Mérida Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Mérida

door Niels Posthumus

Mérida is een laidback backpackersstad, maar ook een stad vol studenten. Een stad in de bergen, waar je kunt mountainbiken en wandelen. Een stad met de mooiste kabelbaan ter wereld.

In een vallei tussen twee machtige bergruggen in de Andes ligt op 1.577 meter hoogte Mérida. Het is de populairste reisbestemming in Venezuela, maar ook een oude universiteitsstad en een paradijs voor wandelaars, paragliders en rafters.

Stad in het Andes gebergte

Mérida ligt in het westen van Venezuela, richting de grens met Colombia. De Venezolaanse Andes trekt hier een verhoogde, verkoelende streep door het verder tropische land. Een bergrug van 400 kilometer lang en zeventig tot honderd kilometer breed.

Mérida ligt in het centrum van dit Andes gebied. De stad werd gesticht in 1558 door Juan Rodriguez Suárez, die haar vernoemde naar zijn geboortestad.

Pico Bolívar

Tot 1950 was Mérida een bescheiden bergdorp, waar het merendeel van de 25.000 inwoners suikerriet verbouwde.

De aanleg van een vliegveld, een enorme kabelbaan en de Trans-Andes snelweg deden het dorp binnen enkele tientallen jaren uit zijn voegen groeien. Vandaag de dag wonen er zo'n 300.000 mensen.

De Sierra Nevada de Mérida is de bergkam die de stad ten zuiden begrenst. In het noorden doet de Sierra de la Culata hetzelfde. Op twaalf kilometer van Mérida reikt de Pico Bolívar het hoogst van alle bergen in Venezuela: 5.007 meter.

Backpackersstad

Mérida is zo populair omdat het een typische Zuid-Amerikaanse backpackersstad is. Laidback en niet al te duur. Ook de temperatuur helpt mee. Mérida is een stuk koeler dan de meeste steden in Venezuela met een gemiddelde temperatuur van twintig graden.

De stad is bovendien relatief rijk en veilig. En de omgeving telt een waslijst aan potentiële activiteiten: paardrijden, sportklimmen, raften, mountainbiken en paragliden. Ook kun je in Mérida prima Spaans leren.

El Teleferico

De grootste attractie van de stad is echter de zogenaamde Teleferico, de langste en hoogste kabelbaan ter wereld. Hij voert je van Mérida naar de top van de Pico Espejo op 4.765 meter. Je 'klimt' dus ruim drie kilometer in je karretje over een afstand van 12,6 kilometer.

De Teleferico brengt je in één à twee uur naar de top. Er zijn drie overstappunten. Je kunt op al deze punten uitstappen om te voet verder te gaan, dan sla je mooi het lager gelegen deel van de tocht over.

Ga bij voorkeur wel vroeg in de ochtend. 's Middags is het vaak bewolkt en is het uitzicht vanuit de kabelbaan een stuk minder.

Mountainbiken langs Pueblos del Sur

Mérida is een echte studentenstad. De op één na oudste universiteit van het land zetelt er nog altijd. Sinds 1785 zijn er bovendien ook nog enkele universiteiten bijgekomen.

Wil je even de stad uit, dan kun je lekker een dagje gaan mountainbiken. De meest gereden route is een rondje langs verschillende bergdorpjes, ook wel de Pueblos del Sur genoemd.

Wil je graag wat van de traditionele cultuur proeven, dan is een uitstapje naar Mucuchíes een goed idee. Dit bergstadje, op 48 kilometer van Mérida, is ruim 400 jaar oud en ademt die leeftijd ook uit.

Plaza Bolívar

Wil je juist in Mérida zelf blijven, dan doe je er goed aan in ieder geval een aantal prachtige koloniale panden te bekijken, waaronder de voormalige gouverneursvilla. En natuurlijk de kathedraal aan het Plaza Bolívar. Gebouwd met de kathedraal van Toledo in het achterhoofd.

En 's avonds? Of je er goed kunt stappen? Wat denk je? Studenten plus toeristen, tel uit je winst!

Wat is er te doen in Mérida?

  • Ga met de hoogste en langste kabelbaan ter wereld: de Teleferico. Alleen al om te kunnen zeggen dat je hierin bent geweest is een ritje waard. Helaas heeft de kabelbaan vaak wel defecten en kan je bijvoorbeeld niet naar het topje.
  • Mérida is de perfecte plek voor avontuur in de Andes. Zo kan je hier raften, bergen klimmen of paardrijden. Net wat je het leukst vindt.
  • Dit is jouw kans om te vliegen. Met paragliden hang je boven de ruige bergen van de Andes. Je voelt je zo vrij als een vogel als de wind bijna stil langs je suist.
  • Ben je een plantenliefhebber of alle sporten even zat? In de Jardín Botánico vind je de grootste collectie met bromelia's in Zuid-Amerika. Over paadjes en een hangbrug, loop je tussen deze kleurige bloemen.
  • Wil je graag wat van de traditionele cultuur proeven, dan is een uitstapje naar het vierhonderd jaar oude stadje Mucuchíes een goed idee.

Meer Mérida

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors