Santa Marta

Santa Marta

door Marleen de Keyzer

Hoewel moderne gebouwen en de toenemende verkeerschaos het charmante, sfeervolle centrum van het koloniale stadje grotendeels ontsieren, is Santa Marta voor veel Colombianen nog steeds de ideale vakantiebestemming. En dat komt door haar ligging aan de kust: zon, zee en rum.

De oudste nog bestaande stad in Colombia werd al gesticht in 1525 door Spaanse veroveraar Rodrigo de Bastidas vanwege haar veilige haven en schitterende ligging aan de voet van 's werelds hoogste bergketen Sierra Nevada de Santa Marta. Tegenwoordig vormt Santa Marta tijdens je rondreis door Colombia vooral een goede uitvalsbasis voor een tripje naar Tayrona National Park, Ciudad Perdida of het vissersdorpje Taganga.

ZELF NAAR Santa Marta?

Bekijk alle 27 reizen naar Santa Marta

Cultureel Santa Marta

Maar in Santa Marta zelf loop je ook zeker een paar dagen verrast rond. De smalle straatjes leiden naar het gerenoveerde Parque de los Novios. De haciënda waar vrijheidsstrijder Simón Bolívar overleed, vertelt verhalen over de geschiedenis. En het Museo del Oro toont een interessante collectie van objecten uit Tayrona, voornamelijk goud en aardewerk.

In de avond openen goedkope restaurantjes nabij de waterkant hun deuren, waar je voor een prikkie een heerlijke maaltijd eet. Nog geen zin om naar huis te gaan? Vooral in het weekend dans je tot diep in de nacht de salsa in een van de vele nachttentjes.

De bijzondere omgeving

Het echte geheim van Santa Marta ligt in haar omgeving. Een aantal bijzondere plekjes zijn gemakkelijk te bereiken vanuit het koloniale stadje. Zo ligt het vissersdorpje Taganga vijf kilometer ten noordenoosten. De bootjes, strandtentjes met verse vis en vele duikscholen dragen bij aan de relaxte sfeer, en trekken backpackers, hippies en vakantievierende Colombianen aan.

Ook goed bereikbaar vanuit Santa Marta is de verlaten stad Ciudad Perdida, de mysterieuze Spaanse verovering die uit het oog werd verloren en pas in de jaren zeventig opnieuw is ontdekt. De ruïnes liggen verstopt diep in de bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta, wat de wandeling er naartoe een van de meest spannende maakt tijdens je vakantie in Colombia.

Tayrona National Park

Als kers op de taart bedekt een van de populairste nationale parken van Colombia de kust ten oosten van Santa Marta met tropisch regenwoud. Tayrona National Park huist een aantal van de mooiste stranden van het land, waarvan sommigen zijn versierd met koraalriffen. In de jungle verstoppen zich overblijfselen van het Tayrona-volk dat hier ooit woonde.

Ontsnap even aan de drukte van Santa Marta en dompel je onder in haar schitterende omgeving. En laat je zo toch verrassen door de pracht van het vermoderniseerde koloniale stadje.

Reizen Santa Marta

Meer Santa Marta

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors