Mensen: Mooiste vrouwen bij de Miss verkiezingen

Mensen: Mooiste vrouwen bij de Miss verkiezingen

door Maarten van Dun

Nooit won een ander land dan Venezuela zo vaak de titel van Miss Universe. Volgens de resultaten van de schoonheidswedstrijd lopen de mooiste vrouwen van de wereld rond in het Zuid-Amerikaanse land.

Als je aan een willekeurigeZuid-Amerikaan vraagt in welk land de mooiste vrouwen van het continent wonen, zal hij altijd zijn eigen vaderland noemen. Maar schoorvoetend geeft iedere latino toe dat vrouwen uit Venezuela misschien wel de mooiste ter wereld zijn.

Fabriek der dromen

Missverkiezingen zijn in Venezuela een serieuze zaak. Duizenden meisjes uit het hele land geven zich op voor de 'fabriek der dromen,' zoals Miss Venezuela ook wel wordt genoemd. In september staat Venezuela op zijn kop. Tijdens een vier uur durende uitzending, die door meer dan tien miljoen mensen wordt bekeken, kiest Venezuela de mooiste vrouw van het land.

Aan die finale doen ongeveer dertig vrouwen mee. Die zitten dan al maanden in een trainingscentrum, waar ze van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat worden getraind. Ze leren hoe ze toespraken moeten houden, hoe ze op hakken moeten lopen en hoe ze een bikini laten zien.

De verkiezing van Venezuela is het levenswerk van Osmel Sousa, die sinds 1981 directeur is van de missverkiezing. Hij maakt van gewone meisjes supermodellen.

Selectiesysteem

Osmel Sousa is oppermachtig. Hij is voorzitter van de jury die de kandidaten voorafgaand aan de finale beoordeelt. Het selectiesysteem is ingewikkeld, omdat elk van de vijfentwintig staten een kandidaat mag leveren. Maar als Sousa een kandidaat niet geschikt vindt, ruilt hij haar gewoon in. Zo kan het dus gebeuren dat een kandidate een bepaalde staat vertegenwoordigt terwijl ze er nog nooit is geweest.

Het maak Sousa niets uit. Hij wil simpelweg de beste kandidate leveren voor de Miss Universe en dus de Miss World verkiezingen. En hoewel de dames uit het hele land prachtig zijn, blijken er toch een paar staten bovengemiddeld vertegenwoordigd. Zo zijn de deelneemsters uit Miranda, Nueva Esparta en het Distrito Capital (Caracas) ieder jaar weer beeldschoon.

Lucht en drinkwater

Maar hoe komt het nou dat juist de Venezolaanse vrouwen zo gracieus, welgevormd en betoverend zijn? Volgens sommigen komt het door de schone lucht en het drinkwater. Anderen wijzen erop dat Venezolaanse vrouwen als levensmotto hebben: 'Ik ben liever dood dan lelijk.' Bijzonder is wel dat de Venezolaanse bevolking een mix is van allerlei volken die in de geschiedenis naar het Zuid-Amerikaanse land kwamen.

Spaans, Italiaans, Portugees, Arabisch, Duits, Afrikaans, Indiaans en Oost-Europees bloed stroomt door de aderen van de Venezolanen. Dat bijna driekwart van de bevolking dicht bij het strand woont, zorgt er ongetwijfeld voor dat de lichamen constant beachproof moeten zijn.

Plastische chirurgie

Maar zelfs dat is soms niet voldoende, meent Sousa. Zijn favoriete lijfspreuk: 'God heeft deze vrouwen geschapen, maar hij heeft ook plastisch chirurgen gemaakt.' Er wordt dus hier en daar wel eens iets 'verbeterd' aan de Missen. Plastische chirurgie is goedkoop in Venezuela en sociaal volkomen geaccepteerd.

Het feit blijft echter dat de Venezolaanse vrouwen oppermachtig zijn in schoonheidswedstrijden. En zelfs zonder de glamour, training, make-up en avondjurken zorgen de Venezolaanse schoonheden voor dromerige blikken in de ogen van iedere man die hen ooit door de straten van Caracas zag lopen.

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors