappen vlees, noten en bontgekleurde doeken, kleding en tassen, zijn er ook kraampjes met een sjamanistische inslag.

Coca tandpasta, lama foetussen, heilzame flesje vol kleurrijke snuisterijen. Je kijkt je ogen uit. En wat te denken van de verkoop van San Pedro-cactussen. De stekelige planten bevatten psychoactieve stoffen. Sjamanen gebruiken de planten als medicijnen om contact te maken met de spirituele wereld. De cactus is gedroogd en gekookt te consumeren. Een heftige trip is het gevolg.

Wat is er te doen in Cusco?

 • Bezoek de Sacred Valley. Vanaf Cusco kun je een dagtripje maken naar het heilige dal van de Inca's. Je bezoekt oude ruïnes en dorpen en hebt uitzicht op ingenieuze landbouwterrassen.
 • Als Gringo ga je zeker een keer lunchen bij Jacks. Er staan rijen voor de deur. Het Westers maar ook Aziatisch georiënteerd eten en de koffie zijn heerlijk.
 • Vanaf Cusco kun je wandelen naar Sacsayhuamán. Deze gigantische ruïne van een belangrijke Inca tempel laat de ingenieuze bouwkunst van de Inca's zien. Ook heb je uitzicht over de hele stad.
 • Koop een tiendaagse toeristenpas, waarmee je alle archeologische vindplaatsen in en rond Cusco bezoekt voor een kleiner bedrag.
 • Wandel in Cusco door de koloniale straatjes, verwonder je over de Inca bouwkunst en bezoek een van de vele musea.
Like deze pagina

Reizen Cusco

Meer Cusco

Reviews Cusco

El Ombligo Del Mundo - De navel van de wereld (bezocht in juli 2010)

Review geschreven door Luis Arana op 18 december 2017

Cusco is een kleine stad maar met veel bezienswaardigheden. Je kunt hier makkelijk vijf dagen verblijven, genieten van het heerlijke eten, natuur, locals en klimaat. Vooral de locals blijven zich in hun traditionele kleding vertonen, dat is hun trots. Maar zeg nooit dat hun regionale vlag hetzelfde is als die van de homo community, want dan worden ze boos. In hun oude taal is Cusco het centrum van de wereld, dat waren in de tijden van de Inca's. Het helpt je enorm als je met de locals kunt communiceren, dan kom je meer te weten over hun tradities, taal en gewoontes.

Pluspunten Cusco

 • Lieve mensen
 • Coloniaal
 • Heerlijk eten
 • Genoeg hostels
 • veel uitstapjes mogelijk

Minpunten Cusco

 • Toeristischer
 • Duurder dan elders in het land
 • Je moet aclimatiseren voordat je op pad gaat
Ultieme tip: Neem de tijd om te acclimatiseren en om Cusco zelf goed te ontdekken, voordat je rechtstreeks de volgende dag naar Machu Picchu wilt gaan. Thee van cocabladeren helpen jou hierbij.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Een pot goud onder de regenboog? (bezocht in november 2017)

Review geschreven door S Akar op 05 december 2017

In Cusco is veel te beleven, waaronder de Rainbow Mountain. Een pittige hike op 5000m hoogte, maar dit is zeker de moeite waard! Het is echt prachtig. Tijdens de tocht zie je al veel prachtige natuur en gebergtes. Als je de kans heb loop dan verder naar de Red Valley.

Pluspunten Cusco

 • veel te beleven
 • natuur
 • hikes
 • machu picchu
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bloed, zweet en tranen (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Jyosna Verheul op 12 november 2017

Om 4 uur 's nachts werd ik door een busje met andere reizigers opgehaald om naar de Rainbow mountain te gaan. Onderweg was er een stop voor ontbijt en daarna door naar het startpunt van de hike. De hike was lang en ontzettend zwaar voor mij, maar als je dan op de top staat is het allemaal meer dan waard geweest.

Pluspunten Cusco

 • betaalbaar

Minpunten Cusco

 • veel toeristen
Ultieme tip: Neem genoeg te eten en te drinken mee!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Geweldig leuke stad. (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Joreintje Mackenbach op 07 november 2017

Geweldig leuke stad. Veel te zien. Qua musea is het Precolombino een echte aanrader. Restaurant Inca Grill ligt aan het centrale plein en serveert cavia. De San Pedro markt is een goede locatie voor souvenirs.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
8 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Cusco

 • Betaalbaar
 • Sfeervol

Minpunten Cusco

 • Drugs
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Alles valt stil wanneer je door dit landschap loopt (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Sabine Evers op 08 mei 2017

Toen wij onderweg naar Cusco waren, stopten we in dit prachtige landschap. Toen ik naar buiten liep was ik compleet stil en overdonderd door de rauwe schoonheid van dit landschap. Toen ik rondliep hoorde ik niks om mij heen behalve het geluid van een alpaca die stond te grazen in de wei.

7,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: In Cusco zelf is de club mama africa erg gezellig en dus een echte aanrader. Het zit op the main square en heeft een goede happy hour.
Aangeraden voor: Backpackers

Cusco wat een fantastische stad! (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Mandy Stam op 30 januari 2017

Een prachtig historisch centrum waar je je gemakkelijk een aantal dagen kan vermaken. Daarnaast de perfecte uitvalsbasis om naar Macchu Picchu te gaan en een absolute aanrader is om een excursie te doen naar de rainbow mountains. Heerlijke restaurants en ook voldoende mogelijkheden om een avondje te stappen.

9,4
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
10 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Cusco

 • cultuur
 • natuur
 • veelzijdigheid
 • restaurants
 • historisch cetrum
Ultieme tip: Borrelen bij het Pisco museum.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Cusco, Peru (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Daniela Petrić op 24 januari 2017

Cusco is een hele indrukwekkende stad in Peru. Met een gigantisch groot plein waar veel mooie gebouwen aan staan. Vriendelijke mensen. En een indrukwekkende cultuur. Zeer de moeite waard om naar toe te gaan.

Pluspunten Cusco

 • aardige mensen

Minpunten Cusco

 • veel toeristen
Ultieme tip: Cavia eten!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Van cultuur tot natuur, Cusco! (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Susanne Schuurman op 22 januari 2017

Cusco is een hele sfeervolle stad met overal betaalbare restaurantjes en cafeetjes (al is het op het grote plein natuurlijk wel iets duurder). Je kunt heel gemakkelijk rondlopen, de overdekte is echt een aanrader! Vooral de hele lekkere en goedkope smoothies daar. Maar ook als je souvenirs wilt shoppen is dit de place to be. De wijk San Blas is heerlijk om rond te slenteren, hier zitten ook veel winkeltjes en lekkere restaurantjes (waar ik Pacha Papa aanraad voor Guinea Pig, mocht je dat willen proberen). Als je tot boven aan de wijk loopt heb je mooi uitzicht over de stad. Houd er wel rekening mee dat Cusco over het algemeen een erg toeristische stad is. Om de beste deals te krijgen moet je iets verder lopen van het plein. Verder is Cusco de plek om je trip te organiseren naar Machu Pichu. Maar ook de super leuke eendaagse trip naar de Rainbow mountain, wat echt een aanrader is.

Pluspunten Cusco

 • Betaalbaar
 • cultuur
 • natuur
 • eten
 • souvenirs
 • loopafstand

Minpunten Cusco

 • veel toeristen
Ultieme tip: Ga vooral lekker rondslenteren! Of probeer de wandeling uit de lonely planet te doen, geeft veel weer van de stad.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cusco (bezocht in maart 2015)

Review geschreven door Danielle Schrier op 05 oktober 2016

Cusco een bijna Westerse stad met prachtige pleinen en mooie straatjes en steegjes. Heerlijk eten en een Pisco museum. Alle soorten mixen kun je hier vinden. Zeker een bezoek waard! En als je hem kunt vinden... Er is voor de liefhebbers zelfs een Starbucks

8,3

Minpunten Cusco

 • druk
 • toer
Ultieme tip: Neem altijd tissues of wc papier mee. Dat is niet altijd overal standaard beschikbaar.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors