Het tropische eilandje Isla Gorgona was ooit de beruchtste gevangenis van Colombia. Nu is het een nationaal park waar een beperkt aantal mensen per dag mag genieten van de prachtige natuur.
Er zit geen glas meer in het raamkozijn. Het ijzeren toegangshek ziet bruinoranje van de roest. Het staat open. De grijs betonnen muur zit onder een laag mos. Lianen en boomtakken ontnemen het zicht op de rest van het oude gevangenisgebouw op Isla Gorgona, het tropische eiland vijftig kilometer voor de kust van Colombia in de Stille Oceaan.
Alcatraz van Colombia
Sinds 1985 is Isla Gorgona een nationaal park en een ecotouristische bestemming. Maximaal tachtig bezoekers per dag kunnen het eiland op. Je bent er dus nooit met velen.
Het eilandje van negen bij twee kilometer was tot halverwege de jaren tachtig ruim drie decennia de strengst bewaakte gevangenis van Colombia. Alcatraz kon er een puntje aan zuigen.
Slangen en haaien
Het was de afgelegenheid die Isla Gorgona tot een gevreesde plek maakte. Het was onmogelijk van het eiland te ontsnappen. Alsof zeestraat van vijftig kilometer breed alleen niet goed genoeg zou zijn, zwemmen in dit deel van de Stille Oceaan ook nog eens grote groepen haaien.
Bovendien moesten eventuele ontsnappingsgezinde gevangenen eerst de zee maar eens bereiken. Dat was op Isla Gorgona, met zijn achttien verschillende soorten uiterst giftige slangen, niet gemakkelijk.
Nog altijd staat het eiland bekend om zijn slangen. Wie een wandeling door het oerwoud wil maken is daarom verplicht laarzen te dragen.
Eiland van Pizarro
De slangen moeten ook Francisco Pizarro hebben dwarsgezeten. Hij verbleef zeven maanden met zijn bemanning op het eiland tijdens zijn derde expeditie naar Peru.
De heerser over de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika moest wel. Het eiland was de enige plek in de wijde omtrek waar zoet drinkwater te vinden was. Nergens anders konden hij en zijn bemanning wachten op de aanvoer van nieuwe proviand.
Restaurants in gevangenisgebouwen
Een aantal van de voormalige gevangenisblokken is tegenwoordig omgebouwd tot hotels, restaurants en onderzoekposten.
De meeste cellen zijn echter onder een dikke laag groen verdwenen, net als zovele oude indianentempels op het vaste Zuid-Amerikaanse land.
Een aantal gevangenisdelen is in hun oude staat behouden en dient een beeld te schetsen van het gevangenisleven dertig jaar geleden.
Duiken
Zo afschuwelijk als het toen moet zijn geweest op Isla Gorgona - een beetje martelen werd niet geschuwd op het eiland - zo mooi is het er nu. De namen van de stranden zeggen eigenlijk al genoeg: Playa Blanca, Playa Palmeras. De zacht wuivende palmbomen die je je hierbij voorstelt, staan er ook werkelijk.
Je kunt voor de kust prachtig snorkelen en duiken. De koraalriffen heb je er nagenoeg volledig voor jezelf. Al komt misschien af en toe even een reuzenschildpad even kijken hoe het met je gaat.
Regen en zon
Het enige nadeel van Isla Gorgona is dat het er erg veel regent. In september en oktober het meest, in zeer heftige buien. Maar eigenlijk is het weer het hele jaar drukkend en benauwd op het tropische eiland.
Dit wil echter niet zeggen dat de zon nooit tevoorschijn komt. Integendeel, de regen valt vaak alleen aan het einde van de dag in felle onweersbuien. De rest van de dag heb je tijd genoeg om te zonnen.
Wat is er te doen op Gorgona?
- Maak een wandeling door de jungle van Isla Gorgona. Het eiland staat bekend om haar vele slangen, draag dus wel goede wandelschoenen of laarzen.
- Bezoek de slaapcellen en het eetgedeelte van de oude gevangenis. Tot 1980 was Isla Gorgona een van de strengst bewaakte gevangenissen van Colombia. In het museum krjig je meer informatie.
- De stranden op Isla Gorgona zijn prachtig. Zacht wuivende palmbomen wachten je op bij Playa Blanca, Playa Palmeras. Heerlijk om even te zonnen tussen de tropische regenbuien door.
- Voor de kust snorkel je in het koraalrif, dat je helemaal voor je alleen hebt. Je ziet reuzenschildpadden traag over het zand lopen en dolfijnen snel door het water schieten.
- Vaar met een boot rond het eiland en tuur in de verte. Als je geluk hebt zie je misschien wel de staart of rug van een walvis.