Top 6 markten in Colombia

Top 6 markten in Colombia

door Elsemieke Land

Geroezemoes, een paar onverstaanbare Spaanse kreten en een opzwepend gitaardeuntje vullen je oren. De geuren van gefrituurd eten, rijp fruit en rauwe vis dwarrelen je neus tegemoet. Stapels koopwaar doemen op bij elke stap die je zet. Je bevindt je op een van de kleurrijkste, gezelligste en bedrijvigste plekken die je bezoekt tijdens een rondreis door Colombia. Welkom op de markt! 

Of je nou mooie handgemaakte souvenirs wil scoren in Bogotá, de meest verse producten voor je avondmaal wil inslaan in Medellín of van het lokale leven wil proeven in Cartagena, de Colombiaanse markten zijn een lust voor al je zintuigen en een must tijdens je vakantie in Colombia. Daarom hebben wij de zes leukste markten in Colombia voor je op een rij gezet!

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 45 reizen naar Colombia

6. Mercado de las Pulgas de Usaquén in Bogotá

Hoogstwaarschijnlijk begint je rondreis door Colombia in hoofdstad Bogotá. Struinend door de klinkerstraatjes zwijmel je weg bij de pastelkleurige balkonnetjes in de bruisende wijk La Candelaria. 

Maar wie de leukste markt van Bogotá wil ontdekken, verruilt Bogotá’s meest bezochte wijk voor de eveneens koloniale wijk Usaquén. Hier vind je op de beroemde Mercado de Las Pulgas, letterlijk ‘vlooienmarkt’, de mooiste handgemaakte Colombiaanse souvenirs voor jezelf en het thuisfront. Miniaturen van Chiva-bussen, hoeden, tassen, manden en poncho's, je vindt het er allemaal. De Mercado de las Pulgas de Usaquén keert wekelijks terug op zondag en gaat gepaard met live muziek en dans op straat. 

Carrera 6a, Bogotá
Zondag: 11:00 - 16:00

5. De zondagmarkt in Ráquira

Het koloniale dorp Ráquira vormt een kleurexplosie in het groene berglandschap van de Bocaya-provincie, ten noorden van Bogotá. Vrolijk beschilderde gevels die zijn afgeladen met aardewerken servies en spaarpotten, wollen poncho’s, hangmatten en sieraden. Ze trekken als vanzelf je ogen naar zich toe. 

De ambachtswinkeltjes vormen al een markt op zich. Maar een dagtrip naar de zogenaamde pottenbakkerij-hoofdstad van Colombia is het allerleukst op zondag. De hoofdstraat wordt dan omgetoverd tot één grote markt vol vrolijke verkopers. Probeer dan nog maar eens je hand op de knip te houden!

Plaza de Mercado, Ráquira
Zondag: 05:00 - 14:00

4. Plaza Minorista in Medellín

Geen moderne boetiekkraampjes of ambachtswinkeltjes, maar een eindeloze aaneenschakeling van kramen met opgestapelde verse groenten en exotisch fruit en rijen fruitsapjes trekt aan je voorbij. De groene golfplaten van Plaza Minorista overdekken een bedrijvig commercieel centrum in Medellín. 

Alle denkbare fruitsoorten én tropische vruchten waar je het bestaan niet van kende zijn allemaal te vinden op deze hectische lokale markt. Proef guave of knippa of bestel een sapje van je favoriete stuk fruit. Voor een snack of complete maaltijd ben je bij de eetstalletjes en restaurants die tussen de groente- en fruitkramen oppoppen ook aan het goede adres. 

Plaza Minorista, Calle 55, Medellín
Dagelijks: 04:30 - 18:00

3. Mercado de Bazurto in Cartagena

Voor wie al z’n souvenirs al heeft ingeslagen of liever niet wordt overstelpt met allerhande toeristische prullaria is de authentieke Mercado de Bazurto in Cartagena’s buitenwijk Chino een aanrader. De stoffige, chaotische markt staat in contrast met het glamoureuze historische centrum van Cartagena en je komt er dan ook weinig toeristen tegen.

Er lijkt geen einde te komen aan de stalletjes langs de onverharde weg. Je passeert alle denkbare soorten producten die al je zintuigen prikkelen. Van stapels vers gevangen vis en fruit tot volledige kadavers en nep merkkleding, je kijkt je ogen uit. Proef van het lokale leven, dans mee op de live-muziek en schuif aan bij de lokale bevolking voor een Colombiaanse maaltijd als plato paisa of gebakken vis met yucca. Voel je je niet prettig bij het lokale karakter van deze markt? Ga mee met een gids die je de verborgen pareltjes laat zien. 

Avenida Pedro De Heredia, Cartagena
Dagelijks: 04:00 - 21:00

2. Mercado de Paloquemao in Bogotá

Voor een authentieke marktervaring ga je naar Mercado de Paloquemao in Bogotá. Al sinds 1946 is de markt een van de belangrijkste voedselmarkten in Bogotá. Toen in 1967 de eerste locatie afbrandde door een grote droge boom, verhuisde de markt naar de huidige locatie en werd hij omgedoopt tot Mercado de Paloquemao, wat refereert naar de verbrande boom. ‘Palo’ betekent romp en ‘quemado’ betekent verbrand.   

In de enorme markthal sprokkel je als een ware Colombiaan alle ingrediënten voor je avondmaal bij elkaar. Producten van de Caribische en Pacifische kust, uit de Andes én de tropische jungle komen hier samen. Fruitsoorten als maracuya, guanábana, watermeloen en lulo smaken in Colombia het allerlekkerst. Samen met het assortiment van verse groenten, vlees en vis, kruiden, zuivel en alle denkbare bloemsoorten, maakt het de markt een grote kleur-, geur- en smaakexplosie. 

Plaza de Mercado Paloquemao, Bogotá
Dagelijks: 07:00 - 16:30

1. Portal de los Dulces, Cartagena

Waarschuw je tandarts maar vast, want onder de bogen van de Plaza de los Coches in Cartagena voel je je letterlijk als een kind in een snoepwinkel. Zoals de naam van de markt Portal de los Dulces al verraadt, vind je hier alle soorten zoetigheid. 

Het handjevol kraampjes biedt al meer dan honderd jaar voor elke zoetekauw wat wils. Van traditionele kokosnootsnoepjes als ‘cocadas blancas’ en ‘chancacas’ tot gebrande suikersnoepjes en allerlei koekjes staan uitgestald in glazen potten. En omdat je als reiziger natuurlijk niet alles kent, mag je hier en daar best eens wat proeven! Hoewel de markt alle doordeweekse dagen een traktatie is om te bezoeken, val je op het jaarlijkse Candy Festival, gevierd tijdens Pasen, pas echt met je neus in de boter. 

Plaza de los Coches, Cartagena
Maandag t/m vrijdag: 07:30 - 18:00 

Heb jij al zin om over de markten in Colombia te struinen? Bekijk hier alle rondreizen naar Colombia. 

Fotocredits: Edgar Zuniga Jr. | Reg Natarajan | CucombreLibre| Peter Chovanec | Spartacus VT | sergejf

Reizen Colombia

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors