Cueva del Guácharo Cueva del Guácharo

Cueva del Guácharo

door Willeke van Doorn

Je stapt de Cueva del Guácharo binnen en al snel verdwijnt het licht van de buitenwereld ver achter je. Met alleen een klein lampje als lichtpunt volg je de gids die je meeneemt de kilometerslange grot in.

Cueva del Guácharo is een niet te missen bezienswaardigheid tijdens een rondreis door Venezuela. Met een lengte van meer dan tien kilometer is het de grootste grot van het land. De Cueva del Guácharo ligt in het gelijknamige nationale park, op twaalf kilometer van de stad Cumaná. Een tour door Cueva del Guácharo neemt je mee naar het leefgebied van de vetvogel, guácharo in het Spaans, waar de grot naar vernoemd is.

Alexander von Humboldt

De Duitse wetenschapper Alexander von Humboldt ontdekte Cueva del Guácharo in 1779. Hij zag daar ook voor het eerst de guácharo vogels, waarvan er duizenden in de grot leven. De vogels verdragen geen daglicht en komen alleen na zonsondergang de grot uit om voedsel te zoeken.

Om de bijzondere grot te beschermen, merkte Venezuala Cueva del Guácharo in 1949 aan als nationaal monument. Enkele decennia later, in 1975, werd ook het gebied rondom de grot een nationaal park.

Cueva del Guácharo tours

Tijdens een tour door Cueva del Guácharo treed je in de voetsporen van Alexander von Humboldt. Vandaag de dag is het alleen mogelijk om de grot te bezichten via een begeleide tour. De gids neemt je mee diep de grot in waar het aardedonker is.

Bezoekers mogen niets meenemen in de grot, ook geen camera's. Alleen de tourgidsen dragen een klein lampje waarmee ze op de rotsformaties in de grot schijnen.

Hoewel je de vetvogels in het donker niet ziet, hoor je ze zeker. De klikkende geluiden van de vogels galmen door de grot. De echo van hun eigen geklik gebruiken de vogels om door de donkere grot te navigeren.

Tijdens de Cueva del Guáchara tours loop je door de eerste anderhalve kilometer van de grot. Hoewel de grot een lengte heeft van ruim tien kilometer, is alleen dit eerste stuk toegankelijk voor publiek. De tours vertrekken de hele dag door, zodra er een groep van tien man bij elkaar is. Een hoogtepunt van je vakantie in Venezuela!

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors