Dieren: Peruaanse naakthond

Dieren: Peruaanse naakthond

door Veerle Witte

Perro sin Pelo del Peru, ofwel hond zonder vacht uit Peru. De enige plekken waar soms wat plukjes of sprietjes haar voorkomen zijn het puntje van zijn staart, zijn pootjes en zijn kop. Ze komen in verschillende vormen en maten en hebben een donkergrijze gladde, kale huid. Het is de Peruaanse naakthond: een natuurlijk ras met een eeuwenoude achtergrond.

De Peruaanse naakthond is de nationale hond van Peru en loopt er al heel wat jaren rond. Hij was er nog eerder dan de Inca's. Pre-Inca volkeren uit het Peruaanse kustgebied hielden de haarloze honden als huisdier. In opgravingen van de Chimú en Moche cultuur zijn resten van de honden gevonden die teruggaan tot de tweede eeuw voor Christus.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 83 reizen naar Peru

Heilige hond

Ook de Inca's waren graag in het gezelschap van de Peruaanse naakthond. Zij beschouwden deze hond als heilig. Hoewel de koude bergen niet het oorspronkelijke leefgebied zijn van de hond, namen de Inca's hem vaak mee naar huis vanuit andere gebieden. Ze lieten de honden in de winter bij hun kinderen in bed slapen om ze warm te houden.

Waar hij precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat de hond oorspronkelijk uit Afrika komt, terwijl anderen menen dat het dier met immigranten uit China naar Peru is gekomen.

Beschermde diersoort

De sierlijke en elegante bouw van een Peruaanse naakthond doet een beetje denken aan de bouw van windhonden. De populatie in Peru wordt geschat op maximaal drieduizend dieren. Hier in Europa komt de hond nog niet veel voor.

Peruaanse naakthonden hebben een vriendelijk en levendig karakter, maar zijn gereserveerd tegenover vreemden. De honden zijn aanhankelijk en hebben een natuurlijke jachtdrift. Het is een uniek ras dat nu beschermd is in Peru.

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors