Colombia
8,1
8,4 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
7,8 Steden of plaatsen
8,6 Locals
6,8 Veilig
9,0 Natuur
7,8 Stranden
8,2 Klimaat

Colombia

door Charlotte de Vries

Piekerige bergen van de Andes, weelderig Amazoneregenwoud en een paradijselijke Caribische kust omsingelen kleurige koloniale steden. Welkom in Colombia, waar je de grootsheid van Zuid-Amerika in alle veiligheid proeft.

De criminele drugsgeschiedenis heeft Colombia grotendeels gedag gezegd met een vredespact. Toeristische wegen zijn weer open en daar begeleiden de ontzettend vriendelijke Colombianen je graag naartoe. Verken de prachtige musea van de vrolijk gekleurde hoofdstad Bogotá. Of zwem met reuzenschildpadden en dolfijnen langs voormalig gevangeniseiland Isla Gorgona. Hier ontdek je de mooiste bezienswaardigheden van Colombia.

De mooiste bezienswaardigheden van Colombia

Eén van onze favoriete steden in Zuid-Amerika is sprookjesachtig Cartagena aan de noordkust. Balkons in alle kleuren en tinten kijken uit op een helderblauwe baai waar houten vissersbootjes dobberen. Over de kinderkopjes van haar smalle stegen liep ook wereldberoemd schrijver Gabriel Garcia Marquez.

Ongeveer duizend kilometer naar het zuiden kom je halverwege het enorme Colombia aan in San Augustin. Op glooiende heuvels staan hier grote tombebeelden die er ooit door een mysterieuze indianenstem zijn neergezet. San Augustin is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld.

Indianen in Colombia's prachtige natuur

Indianen hebben ook hun sporen achtergelaten in het eeuwenoude Ciudad Perdida. Deze stadsruïne is een indrukwekkend gezicht, maar de wandeling ernaartoe is minstens zo mooi. Vanaf het Tayrona National Park wandel je door dichtbegroeid regenwoud naar de oude indianenstad.

Als je een bruisende indianenstam wilt meemaken, bezoek dan het woestijnachtige schiereiland Peninsula de Guajira. Op dit noordelijkste puntje van Zuid-Amerika luier je langs Caribische stranden. Samen met honderden flamingo's en dansende indianen.

De leukste steden in Colombia

Aan de Caribische kust liggen ook de afgelegen dorpen Capurganá en Sapzurro. Verblijf hier midden in de jungle aan een smaragdgroene zee. Of zoek de oude moordstad van Pablo Escobar op, Medellín. Vandaag wandel je veilig door deze oude cocaïnestad in Colombia.

Like deze pagina

Reizen Colombia

Meer Colombia

Reviews Colombia

Wondermooie Woestijnen (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Christel van Lieshout op 28 augustus 2017

Sla vooral het schiereiland La Guajira niet over! Een 3-daagse jeep safari door de woestijn, waar het Wayuu volk woont en waarbij je in brede hangmatten slaapt.
Ook de Tatacoa woestijn is prachtig! Voor outdoor sporten moet je in San Gil zijn. Cartagena is toeristisch maar heeft een heel mooi oud centrum. Medellin is fantastisch gelegen en pik dan ook Guatapé mee!

Pluspunten Colombia

 • cultuur
 • natuur
 • aardige locals
 • diversiteit
 • outdoor activiteiten
Ultieme tip: Spaanse school Centro Catalina is een aanrader voor je spaans en om reizigers te ontmoeten. Finca El Maco in San Agustin is super, ook de tocht te paard die daar te boeken is.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Zeer divers landschap (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Christel van Lieshout op 28 augustus 2017

Wat een diversiteit in dit land!! Je raakt niet uitgekeken! Prachtige natuur, van strand tot besneeuwde bergtop, van jungle tot woestijn en miljoenenstad. Absolute must-go voordat de massa het ontdekt...

Pluspunten Colombia

 • natuur
 • cultuur
 • aardige locals
Ultieme tip: Ga wandelen in de Paramo de Oceta, vanuit het dorp Mongui! Prachtig natuurschoon!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gezelligheid en passie (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Floris Danko op 30 juni 2017

Colombia.. het land van drogas en muerte. Ja, tot een aantal jaar geleden wel en de drugs zijn nog steeds aanwezig maar alleen als je het opzoekt. Het land is in de afgelopen jaren zo verbeterd. Er zijn genoeg plekken waar je zonder zorgen over straat kan lopen. Het leuke is dat de bevolking van Colombia ook erg blij is met het aantrekkende toerisme en je van harte welkom bent in het land.

De hoofdstad Bogota is niet bijzonder interessant maar heeft genoeg te bieden om een paar dagen bij aankomst en voor vertrek te vertoeven. Vooral het uitzicht over de stad vanaf Mount Moserrate en een graffiti tour door de stad zijn aan te raden.

Vanuit Bogota zijn we per bus naar Salento gegaan. Een rustig authentiek dorpje met mooie bebouwing. Op fietsafstand (een uitdagende tocht) en per jeep zijn de indrukwekkend hoge palmbomen in Cocora Valley bereikbaar. Verder zijn er rondom Salento meerdere koffieplantages.

De volgende bestemming was Medellin wat ook per bus te bereiken is. Deze stad met een rijk verleden, en niet alleen om de drugs, heeft genoeg om een paar dagen in rond te slenteren. De wijk "La Comuna 13" is een wijk tegen de bergen opgegroeid en geeft een beeld van hoe de sloppenwijken zijn. Echter is dit nu vrij veilig. Er is een roltrappen stelsel aangelegd en er is veel streetart.

Vanuit Medellin zijn we per vliegtuig naar het noorden gegaan. Vluchten zijn zeer betaalbaar en een goed alternatief voor een lange busrit.

Cartagena is een mooie stad die een idee geeft hoe het was in de tijd van de kolonisatie. Echter is het zeer toeristisch en je een paar dagen zijn genoeg om alles te zien.

In het noorden hebben we tevens de "Ciudad de Perdida" trip gedaan. Dit is zeker voor Colombiaanse begrippen vrij prijzig en ik weet niet of ik het iedereen zou aanraden. Het is een pittige tocht met prachtige natuur en een mooie uitdaging. Echter vond ik de verloren stad zelf een beetje matig. Als je weinig tijd hebt zou je ook naar Palomino kunnen gaan.

7,1
7 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
6 Veilig
8 Natuur
6 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Colombia

 • geschiedenis
 • locals

Minpunten Colombia

 • voorzichtheid geboden
Ultieme tip: Ga in Bogota op een donderdag, vrijdag of zaterdagavond naar Theatron. Een overweldig grote club met meerdere zalen en alle soorten muziek. Leer Spaans!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

Colombia: divers, schitterend en veilig (bezocht in januari 2013)

Review geschreven door Cathy Klinkhamer op 16 juni 2017

De mooiste en voor mij minst toeristische plaatsen waren Tierradentro en Cabo de la Vale. Schitterende wandelingen gemaakt hoog in de bergen en onderweg de ondergrondse tombes bekeken. Cabo de la Vale is hoog in het noorden, woestijngebied waar de Wayuu indianen nog wonen. Dor en droog maar schitterend.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
9 Locals
8 Veilig
10 Natuur
8 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Colombia

 • Prachtige natuur
 • vriendelijke mensen
 • makkelijk rondreizen
 • verscheidenheid natuur/bezienswaardigheden

Minpunten Colombia

 • geen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Ongelofelijk (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Rene Kok op 07 mei 2017

Een prachtig land met de meest aardige en behulpzame mensen, die jou hartelijk ontvangen! Uitzichten en romantische dorpjes zoals je ze nog niet hebt gezien! Je kunt kiezen in welk seizoen je wilt verblijven, binnen vier uur rijden ben je van 17 graden in een omgeving met 35 graden.

Pluspunten Colombia

 • zeer goed betaalbaar
 • aardigste locals
 • echt lekker eten
Ultieme tip: Een geplande reis van Bogota naar plaatsje Honda, dan naar via Santa Marta naar Cartagena. Kijk geniet en eet in de leukste restaurantjes van dit prachtige land!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Colombia is een topland (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Koen de Bruijn op 22 maart 2017

Colombia heeft mij positief verrast. Huiverig als ik was voor gewelddadige criminaliteit viel het me alles mee. Ja, in sommige wijken moet je niet komen. En ja, er zijn nog guerilla's aanwezig in de jungle. Maar sinds kort heeft de grootste guerillagroepering haar wapens neergelegd (FARC) en zijn landen als Mexico & Honduras onveiliger te noemen.
Waarom zou je naar Colombia moeten gaan?

* Wil je veel soorten natuur en landschappen zien? Colombia is jouw land. Van de Amazone tot de Tatocoawoestijn en de zandstranden aan de Caribische kust. Colombia is een uitzonderlijk groot land, waardoor je met een rondreis veel verschillende landschappen aandoet.
* Colombia leent zich uitstekend voor een rondreis. Door laaggeprijsde vluchten (zo'n €30 voor een enkeltje) kun je in een relatief korte tijd veel highlights van het land zien.
* Over het algemeen is Colombia een betaalbaar land. Denk aan €1 voor een biertje en €4-€5 voor het avondeten.
* De mensen zijn bijzonder mooi, open & vriendelijk :)
* Je kunt een ware jungletrek doen in het noorden van Colombia. In vier dagen bezoek je Ciudad de Perdida. Een stad gebouwd door de inheemse bevolking die in de jaren '70 werd herontdekt door grafrovers.
* Bezoek de uiterst toeristische, maar prachtige stad Cartagena. Denk: Spaanse koloniale architectuur, met stadsmuur en fort incluis.
* Bezoek de rauwe, bezielde stad Medellin. Ooit de 'murder capital of the world' genoemd, is de stad gestaag bezig haar negatieve imago van zich af te schudden, bezoek bijvoorbeeld Comuna 13.
* Colombia is een koffieland. Helaas vind je vaak alleen écht goede koffie op de plantages in de zona cafeteria. Ik raad aan: Salento. Hier vind je ook immens hoge palmbomen.
* In Bogota verblijf je in de de wijk Chapinero. Jong, hip en veilig. Leuke tentjes en als aanrader: La Jugueteria.
* In Palomino Beach kun je ultiem relaxen

Al met al is Colombia relatief veilig, betaalbaar, heeft leuke inwoners en is bijzonder gevarieerd. Een aanrader!

7,6
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
8 Natuur
7 Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Colombia

 • mooie gastvrije locals
 • veelzijdig land (natuur & cultuur)
 • intrigrerende geschiedenis
 • betaalbaar

Minpunten Colombia

 • Het eten is eenzijdig/niet bijzonder/voor het overgrote deel ongezond en vet
 • Er zijn nog steeds grote delen van het land (voornamelijk de amazone) die onveilig zijn
 • Steden stellen qua architectuur en algemene uitstraling niet veel voor (Cartagena uitgezonderd)
 • Geen helderblauwe zee aan de Caribische kust
Ultieme tip: 1. Doe de vierdaagste trek naar de verloren stad 2. Ga je uit in Bogota? Ga dan naar de Club Theatron. 3. Bezoek een koffieplantage 4. Bezoek Comuna 13 in Medellin
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrassend Colombia (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Vivian van Riet op 02 maart 2017

Van de kleurrijke hoofdstad Bogota met zijn vriendelijke bevolking, Tayrona National Park met zijn prachtige natuur en wildlife, Cartagena met zijn mooie historische centrum binnen de stadsmuren en de Zona Cafetera met de Cocora Vallei met zijn waspalmen en het koffiecultuurlandschap van Colombia dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Wat is Colombia een verrassend mooie en indrukwekkende bestemming! Een absolute aanrader!

Pluspunten Colombia

 • vriendelijke bevolking
 • diversiteit

Minpunten Colombia

 • nog behoorlijk prijzig
Ultieme tip: Ga het prachtige land zelf ontdekken!
Aangeraden voor: Stellen, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Backpackers door Colombia 2016 (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Margot Koghee op 26 januari 2017

Colombia is een nog vrij ongerept vakantieland. Ik ben begonnen in Santa Marta, een vriendelijk klein kustplaatsje, daarna ben ik door gegaan naar Cartagena een stuk grotere maar ook mooie locatie om van daaruit trekkingen te maken met mooie vergezichten en dieren bv. Lost city en Taronaka een heel klein vissersplaatsje Tarragona waar je je heerlijk wat aan de verschillende stranden kan vermaken. Ook daar heb je heerlijke wandelingen, je kunt er paardrijden, slapen in een hangmat aan zee. Alles bij elkaar is het teveel om op te noemen een prachtig land en ik ga zeker terug.
Nu met minder pech hoop ik.

Ultieme tip: Ga met het openbaar vervoer super goedkoop en duurt net zo lang als de luxe bussen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Antioquia, Colombia (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Daphne Houtkamp op 23 januari 2017

Medellin niet overslaan, stad die super modern is. Je vindt hier alles; cultuur, uitgaan, heerlijk lokaal voedsel en geweldige restaurants en skybars. Het prachtige Guatapé ligt op een uur rijden van Medellin en is erg uniek. Beklim 'El Peñol' en struin door de kleurrijke straatjes. Voor ons staat de koffieregio op de planning. Salento mag je niet missen.

8,4
10 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Colombia

 • food
 • fun

Minpunten Colombia

 • geen
Ultieme tip: Ga zo snel mogelijk! Nog niet ontdekt door het massatoerisme.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verrast (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Bart Brink op 12 oktober 2016

Ondanks het negatieve verleden is dit een prachtig land waar je je zeer welkom zal voelen, mooie steden zoals Medellin en Bogota bezocht en in beide mooie dingen gezien. Vlakbij Medellin heb je Rio Negro, een prachtig park. En in Bogota een wandeling door de bergen gemaakt en genoten van een mooi uitzicht.

Ultieme tip: Rio Negro park
Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers

Het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Loulou Baudoin op 03 oktober 2016

Als je in Colombia bent moet je zéker ook naar Punta Gallinas, het meest noordelijke puntje van Zuid-Amerika. Je kan dit zelf doen of met een organisatie. Met een organisatie is duurder, maar wellicht veiliger en minder gedoe. Als je het zelf doet heb je kans dat je uren in de hitte moet staan wachten op de volgende vervoerder. Punta Gallinas is prachtig. En toch best bijzonder om je te beseffen op wat voor punt je staat.

8,3
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
9 Locals
6 Veilig
9 Natuur
10 Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Colombia

 • Aardige mensen
 • betaalbaar
 • lekker weer
 • mooie natuur

Minpunten Colombia

 • Toeristisch
 • kapotte bussen
 • opdringerige mannen
Ultieme tip: Als je voor minder toeristisch wil gaan, blijf dan in Tayrona park niet slapen in Cabo de San Juan, maar slaap op ongeveer 1 uur lopen vanaf de ingang.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Vergeet de witte stad niet! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lou op 02 oktober 2016

Een paar uur verwijderd ten zuiden van de salsa-stad van Colombia vind je de witte stad Popayán, die zijn bijnaam doet danken aan alle witte huizen. Ooit met een insectenplaag zijn alle huizen ingesmeerd met wit spul en een soort lijm die alle beestjes doodde. Ooit was het ook de hoofdstad van het Pre-Colombia. Nu is het een prachtig mooi rustig stadje met de meest vriendelijke mensen. Heerlijk om even bij te komen na de hectiek van bijvoorbeeld Bogotá of Calí. Ook dichtbij een aantal natuurlijke warmwaterbronnen waar je een duik kan nemen en dicht bij een archeologische schat.

Pluspunten Colombia

 • open mensen
 • lekker weer
 • mooie natuur
 • goede bereikbaarheid

Minpunten Colombia

 • Mannen zonder grenzen
 • slecht onderhouden bussen
Ultieme tip: Het PuraGuajira hostel in Riohacha kan je niet overslaan. Super vriendelijke mensen en een sfeer waarin je je meteen thuis voelt!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors