Top 5 Zuid-Amerikaanse watervallen

Top 5 Zuid-Amerikaanse watervallen

door Priscilla Nooijen

Na een forse wandeling van zo'n tweeënhalf uur hoor je het water eindelijk naar beneden plenzen. Je bevindt je op de top van de berg en ziet een 382 meter lange waterval in het diepe vallen.

Stromende watervallen vind je overal, maar voor de meest indrukwekkende moet je in Zuid-Amerika zijn. In dit continent vind je niet alleen de hoogste, maar ook de grootste waterval ter wereld.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 83 reizen naar Peru

Kun jij het bulderende geluid van plenzend water al horen? Wij hebben vijf Zuid-Amerikaanse watervallen voor je op 'n rij gezet!

5. Gocta, Peru

Eén van de hoogste watervallen van Zuid-Amerika is de Gocta waterval. Bij Peruaanse locals staat deze val al eeuwen op de radar, maar de rest van de wereld kreeg in 2005 pas hoogte van dit natuurverschijnsel. De Duitse Stefan Ziemendorff ontdekte deze waterval tijdens een archeologische expeditie in het gebied.

Met een lengte van 771 meter is deze waterval op z'n zachts gezegd overweldigend te noemen. De waterval stroomt in twee gedeeltes naar beneden, 230 meter in het bovenste gedeelte en 541 meter bij de onderste val. Ondanks zijn wereldwijde bekendheid, is de Gocta niet erg toeristisch en bewonder je de adembenemende waterval nog in alle rust.

4. Salto Grande, Chili

Een vrij korte, maar intense waterval is Chili's Salto Grande. Je vindt hem in Torres del Paine, een uitgestrekt park dat grenst met Argentinië. Hoewel zijn naam anders indiceert is deze waterval maar zo'n vijftien meter lang. Het water dat hier doorheen stroomt, is afkomstig uit Lago Nordenskjöld en eindigt in Lake Pehoe.

Klein maar fijn is hier absoluut van toepassing. Want hoewel de waterval enorm kort is, zal hij door zijn helder blauwgekleurde water en de kracht waarmee dit naar beneden plenst een diepe indruk achterlaten. Neem het tuquoise gekleurde water goed in je op en schiet nog wat plaatjes voor je de wandeling door het park hervat.

3. Cachoeira da Fumaça, Brazilië

In het Chapada Diamantina National Park vind je de hoogste waterval van Brazilië: Cachoeira da Fumaca. De waterval dankt zijn naam, die letterlijk vertaald wordt als 'rookwaterval', aan het opstuivende water bij zijn vrije val van een heuse 382 meter.

De top van de waterval ligt zo'n 1300 meter boven zeeniveau en biedt prachtige uitzichten over de groene gebergtes van het park. Je doet er ongeveer 2,5 uur over om dit punt te bereiken. Echte fanatiekelingen kunnen ook naar de onderkant van de waterval wandelen. Deze hike duurt wel zo'n drie dagen.

2. Iguazu Falls, Argentinië

Op de grens tussen Argentinië, Brazilië en Paraguay ontdek je de grootste verzameling watervallen ter wereld. Deze Iguazu Falls zijn 200.000 jaar geleden ontstaan toen de grond hier na een vulkanische uitbarsting tachtig meter verzakte. Sindsdien bewonder je hier over 2,7 kilometer ruim 270 watervallen.

Van alle watervallen is de 82 meter lange Devil's Throat de hoogste. Hoewel de watervallen vanuit alle landen goed te bewonderen zijn, bereik je de top van de indrukwekkende Devil's Throat alleen vanaf de Argentijnse kant. Na een wandeltocht door een tropisch regenwoud kom je bovenaan de rotswand terecht, waar het water met een oorverdovend gebulder naar beneden plenst.

1. Salto Angel, Venezuela

Stel je eens voor, een waterval negen keer zo diep als Afrika's Victoria Falls en zestien keer hoger dan de Niagara Falls. Salto Angel, ook wel Angel Falls genoemd, is bijna een kilometer hoog en daarmee de hoogste waterval ter wereld. De waterval valt in twee trappen naar beneden, waarbij het water als laatst een vrije val van maar liefst 807 meter maakt.

Gelegen in de wildernis van Venezuela is dit hoogtepunt uiterst moeilijk te bereiken. Er zijn geen wandelpaden naar de waterval en je zult deze daarom per vliegtuig of boot moeten naderen. De reis ernaartoe kost hiermee aardig wat tijd en geld, maar het aanzien van deze unieke waterval is dit het helemaal waard.

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors