Salto Ángel

Salto Ángel

door Niels Posthumus

De Salto Ángel, of Angel Falls, is de hoogste waterval ter wereld. Bijna een kilometer hoog. De waterval is echter zeer moeilijk bereikbaar. Het uitzicht is echter alle moeite en het geld waard. Dubbel en dwars. 'Al het voortreffelijke is even moeilijk als zeldzaam.' De Nederlandse filosoof Benedictus Spinoza zei het al in de zeventiende eeuw.

De uitspraak gaat zeker op voor de Salto Ángel in Venezuela. Ongeëvenaard mooi, maar zo moeilijk te bereiken, en zo zelden in zijn volle pracht te bewonderen.

Hoogste waterval ter wereld

De Angel Falls is de hoogste waterval ter wereld. Zestien keer hoger dan de Niagara Falls en negen keer dieper dan de Victoria Falls. Bijna een kilometer: 979 meter.

In twee trappen valt het water naar beneden. Bij het onderste deel maakt het water een 807 meter diepe vrije val. In het droge seizoen, wanneer de waterval minder volume heeft, is het water zo lang onderweg dat het al is verdampt tot mist voordat het beneden aankomt.

Verschil tussen nat en droog seizoen

Het verschil tussen het droge en natte seizoen is echter enorm. In de maanden van januari tot mei is de waterval niet veel meer dan een dunne stroom neersijpelend water.

Pas in de natte maanden, vooral in augustus en september, is hij op volle sterkte. Salto Ángel staat dan voor donderend geweld. Het is een indrukwekkend verschil.

Maar juist in die natte maanden hult de top zich vaak in de wolken en zie je de waterval minder goed. Je moet dus wel een beetje geluk hebben met het weer. Het seizoen moet nat zijn, maar de dag zonder bewolking.

Canaima

De 'problemen' starten echter al eerder. Want probeer maar eens bij Salto Ángel te komen. De Angel Falls liggen namelijk midden in de wildernis.

Er voert geen enkele weg naar de waterval. Zelfs niet naar het dichtstbijzijnde dorp, Canaima, vijftig kilometer ten noordwesten van Salto Ángel.

Je kunt het dorp slechts per vliegtuig bereiken. Vervolgens reis je met een kleiner vliegtuigje of per boot door naar de waterval. Er zijn geen wandelpaden van Canaima naar Angel Falls.

Salto El Sapo

Een bezoek aan de waterval kost je dus aardig wat geld, ten minste twee dagen en een hoop moeite. Maar het is het meer dan waard. Op een mooie dag is de waterval één van de indrukwekkendste natuurfenomenen die je ooit zult zien. Zo hoog. En zo mooi in het oerwoud gesitueerd.

Als je er toch meerdere dagen voor hebt uitgetrokken, kun je bovendien net zo goed ook nog even een uitstapje maken naar Salto El Sapo, iets verderop.

Deze waterval is minder hoog dan Angel Falls, maar het bijzondere is dat je er achter de watermuur langs kunt lopen. Neem wel een goede poncho mee.

Piloot Jimmy Angel

Angel Falls dankt zijn naam aan piloot Jimmy Angel. Zijn vliegtuig strandde in 1937 op de top van de Auyan tepui. Een tepui is een berg met een platte top en nagenoeg verticale rotswanden.

Het water van de Angel Falls valt van de Auyan tepui in de Devil's Canyon. Angel, zijn vrouw en twee compagnons daalden de één kilometer hoge rotswand af en vonden in elf dagen, dwars door de jungle, hun weg terug naar de bewoonde wereld.

De waterval, die tot dan toe Kerepakupai heette, had vanaf die barre tocht een nieuwe naamgever.

Wat is er te doen in Salto Ángel?

  • Alleen per vliegtuig zijn de Angel Falls te bereiken. Regel jouw vervoer in Ciudad Bolívar of op het vliegveld van Canaima. De eerste heeft vaak goedkopere opties.
  • Bezoek de watervallen bij voorkeur 's ochtends. Dan valt het licht het mooist op de watervallen en is het er nog relatief rustig.
  • Loop achter de Salto el Sapo waterval langs. Het water stort als een dik wit gordijn naast je neer. Hou er rekening mee dat je het niet droog houdt.
  • Met een traditionele indianen kano vaar je over de rivier Río Carrao. Aan de oevers vormen zachte beige stranden een mooie kraag.
  • In het meer zijn gevaarlijke stromingen. Ga dus niet in de buurt van de waterval zwemmen, want er zijn verschillende mensen verdronken. Ook is het niet verstandig om op blote voeten te lopen door de vlooien in het zand.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors