Gran Sabana

Gran Sabana

door Niels Posthumus

De tepuis van Gran Sabana - honderden meters hoge tafelbergen - zijn fascinerend. Watervallen kletteren naar beneden, endemische planten groeien op de top en mist omringt ze. Jij bent nietig.

De mooiste skyline ter wereld vind je in de grazige hooglanden van de Gran Sabana, in het uiterste zuidoosten van Venezuela. Een skyline van tientallen tafelbergen, zogenaamde tepuis. Afgestompte pilaren uit de prehistorie die honderden meters boven je uittorenen, terwijl jij urenlang met je auto om ze heen kronkelt. Je voelt je nietig. De natuur maskeert haar overmacht nergens in de Gran Sabana.

Snelweg tussen El Dorado en Santa Elena

De tepuis zijn de oudste bergen ter wereld. Twee miljard jaar geleden ontstonden ze, toen het zandstenen hoogland in het huidige Venezuela begon te eroderen.

De Gran Sabana - in het Nederlands: de Grote Savanne - kent een tropisch klimaat: vochtig en gemiddeld 28 graden het hele jaar door.

Tot 1991 was het gebied over land nagenoeg onbereikbaar. De bouw van de 316 kilometer lange snelweg tussen El Dorado in het noorden en Santa Elena, op de zuidelijke grens met Brazilië, bracht hierin verandering. De in 1973 gestarte aanleg duurde 18 jaar.

Watervallen langs de Gran Sabana Road

Het resultaat mag er wezen. Gran Sabana Road is niet alleen één van de beste wegen in Venezuela, het is ook met afstand de meest spectaculaire.

Watervallen, zoals de vijftig meter hoge Salto Kamá, doemen op langs de route. Of wat te denken van de Quebrada de Jaspe. Een vrij kleine waterval die zijn sprookjesachtige schoonheid dankt aan de rode kleur van de Jaspersteen waaruit hij is opgebouwd.

Salto Aponguao

De spectaculairste van alle watervallen is echter de 105 meter hoge Salto Aponguao. Deze ligt veertig kilometer van de weg af, bij de Pemón nederzetting Iboribó.

De Pemón zijn de oorspronkelijke inwoners van het gebied en nog altijd vrijwel de enige mensen die in de Gran Sabana wonen, her en der verspreid over kleine dorpjes, slechts bereikbaar over modderwegen.

Roraima

De gemakkelijkst te beklimmen tepui is de Roraima, op het drielandenpunt van Venezuela met Brazilië en Guyana. De Roraima is 2.700 meter hoog.

Trek voor een tocht naar haar plateau vijf dagen uit. Twee dagen klimmen. Twee op de top. En één dag afdalen. Neem voor minstens twee dagen extra eten mee. De tocht is loodzwaar en de omstandigheden kunnen snel veranderen. Het weer kan binnen een paar minuten omslaan.

Tussen januari en april is het relatief droog op de Roraima. Maar regenen doet het desondanks ook dan nog bijna elke dag. 's Nachts is het op haar hellingen bitterkoud. Overdag prikken horden muggen je aan alle kanten lek. Het wandelpad voert je omhoog in hoeken die de negentig graden naderen.

The Lost World

De tocht over de zwartgeblakerde rotsen, langs roze meertjes en door enorme bloemenzeeën is onvergetelijk. Zeker wanneer de mist en damp je omringen is de sfeer op de tepui buitengewoon mysterieus. De mystiek van de Roraima inspireerde Arthur Conan Doyle in 1912 zelfs tot één van de beroemdste avontuurverhalen aller tijden: The Lost World.

Op de top van de tepui wacht bovendien een uniek landschap. Letterlijk. Door een isolement van twee miljard jaar is de begroeiing op de tepuiplateaus erg endemisch. Dit betekent dat veel planten alleen hier, en nergens anders ter wereld voorkomen. Dit gaat op voor zo'n veertig procent van alle planten op de tepuis.

Wat is er te doen in Gran Sabana?

  • Geniet van de skyline van Gran Sabana. De hoge tafelbergen vormen een schilderachtig tafereel, waar je lang naar blijft kijken.
  • Rij over de Gran Sabana Road tussen de honderden meters hoge tafelbergen door. Zo besef je je hoe de bergen zich tijdens miljoenen jaren gevormd hebben.
  • Als je in de Gran Sabana bent, mag je de spectaculaire watervallen niet missen. Sta even stil bij de Quebrada de Jaspe waterval. Deze waterval is niet erg hoog, maar heeft een bodem van glinsterend rood edelsteen.
  • Sta stil bij de 105 meter hoge Salto Aponguao waterval. Deze ligt veertig kilometer van de weg af, bij de Pemón nederzetting Iboribó.
  • Beklim de Roraima tepui. Deze is het makkelijkst te beklimmen, maar neemt evengoed vijf dagen in beslag. Via een indrukwekkende tocht bereik je het nog indrukwekkender uitzicht.
Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors