Medellín
8,2
9,0 Algemene ervaring
7,0 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
9,0 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Medellín

door Niels Posthumus

Medellín moest van moordhoofdstad het nieuwste toeristencentrum van Colombia worden. Dat lukte, al komen veel reiziger juist voor de gewelddadige historie naar de stad van Pablo Escobar.

Medellín was niet eens zo heel lang geleden nog de moordhoofdstad van de wereld. Nu loop je er op een mooie vrijdagmiddag onbezorgd rond.

ZELF NAAR Medellín?

Bekijk alle 30 reizen naar Medellín

Hete structurele lentezonnetje verwarmt de straten van de tweede stad van Colombia. Je ruikt de geur van de koffiebonen op de landerijen in de omgevingen.

Veiligheid

Niet dat Medellín nu de veiligste stad denkbaar is. Zeker 's avonds, op weg naar uitgaanscentrum Zona Rosa in het oude El Poblado, kun je beter een taxi nemen.

De moordcijfers stegen door bendeoorlogen in de arme wijken de laatste twee jaar weer sterk. Als je de koffievelden in wilt, naar de heerlijke bergdorpjes rond de stad, kun je ook nog altijd beter vooraf advies vragen. Het is niet overal even veilig.

Pablo Escobar

Maar toch, het is rustig overdag in het centrum. Winkelcentra rijgen zich er aaneen, musea nodigen je uit voor een kijkje en kerken zijn prachtig opgeknapt. Medellín lijkt op een 'gewone' stad. Een stad gesticht halverwege de zeventiende eeuw. Een grote stad met ruim 2,5 miljoen inwoners.

De naam Medellín brengt echter vooral een gevoel van spanning met zich mee. Ooit was de stad het onbetwiste centrum van de wereldwijde cocaïnehandel. De beroemdste drugsbaas ter wereld, Pablo Escobar, bestuurde vanuit Medellín zijn imperium dat zich uitstrekte tot ver in de Verenigde Staten en Europa.

Cocaïnehandel

Op het hoogtepunt had zijn drugskartel tachtig procent van de wereldwijde cocaïnehandel in handen. Escobar was volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes in 1989 de op zes na rijkste man ter wereld. Het blad schatte zijn vermogen op 25 miljard Amerikaanse dollar.

Zo veel geld wekt natuurlijk jaloezie. Rivaliserende drugsbendes maakten eind jaren tachtig jacht op de Colombiaanse opperdrugsbaas. In de stadsoorlog die volgde vielen alleen al in 1991 meer dan 7000 doden.

Trots op Escobar

Escobar droeg aan dit extreme moordcijfer overigens zelf ook aardig bij. Zo loofde hij 600 dollar uit voor iedereen die een politieagent vermoordde.

Hij executeerde vijanden en afvallige vrienden ook eigenhandig dat het een lieve lust was. Bovendien pleegde Escobar meerdere terroristische aanslagen om zijn vijanden af te schrikken en de publieke opinie te beïnvloeden.

Het is dan ook wat onwerkelijk om zijn afbeelding overal in Medellín terug te vinden. De inwoners van de stad, die qua omvang vooral in de jaren zestig uit zijn voegen knalde, zijn oprecht trots op hun beruchtste inwoner.

Robin Hood

Escobar presenteerde zich dan ook graag als een moderne Robin Hood. Hij stal van de rijke Verenigde Staten en stopte een deel van zijn geld in de aanleg van sportvelden en de verbetering van de levensomstandigheden in de sloppenwijken van Medellín.

Dit imago is zelfs ruim vijftien jaar nadat hij door de politie op 44-jarige leeftijd werd doodgeschoten goed blijven hangen in de stad. Ook al nam het moorden in de stad direct na zijn dood rigoureus af.

Toeristische bestemming

Een hypermodern metrostelsel tekende de revival van de stad in de jaren negentig. De drugskartels werden de stad uitgedreven. De FARC en andere verzetsbewegingen in de stad gaven zich over.

Medellín moest een toeristische bestemming worden. Ironisch genoeg komen de meeste bezoekers vooralsnog echter vooral vanwege het haast mythische geweld van weleer naar de stad.

Wat is er te doen in Medellín?

  • Medellín is dé plek in Colombia om te paragliden wegens de wind. Ren van een rots af en laat je meervoeren op de wind. Vanuit deze hoogte ziet Colombia er weer heel anders uit.
  • De oude kerken in Medellín zijn de enige verwijzingen naar de oude koloniale tijd. Voorla Basílica de la Candelaria is een bezoekje waard. Deze kathedraal is in 1770 gebouw en was lange tijd de centrale kerk in Medellín.
  • Heb je zere voeten gekregen van het rondlopen? Strijk dan neer in het Parque de los Pies Descalzo. In dit park zit je samen met de locals op het gras en koel je je voeten in de lage waterpoelen.
  • Wil je liever niet paragliden, maar wel een uitzicht over Medellín zien? Beklim dan de Cerro Nutibara. Deze heuvel van 80 meter ligt twee kilometer uit het centrum.
  • Elke eerste zaterdag van de maand is de Mercado de san Alejo. Op deze kleurrijke markt vind je vast het perfecte souvenirtje voor thuis.

Reizen Medellín

Meer Medellín

Reviews Medellín

El Poblado: the place to be in Medellin. (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Eline de Vries op 06 september 2016

Mijn vriend en ik zijn slechts een paar dagen in Medellin geweest, maar hebben, zo bleek naderhand, wel in de leukste en mooiste wijk gelogeerd. Deze wijk heet El Poblado en wordt gevormd door tig hotelletjes, herbergjes, kroegjes en restaurantjes. Wij waren zo enthousiast over deze romantische en sfeervolle plek dat we eerlijk gezegd niet de behoefte hadden om een uitstapje te maken. We hebben genoten van onze, voor Colombiaanse begrippen, luxe hotelkamer in het Aquahotel en uiteraard van alle verschillende soorten eettentjes waar we sushi, hamburgers, allerhande gebakjes en vooral heel veel wijntjes en biertjes genuttigd hebben. Het was in 1 woord: TOP!!

8,2
9 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Medellín

  • Het is zeer betaalbaar.

Minpunten Medellín

  • In het verkeer is het erg druk en bepaalde delen van Medellin zijn heel armoedig.
Ultieme tip: De Bogota Beer Factory. Zelfgemaakte hamburgers, friet en mayonaise. Echt ontzettend lekker, perfect op smaak!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors