Cartagena
8,2
8,8 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
7,8 Locals
8,3 Restaurants
7,6 Veiligheid
8,8 Stranden

Cartagena

door Niels Posthumus

Cartagena is de stad van schrijver Garbiel Garcia Marquez. Het is de parel van Colombia, met een drukke haven, koraalriffen voor de kust en een fantastisch bewaard gebleven koloniaal centrum.

Als je bovenop de westelijke verdedigingsmuur naar het zuiden loopt, heb je een prachtig uitzicht. Rechts zie je het helderblauwe water van de Cariben. Links een wirwar van kronkelende, middeleeuwse straatjes. Een mêlee van rode dakpannen, koloniale villas, barokke kerken, knusse pleintjes en imponerende paleizen.

ZELF NAAR Cartagena?

Bekijk alle 41 reizen naar Cartagena

Je bent in Cartagena. Gesticht in 1533. Met afstand de mooiste stad van Colombia]. Sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Openluchtmuseu

De zachte zeewind in je gezicht is aangenaam, want het hele jaar door is het in Cartagena gemiddeld dertig graden. Het is een tropische stad, maar van de hitte heb je nauwelijks last.

De schoonheid van Cartagena slokt je aandacht op. Het diepe blauw, het verbrand oranje, oker en zachtroze van haar historische centrum. De oude Spaanse vestingstad is een levend openluchtmuseum. Alsof je zo de zeventiende eeuw binnenloopt.

Calle Santo Domingo

Neem bijvoorbeeld de Calle Santo Domingo. Niets veranderd in ruim drie eeuwen. Alleen wordt de zware kerk, de oudste van de stad, nu gestut.

Alsof de tijd heeft stilgestaan, daar ten westen van het centrale Plaza de Bolivar. Het plein met daaraan het Palacio de Inquisicíon. Het martelmuseum. Een voorbeeld is van hoogstaande koloniale architectuur uit de achttiende eeuw. Barokke poort. Overhangende balkons.

Las Murallas

Cartagena was voor de Spaanse kolonisten al in de zestiende eeuw de belangrijkste havenstad aan de Caribische zee. Van hier verscheepten zij de door hen geroofde goederen naar hun thuisland. Op het Plaza de los Coches, direct achter de toegangspoort Puerta del Reloj, verhandelden zij hun slaven.

Die rijkdom lokte echter ook nogal wat piraten naar dit stukje Colombiaanse noordkust. Onder invloed van de vele aanvallen trokken de Spanjaarden een enorme verdedigingsmuur op: Las Murallas. Pas na twee volle eeuwen waren de verdedigingswerken af.

De buitenwijken

Cartagena is nog altijd Colombia's belangrijkste haven. Ze is nu echter vooral berucht om haar cocaïnetransporten. De stad is enorm gegroeid, tot een miljoen inwoners.

De meeste mensen wonen in de buitenwijken met een stuk minder glamour dan het oude centrum. Toch zijn ook deze buitenwijken zeker een middagwandeling waard. Bedenk vooraf wel even waar je heen gaat. De wijken zijn minder veilig dan het oude centrum.

Bocagrande en El Laguito

Cartagena is de laatste decennia uitgegroeid tot een hippe badplaats. De nabijgelegen witte stranden en de koraalriffen voor de kust hebben ook hun aantrekkingskracht op rijke Colombianen.

Zij verblijven vooral op de L-vormige landstrook die vastzit aan Cartagena: Bocagrande en El Laguito. Hier vind je hoteltorens, luxe fusion restaurants, stampende nachtclubbeats en gestylde bars.

De meeste backpackers blijven echter liever in de oude stad. Waar de sfeer authentieker is. Waar straatgitaristen hun ballades ten gehore brengen. En waar Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez zijn wereldberoemde boek Liefde in tijden van Cholera situeerde. Ook al gaf hij de stad in zijn boek geen naam mee.

Gemixt nachtleven

Daarbij bruist ook het centrum 's nachts. Technomuziek gaat er hand in hand met salsa, missverkiezingen met danswedstrijden.

De Aziatische keuken mixt er met de Spaanse, Caribische en Afrikaanse. De zwoele, zilte avondlucht doet de hormonen door de lichamen gieren. Camarero, una cerveza mas por favor!

Cartagena, de Spaanse kolonisten wisten wel waar zij wezen moesten.

Wat is er te doen in Cartagena?

 • Las Bóvedas zijn de 23 kerkers die gebouwd zijn in de grote muur die ooit de stag moest beschermen. Tegenwoordig zitten er winkeltjes in de kerkers, leuk om te shoppen.
 • Bezoek de oude haven Muelle de los Pegasos. Vissersbootjes liggen al dobberend te wachten tot ze weer naar zee mogen. Vanaf hier maak je gemakkelijk een boottochtje.
 • Ga duiken bij de koraalriffen voor de kust, vooral bij Islas del Rosario. Duikscholen zijn er in overvloed in Bocagrande en El Laguito.
 • Vlak voor Pasen is vindt het filmfestival plaats in Cartagena. Bekijk hier Colombiaanse of Zuid-Amerikaanse films die je thuis niet zo snel te zien zou krijgen.
 • Maakt een wandeling in het historische centrum van Cartagena. De stad lijkt net een openluchtmuseum met haar prachtige huizen en diep blauwe, oranje, oker en zachtroze kleuren.

Reizen Cartagena

Meer Cartagena

Reviews Cartagena

Colorful Cartagena (bezocht in februari 2019)

Review geschreven door Eline Tahapary op 17 november 2019

Een prachtige, oude, kleurrijke, koloniale en drukke stad. De mooie gebouwen laten je de geschiedenis van de stad zien en de vele straatverkopers de armoede. Na enkele dagen in de stadskern is het tijd om de wijk Getsemani te ontdekken. Veel locals, meer streetart en altijd leven in de brouwerij. Drink een biertje op Plaza de La Trinidad en maak contact met de vele mensen wonend in de wijk. Stop bij een straattent voor de lekkerste ceviche (dé garnalen snack), dans als een local en eindig bij één van de pop up mojito barretjes in een random steeg. Een stad die je opneemt en lastig loslaat!

Pluspunten Cartagena

 • kleurrijk
 • historisch
 • streetart

Minpunten Cartagena

 • agressieve straatverkopers
Ultieme tip: Aanrader is om in de wijk Getsemani te verblijven. De oude stadskern heeft de mooie koloniale gebouwen, maar Getsemani heeft het bruisende leven op straat met kunst op de muren.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Dwalen door het oude centrum (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Marleen Fouchier-van Blanken op 15 december 2018

Heerlijk dwalen door het oude centrum van Cartagena. Vroeg op pad om de stad te zien ontwaken. De zonsondergang zien vanaf de oude stadsmuur. De streetart bekijken en eten bij de leuke pizzeria in de wijk Getsemani. Mensen kijken op de leuke pleintjes. Heerlijk ontspannen sfeer in Cartagena.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Restaurants
8 Veiligheid
nvt Stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Prettige tussenstop (bezocht in september 2018)

Review geschreven door Anneloes de Jong op 15 december 2018

Tijdens een rondreis door Colombia ook in de stad Cartagena geweest. Een bijzondere stad en vooral in het oude centrum iets unieks en vriendelijke mensen. Heel andere indruk dan de andere door ons bezochten steden en fijne sfeer op de karakteristieke pleintjes.

Ultieme tip: Zonsondergang vanaf de oude stadsmuur.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Amazing (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Fieke Kivits op 18 november 2018

Cartagena is even geweldige plek I’m te bezoeken, Colombia over het algemeen is even geweldig land. Een land wat nog red ink rusting is! Er zijn ontzettend veel plekjes om lekker te eten. En veel mooie plekjes om te gaan kijken!

7,8
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
9 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Cartagena

 • betaalbaar

Minpunten Cartagena

 • veel verkopers op straat
Ultieme tip: Geniet van de kleurrijke omgeving en eet pellet op verachillende plekjes
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cartagena is de kleurrijkste stand van Zuid amerika (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Kim Röben op 12 november 2018

Cartagena, voor ons zonder twijfel de mooiste stad van Colombia. De kleuren, smalle straatjes en straatmuzikanten maken deze stad bruisend en heerlijk om rond te lopen. Cartagena staat op de werelderfgoed lijst van Unesco, en wij snappen waarom.

8,5
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Cartagena

 • Overzichtelijk
 • Prachtig weer
 • Goed klimaat

Minpunten Cartagena

 • Duur
Ultieme tip: Geniet, neem de tijd, en verblijf in het historisch centrum
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Fantastische stad aan de kust (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Baukje Koehoorn op 05 december 2017

Het oude centrum, Playa Blanca, de moddervulkaan, salsa dansen, duiken, snorkelen, boottrip. Er is van alles te doen. Het is een super leuke stad! We zijn een paar dagen in Cartagena geweest en van hieruit naar Tayrona National Park. Zouden graag nog een keer terugkeren.

8,2
9 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
7 Veiligheid
8 Stranden

Pluspunten Cartagena

 • overzichtelijk
 • alles op loopafstand
 • fijne sfeer
Ultieme tip: Playa Blanca, vroeg met de boot vertrekken, voor de massa uit.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Regenachtig prachtig (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Larissa Scholte op 30 november 2017

We hadden enorm slecht weer waardoor we tot onze knieën in het water stonden in bijna heel de stad. Taxi's reden niet meer maar desondanks bleef het ommuurde centrum is een grote en kleurrijke verrassing. Levendige straatjes en pleintjes, met vriendelijke bewoners.

Ultieme tip: Op de stadsmuur genieten van de zonsondergang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers

kleurrijk Cartagena (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Lisa de Jonge op 30 november 2017

Cartagena is een hele mooie stad. Een mooi kleurrijk centrum met koloniale gebouwen en een oude stadsmuur waar je naar de zonsondergang kan kijken. Ook de wijk Getsemani is erg leuk, met veel streetart. Hoewel het een stad is waar je lekker rond kan dwalen en in elk straatje wel weer wat moois tegen komt, is het daar eigenlijk te warm voor.
Gelukkig is er wel strand bij de stad, maar voor mooiere stranden is het beter om naar een van de eilandjes in de omgeving te gaan.
Houd wel rekening met wat hogere prijzen dan in de rest van Colombia, ook is er meer toerisme. Hierdoor ook weer veel keuze in accommodaties en restaurantjes.
Colombia is een must-see als je naar Colombia gaat!

Pluspunten Cartagena

 • centrum
 • strand

Minpunten Cartagena

 • warm
Ultieme tip: 1 of 2 nachten op een eilandje in de omgeving, bijvoorbeeld Casa en el agua.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Cultuurliefhebbers

Sailing (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Amber Tromp op 20 november 2017

Ga zeilen met blue sailing, van Panama naar Cartagena, wakker worden met zonsopgang, in slaap vallen onder de sterren hemel, ontdek de heerlijke koffies, de mooie ouderwetse straatjes en de leuke boetiekjes! Cartagena is in 1 woord genieten en ieder straatje is anders.

7,2
8 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
7 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Cartagena

 • mooi weer
 • betaalbaar
 • goed te lopen

Minpunten Cartagena

 • als vrouw zijnde niet alleen
 • je wordt veel aangesproken
Ultieme tip: Ultieme tip, wat ik echt iedereen aan raad is zeilen van Panama naar Colombia! 5 dagen leven op het water, slapen onder de sterren, sunsets, biertjes en leuke mensen ontmoeten.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers

De stad van de vrolijke kleuren (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Lisa Anne op 27 juli 2017

Cartagena is een mooie en authentieke stad in het Noorden van Colombia. Voor mij was dit zoals ik mij Colombia had voorgesteld! Straatverkopers, vrolijke kleuren en artwork overal in de stad. De mensen zijn zo vriendelijk dat je er bijna iets achter zou zoeken, maar dit is allemaal oprecht! Vooral als je een beetje Spaans spreekt, zal dit meer recht doen tot jouw authentieke Colombia ervaring. Ga streetfood eten en geniet van de muziek. Bezoek vooral ook Isla Barú, een mooi eilandje aan de kust van Cartagena. Deze stad heeft zoveel te doen, betoverend is het gewoon!

Pluspunten Cartagena

 • Zeer vriendelijke mensen
 • De vrolijke kleuren maken jou ook vrolijk
 • Veel verschillende dingen te doe
 • Gezelligheid in vele vormen
 • Veel streetperformances en muziek

Minpunten Cartagena

 • Het strand is niet heel mooi maar Isla Barú is dichtbij en wel heel mooi!
Ultieme tip: Ga streetfood eten en dansen! Bezoek het oude centrum. Ook Isla Barú is geweldig!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Warm en kleurrijk (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Rita Demming op 25 juli 2017

Cartagena is een prachtige koloniale stad. Het is warm, sfeervol, kleurrijk en de muziek klinkt overal. Ik werd blij van deze stad! Vol met allerlei verschillende soorten mensen. Het oude centrum is erg toeristisch, wat soms ook wel z'n charmes heeft, maar de rest van de stad is redelijk authentiek.

Pluspunten Cartagena

 • Cartagena is een prachtige stad

Minpunten Cartagena

 • duurder dan de rest van Colombia
Ultieme tip: Trinidad square
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers

Colombiaans paradijs (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Maxime van der Laarse op 30 juni 2017

Deze stad heeft alles: historie en kleurrijke gebouwen, een moderne stad à la Miami, tropische eilanden met witte stranden en azuurblauwe zee inclusief Pelikanen, Salsa-clubs en goed eten. Wat je hier echt moet beleven is de cultuur van het historische stadsgedeelte, waar je voordat je het door hebt verstrikt raakt in een muziekoptocht die ook zomaar ineens weer verdwenen is. De kleurrijke huizen begroeit met prachtige struiken zijn een lust voor het oog! Om aan de hitte en drukte te ontsnappen stap je op een boot naar Isla Barú, een nabijgelegen eilandje. Hiervoor race je een stuk van de zee over en ontmoet je gigantische vrachtschepen, maar eenmaal op het eiland is het een en al rust. Drink een Coco Loco, luister naar reggae-muziek en doe gewoon lekker NIETS. Een leuke optie is het om 's avonds de zonsondergang te bekijken vanaf Bocagrande, ook wel Little Miami genoemd. Daarna neem je in de uitgaansstraat achter het strand een Chiva, een Salsa Bus. Deze legt een interessant ritje af door de stad. Niet vanwege de route, maar vooral omdat er onderweg Colombiaanse alcoholische drankjes worden geserveerd en er een compleet orkest aanwezig is inclusief MC die aanmoedigt te dansen. De eindhalte is een Salsa Club waar je wel MOET dansen, ook al zou je dat normaal nooit doen! Cartagena is echt een paradijsje.

9,2
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Cartagena

 • Architectuur
 • Historie
 • Weer
 • Aardige locals
 • goed eten
 • fijne sfeer

Minpunten Cartagena

 • Soms iets té heet
Ultieme tip: Loop door de straatjes van de oude stad en bewonder de huizen. Stap op een boot en rust uit op Isla Barú. Om de dag af te sluiten in een salsa bar!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Cartagena (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Lieve Weeteling op 30 juni 2017

Na een zeiltocht van vijf dagen kwam ik samen met de groep waarmee ik de overtocht van Panama naar Colombia maakte aan in Cartagena. We werden verwelkomt met een prachtige zonsopgang, wat meteen zorgde voor een goed begin in deze stad.

Cartagena heeft een oude binnenstad met gekleurde huisjes en veel restaurantjes en barretjes. In de avond bezoek je een van de vele pleintjes waar livemuziek wordt gespeeld.

Naast de oude binnenstad is er ook een heel nieuw gedeelte in Cartagena, met hoge wolkenkrabbers en grote winkelcentra. Het is leuk om fietsen te huren en langs deze skyline van de nieuwe gebouwen te fietsen.

7,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
7 Locals
7 Restaurants
7 Veiligheid
7 Stranden
Ultieme tip: Loop als de zon ondergaat over de oude stadsmuur.

Cartagena (bezocht in mei 2013)

Review geschreven door Saskia Kaptijn op 30 januari 2017

Cartagena, een stad die alles heeft! Van een klein goudmuseumpje in het centrum (waar je heerlijk af kunt koelen in de frisse airco) tot het meest gezellige plein van Colombia: Plaza Trinidad! Daar haal je een koud biertje uit de kiosk, koop je het beste streetfood op straat en plof je neer op het plein tussen de meest vriendelijke Colombianen voor een avond die je nooit zult vergeten! De stad heeft een prachtige haven en mooie stranden, met als mooiste strand: Playa Blanca. De naam zegt het al, het zand is parelwit! Ook op de stranden kom je geen eten en drinken te kort. Naast alle prachtigheid zijn het vooral de Colombianen die de ervaring fantastisch maken. Voor je het weet word je uitgenodigd voor een hapje of drankje met een local. Ze zijn trots op hun land en zorgen ervoor dat je ervan geniet!
Ook in de omgeving kun je veel zien, doen en beleven. Zo is er een heuze moddervulkaan waar je je in kunt laten dompelen in de modder, of kun je naar Parque Tayrona om te overnachten in een hangmat.
Cartagena heeft alles, een koloniaal centrum waar je heerlijk kunt salsadansen en prachtige stranden.
Ik zeg: boek je vliegticket maar direct!

Pluspunten Cartagena

 • Aardige mensen
 • lekker eten
 • heerlijk weer
 • mooie stranden
 • koloniaal centrum
Ultieme tip: Plaza Trinidad. Een klein plein vol gezelligheid! Eet de beste hamburger ter wereld van de BBQ en koop een koud biertje in de kiosk. Dan kan je avond tussen de Colombianen beginnen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Stikhitte! (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Roderik de Vries op 06 september 2016

'Wat ongelooflijk heet!' was het enige dat we konden uitbrengen het eerste uur na aankomst in Cartagena. Zelden zo'n zweetuitbraak gehad, midden op de dag behoorde alleen het liggen onder een airco tot de realistische opties. 's Ochtends en 's middags de stad verkend, de oude binnenstad is prachtig, voor Colimbiaanse begrippen dan. Kleurige pandjes, Caribische balkonnetjes, veel bloemen. Jammer alleen dat iedereen iets van je moet. Van de wat opdringerige straatverkopers word je een beetje flauw.

Pluspunten Cartagena

 • sfeervol
 • goedkoop

Minpunten Cartagena

 • heet
 • opdringerige locals
Ultieme tip: Ga naar de 'Coffee Laboritory' en laat je koffie op maat maken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Colombia! Weinig toerisme, heerlijk land! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Suus Weisz op 05 juli 2016

Na Indonesië, Thailand, Filipijnen en de Nederlandse Antillen werd het hoog tijd om Naar af te reizen.
Mijn vriend is hier geboren dus hij wilde me graag het land laten zien. Je merkt al gauw dat je in Colombia deel uitmaakt van het land. Andere talen dan Colombiaans (een beetje asociaal, maar prachtig Spaans) kennen de locals niet en veel toeristen zien ze hier niet.
De allervriendelijkste mensen zijn trots op hun land en dit zie je in alles terug. Vrolijke mensen, spelende kinderen en echte Colombiaanse tradities. Naast de prachtige uitzichten , ongerepte natuur en oude gebouwen die ik heb mogen zien ben ik ook zo enthousiast over de fruitmarkt. Nog nooit heb ik zoveel verschillende soorten fruit mogen proeven met zoveel meer smaak dan hier in Nederland.
Vanuit Cartagena zijn we gereisd naar Tayrona national park om hier een wandeling te maken naar het mooiste strand in het park, uiteindelijk waren we 4 u onderweg zonder paarden.. maar wauw! Wat een hoop ongerepte natuur ... het strand zelf is de enige plek waar we toeristen hebben mogen zien ... en ipv te logeren in het park -wat mogelijk is - hebben we gekozen voor een boomhut bij een hostel naast het park, met uitzicht over de jungle. Zeker een aanrader! Andere tip voor Colombia is een Spaans woordenboek ;-) wel zo handig om je een beetje wegwijs te kunnen maken! Oh en proef zeker de aguacate- de grotere versie van onze avocado! Volgend jaar ga ik weer... het land is zo groot en er is nog zoveel te ontdekken.. zeker het zuid oosten nu de farce daar weg is. Ben erg benieuwd naar de ongerepte gebieden daar.

9,2
8 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
8 Locals
9 Restaurants
10 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Cartagena

 • betaalbaar
 • schoonheid
Ultieme tip: Tayrona national park! En het oude centrum van cartagena.. per paard met wagen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors