La Guajira Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
9,0
9,0 Algemene ervaring
9,0 Beziens­waardigheden
9,0 Locals
9,0 Natuur
- Interessant
9,0 Stranden

La Guajira

door Niels Posthumus

Het schiereiland Guajira is de noordelijkste punt van Zuid-Amerika. Een woestijn met kolkende brandingen waar het zand overgaat in de Caribische Zee. Zeer off-the-beaten-track bestemming. Je slaapt in een hangmat. De nachten zijn zwoel.

Punta Gallinas, het noordelijkste puntje van Colombia en van Zuid-Amerika, is buiten de schoolvakanties lekker rustig.

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 51 reizen naar Colombia

Woestijnachtig schiereiland

Peninsula de la Guajira is een woestijnachtige landstrook in het noordoosten van Colombia, tegen de grens met Venezuela. Het ligt middenin de Cariben. In het zuiden schermt de bergrug Sierra Nevada de Santa Marta het schiereiland af van de rest van Colombia.

La Guarija is vooral verlaten strand. Het is een dunbevolkt gebied en niet erg toeristisch. Je komt er met een gehuurde 4x4-terreinwagen of met het vliegtuig.

Tijdens het regenseizoen van september tot november is het gebied grotendeels onbereikbaar doordat de onverharde wegen onbegaanbaar worden. Openbaar vervoer is er niet.

Macuira gebergte

La Guajira is een onherbergzame plek. Er staat altijd een straffe wind, de grond is zanderig en het Macuira gebergte rijst over korte afstand op als een muur tot wel 900 meter boven de zeespiegel. Aan de voet van de bergen is het tropisch warm.

Er wonen maar weinig mensen op het Guajira schiereiland. De Wayuu indianen gaan er grotendeels ongemoeid hun gang. Ze leven in kleine dorpjes van een paar honderd man verspreid over het land.

Echte steden zijn er niet. Of het moet al Uribía zijn, de hoofdstad en het knooppunt van het schiereiland. Maar eigenlijk mag het dorp die naam nauwelijks dragen.

Stranden bij Cabo de la Vela

Je ziet de Wayuu lopen als je in je auto over de zandwegen hobbelt. Ze hoeden hun geiten. En heel soms zie je ze als je met een bootje de Caribische zee opvaart. Ze duiken er naar parels.

Mooie stranden tref je aan bij Cabo de la Vela. Dit is ook de plek om te overnachten. Enkele tientallen hotelletjes liggen er zij aan zij.

Je huurt meestal een simpel hutje met een bed of een hangmat. Je voelt het zand onder je voeten zodra je opstaat in de ochtend. Het is doorgaans dan al lekker opgewarmd.

Playa Pilon de Azucar

Voor de mooiste stranden moet je een stukje lopen. Op een uurtje wandelen van Cabo de la Vela ligt Playa Pilon de Azucar.

Nog een halfuur verder vind je Ojo de Agua. Het zijn woestijnstranden met een schuimende branding en goudgeel zand. Je ziet er bijna nooit iemand. Ze zijn helemaal alleen voor jou.

Punta Gallinas

Het mooiste stukje van la Guajira is echter de noordelijkste punt. Punta Gallinas bereik je alleen per boot of met een 4x4-terreinwagen.

Het strand is met zijn permanente winden een perfecte plek om te windsurfen. De kans dat je iemand dit op deze desolate plek ziet doen is desondanks klein.

Off the beaten track

Je kunt op deze noordelijkste punt van Zuid-Amerika in de zon gaan liggen bakken. Je kunt langs de waterkant lopen en naar roze flamingo's zoeken. Of je kunt de rotsen intrekken om elders nog meer verdekte stranden te ontdekken.

Maar waar je ook gaat, je bent alleen. Verder off-the-beaten-track zul je je zelfs in Zuid-Amerika niet snel voelen.

Wat is er te doen in La Guajira?

  • Mooie stranden tref je aan bij Cabo de la Vela, een goede plek om te overnachten. Huur een simpel hutje met een hangmat en voel 's ochtends het zand tussen je tenen wanneer je opstaat.
  • Geniet op Playa Pilon de Azucar en Ojo de Agua. Dit zijn woestijnstranden met een schuimende branding en goudgeel zand. Hier heb je het strand helemaal voor je zelf alleen.
  • Bij het noordelijke gelegen Punta Gallinas raast altijd een harde wind. Ideaal weer dus om te windsurfen. Geniet ondertussen van de vele roze flamingo's.
  • Ben je op 31 mei in La Guajira? Ga dan naar de stad Uribia. Op deze dag wordt daar door de plaatselijke Wayuu indianen het Festival of the Wayuu Culture gevierd, waarbij ze zelf centraal staan.
  • Slaap 's avonds in een hangmat in de buitenlucht en val in slaap met de sterren nog op je netvlies gebrand.

Reizen Colombia

Reviews La Guajira

Onwezenlijk landschap (bezocht in december 2017)

Review geschreven door Luc De Langhe op 30 december 2017

La Guajira bezoeken is een belevenis die je eeuwig zal bijblijven, vooral de ongereptheid van de natuur en het overlevingsinstinct van de inheemse Macuira bevolking zijn blikvangers, een goede fysieke conditie is gewenst en laat je steeds begeleiden door een lokale gids!

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Natuur
nvt Interessant
9 Stranden
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors