Drinken: Pisco Sour

Drinken: Pisco Sour

door Veerle Witte

Drink deze zoetzure cocktail na een lange dag hiken richting Machu Picchu, bij een zonsondergang aan het uitgestrekte strand van Mancora of gewoon zomaar. Pisco Sour is het nationale drankje van Peru.

De basis van de Pisco Sour is pisco: een likeur gedestilleerd van druiven. Deze sterke drank is de nationale drank van Peru! Of… toch van Chili?

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 79 reizen naar Peru

Strijd met Chili

Beide landen claimen het land te zijn waar pisco is ontstaan en daarmee het recht om de drank onder de naam 'pisco' te produceren. Het is nog steeds niet met zekerheid te zeggen waar de drank oorspronkelijk vandaan komt.

De pijlen wijzen wel richting Peru. Zo liggen zowel de stad als de provincie Pisco in Peru. Ook Chili heeft intussen een dorp dat Pisco heet. Dit dorp heette echter ooit Las Gredas. In 1936 werd de naam in Pisco veranderd om de claim van Chili op de naam Pisco te versterken.

Veel betekenissen

Het woord pisco is een benaming van een vogel in Quechua, de taal van de Inca's. Deze vogel kwam vaak voor in een bepaalde vallei in Peru: de Pisco-vallei. De bewoners van deze vallei, de piskos, maakten potten waarin drank werd opgeslagen.

Deze potten werden piskos genoemd (verrassing!). De drank in deze potten werd vernoemd naar haar makers en de opslagpotten: pisco. Vervolgens werd de drank vanuit de Peruaanse havenstad Pisco overgebracht naar alle Spaanse kolonies.

Recept

Voor twee glazen Pisco Sour mix je 60 ml pisco met 30 ml vers limoensap, 30 ml suikerwater, één eiwit en een kopje ijsklontjes. Giet eerst de pisco met het limoensap, het suikerwater en één ijsklontje in de blender. Meng het geheel tot het ijs fijn is.

Doe het eiwit van één ei bij de rest in de blender met een ijsklontje. Laat de machine draaien tot er een schuimlaag ontstaat (ongeveer 20 seconden). Giet de Pisco Sour in twee glazen en strooi er wat kaneel over.

Geniet ervan!

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors