Capurganá en Sapzurro

Capurganá en Sapzurro

door Veerle Witte

Twee verborgen parels in het meest westelijkste puntje van de Caribische kust van Colombia zijn Capurganá en Sapzurro. Weelderige jungle en smaragdgroene zee omgrenzen deze afgelegen Caribische dorpjes aan de grens van Panama.

Hike door ongerepte natuur en dans 's avonds op het dorpsplein van Capurganá met de locals, ontdek iedere dag een ander strand en zwem in de azuurblauwe zee. Geniet van het vrolijke, pure en simpele leven in Capurganá en Sapzurro.

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 46 reizen naar Colombia

Capurganá

Niemand heeft haast in Capurganá en Sapzurro. Mensen verplaatsen zich lopend, per fiets of met paard en wagen. Er zijn geen wegen in of naar deze Caribische dorpjes en de enige manier om er te komen is per vliegtuig vanaf Medellin of per boot vanaf Turbo.

Of je nou vliegt of vaart, je komt aan in Capurganá. De meeste reizigers verblijven hier en doen dagtripjes naar Sapzurro. Capurganá is net iets levendiger en je kunt in een half uurtje door de jungle naar Sapzurro lopen.

De watervallen van El Cielo

Je arriveert in Capurganá bij een kleine haven, waar kinderen de hele dag spelen en zwemmen. Vanaf plastic blauwe stoeltjes knikken locals je vriendelijk toe. De huisjes in het dorp zijn vrolijk geverfd en kinderen rennen over het dorpsplein met zelfgemaakt speelgoed.

Ontdek natuurlijke zoetwaterbeekjes omringd door wilde jungle tijdens je hike door Nationaal Park El Cielo, letterlijk de hemel, en neem een douche onder de watervallen. Feloranje vlinders met paarse stippen fladderen om je heen. Als je terugkomt in Carpurganá, ga je relaxen op het strand.

's Avonds eet je kreeft op het strand, drink je bier en dans je rumba met locals op het enige plein van Capurganá. Voordat je het weet zijn het je beste vrienden. Om twee uur vallen plotsklaps de muziek, het licht en de ventilatoren uit. Iedere nacht van 2:00 tot 8:00 uur zet het dorp de stroom uit.

Sapzurro

De volgende dag lift je mee op een lanchaboot naar de groene baai van Sapzurro of hike je er naartoe door de jungle. Het water in deze baai is nog helderder en groener dan dat van Capurganá. Colombiaanse jongens springen om beurten van de betonnen pier in het rustige water.

Behalve genieten van de prachtige uitzichten over de baai, relaxen op het strand en een rondje lopen door het bloemrijke dorp, is er niet veel te doen in Sapzurro. Drink een ijskoud biertje en doe het rustig aan, omdat het kan.

Loop de grens over

Vanaf Sapzurro loop je zo dr grens over naar Panama. Binnen een half uur klim je de steile heuvel open kijk je uit over Sapzurro aan de ene kant en Panama aan de andere kant. Je wordt gegroet door een groot bord met 'Bienvenido a Panama'. Zelfs zonder paspoort laten ze je langs de kleine controlepost.

Aan de andere kant bevindt zich wederom een klein schattig dorpje, waar het leven rustig voorbij gaat. Een klein pad met aan weerszijden bomen vol bananen en rode bloemen, leidt je naar het paradijselijke strand La Miel.

Het paradijs

Woel je tenen door het spierwitte zand, terwijl je luiert in de schaduw van enorme palmbomen. Kijk uit over de zee en realiseer je even waar je bent. Het is geen droom…

Vanuit Capurganá maak je een één- of meerdaagse trip naar de magnifieke San Blas eilanden van Panama. Palmboomeilanden, intenshelder water, houten hutjes en inheemse bevolking maken dit een ervaring om nooit meer te vergeten.

Capurganá is typisch zo'n plek waar je twee of drie dagen wilde blijven en uiteindelijk een week of twee weken blijft hangen. Terwijl je de boot instapt terug naar Turbo, staan je vrienden uit Capurganá op de pier om je uit te zwaaien. Stiekem bedenk je alvast dat je hier ooit weer terugkomt.

Wat is er te doen in Capurganá & Sapzurro?

  • Verblijf midden in de jungle, net iets uit het centrum van Capurganá. De kolibri's vliegen om je oren!
  • Maak een trip naar de San Blas eilanden van Panama en slaap in een hangmat op één van de palmeilanden.
  • Dans rumba met de locals op het plein van Capurganá of in de gezellige houten strandtent.
  • Eet kreeft of andere heerlijke (vis)gerechten in kleine restaurantjes aan het strand.
  • Hike naar de watervallen van El Cielo. Neem een bad in één van de natuurlijke zoetwaterbaden die je ontdekt in de jungle.

Reizen Colombia

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors