Cajamarca Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Cajamarca

door Victorine Sandkuyl

Lopend over de keien voel je de eeuwenoude geschiedenis van de stad. De zon schijnt, de lucht voelt fris aan en op straat zie je Peruanen in de traditionele kleding van deze streek lopen. We zijn op 2720 meter hoogte, in de historische stad Cajamarca.

Cajamarca ligt in een vallei en wordt omgeven door de majestueuze bergen van de Andes. In deze stad bezoek je de prachtige kerk van Belen, beklim je de driehonderd treden naar de Cerro Santa Apolonia voor een weids uitzicht over de stad en kom je weer op temperatuur door een duik in de thermaalbaden bij Los Baños del Inca te nemen.

ZELF NAAR Cajamarca?

Bekijk alle 5 reizen naar Cajamarca

Geschiedenis Cajamarca

Na Cusco was Cajamarca de belangrijkste stad voor de Inca samenleving. Hier vond in 1532 de Slag bij Cajamarca plaats, waarbij de Spaanse veroveraar Francisco Pizarro een einde maakte aan het bewind van de Incakoning Atahualpa. Pizarro en zijn soldaten namen Atahualpa gevangen en doodden een groot deel van de ongewapende Inca-burgers en -soldaten af.

Atahualpa werd gevangen gehouden in de belangrijkste tempel van Cajamarca. De Incakoning bood om zijn vrijheid terug te krijgen Pizarro het volgende aan: hij zou een kamer van 6.20 x 4.80 meter één keer vullen met goud tot een hoogte van 2.50 meter en nog twee keer met zilver tot dezelfde hoogte. Om deze kamer tot driemaal toe te vullen had Atahualpa acht maanden nodig. Het mocht helaas niet baten, Pizarro besloot Atahualpa alsnog te executeren.

In het huidige Cajamarca bezoek je deze zogeheten Cuarto del Rescate en zie je met eigen ogen tot welke hoogte de ruimte gevuld werd. Er wordt geschat dat drie keer de inhoud van de kamer meer dan vijftig miljoen dollar waard zou zijn geweest.

Cumbemayo

Cajamarca wordt omringd door groene bergen, het ligt middenin de Andes. Op een klein uurtje rijden van het centrum vind je op de top van een deze bergen Cumbemayo, een van de oudste door de mens gemaakte bouwwerken in Zuid-Amerika.

Op een hoogte van 3500 meter klim je over rotsen, kruip je door een spelonk en volg je kronkelpaadjes dwars door de bergen. Vergeet niet dat je sneller buiten adem raakt dan normaal, er is minder zuurstof op deze grote hoogte, dus doe het rustig aan. In het Quechua betekent Cumbemayo zoiets als 'Smalle Rivier', want je vindt hier ook een kaarsrecht aangelegd aquaduct van ongeveer negen kilometer lang om het water naar de akkers af te voeren.

Terwijl je je door het indrukwekkende landschap begeeft komen er vanuit het niets vrouwen en kinderen op je af. Gekleed in de traditionele felgekleurde kleding van deze streek proberen ze je een zakje chips of een handgemaakte doek te verkopen. Ook als je niets wilt kopen, is het een aanrader om een praatje met ze te maken en meer te leren over de lokale cultuur.

Los Baños del Inca

In Cajamarca loopt de temperatuur nooit heel hoog op, het is er soms zelfs best fris door de grote hoogte. Wat is dan een betere manier om op te warmen dan te genieten van originele thermaalbaden? Op zo'n zes kilometer buiten de stad vind je de Baños del Inca, een plek waar je even helemaal bijkomt.

Deze thermaalbaden zijn enorm populair onder de Cajamarcinos, in het weekend vind je hier hele families die genieten van de warme baden of van een picknick op een van de omliggende velden. Er zijn zowel openbare als privé baden van verschillende temperaturen. Ook zijn er een paar natuurlijke baden die je niet mag betreden, het water is hier zo heet dat je je zou verbranden!

Nadat je weer helemaal bent opgewarmd in de Baños del Inca haal je een ijsje in een kleine zaak aan het hoofdplein van dit dorpje. Hier zit namelijk een van de vestigingen van Heladería Holanda, een ijszaak gerund door een Nederlander en zijn Peruaanse vrouw. Met hun ijszaak wil het stel commerciële doelen aan sociale doelen koppelen, er werken bijvoorbeeld alleenstaande moeders en dove mensen in hun verschillende vestigingen. Zo geniet je niet alleen van een heerlijk koud ijsje, maar draag je ook nog een klein steentje bij aan een goed initiatief.

ZuidAmerika.nl bezocht Cajamarca samen met PROMPERU tijdens een rondreis door het noorden van Peru.

Reizen Cajamarca

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors