Zonder fomo op reis: 5 x zo ga je op 'slow travel' door Colombia

Zonder fomo op reis: 5 x zo ga je op 'slow travel' door Colombia

door Charlotte de Vries

Je herkent het vast wel: je bent op reis in Colombia en krijgt opeens fomo. Die lange lijst met bezienswaardigheden in je rugzak krijg je namelijk nooit binnen drie weken te zien. Naar welke hotspots moet je nou toe? Je probeert er maar zoveel mogelijk af te vinken! Eenmaal terug van vakantie, ben je aan vakantie toe.

De oplossing voor zulke vakantiestress vind je in een andere hoek dan je zou denken. Een extra week of binnenlandse vlucht aan je reis toevoegen hoeft niet. Integendeel. Waar je naartoe wil werken is ‘slow travel’: dé reistrend van het moment waarbij je de tijd neemt om ergens echt te zijn. Benieuwd? Ontdek hier de vijf belangrijkste principes van slow travel en waarom dit de leukste manier van reizen door Colombia is!

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 51 reizen naar Colombia

Tip: Evaneos is een groot voorstander van slow travel in Colombia. Deze manier van reizen is namelijk niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor het milieu en de lokale bevolking. Bekijk het reisaanbod naar Colombia van Evaneos.

1. Door langzamer te reizen ben je vrijer

Wanneer je op reis naar Bogotá gaat, laat je je drukke agenda thuis. Nu plan je een keer niks. Zonder to-do-lijst wandel je door de hoofdstad en ga je af op de dingen die jou opvallen en interesseren. Je ontdekt een beregezellig familierestaurant en blijft er de hele middag plakken. Misschien ga je er morgen weer eten. Maar dat zie je dan wel. Je hebt toch niks gepland.

Slow travel betekent letterlijk ‘langzaam reizen’, maar het houdt meer in dan het verlagen van je reistempo. Je wil genieten van het moment. Daarom vul je je reis zo weinig mogelijk in van tevoren. Misschien vind je dat even moeilijk, want in de westerse ratrace ben je wel anders gewend. Maar daarmee ben je veel vrijer en, zoals je vanzelf zal merken, meer ontspannen.

2. Je gaat sneller van de gebaande paden af

In plaats van één dag, besluit je meerdere dagen te verblijven in het Los Nevados National Park. Eerst bezichtig je de torenhoge waspalmbomen van de Cocoravallei: de trekpleister van Los Nevados. Daarna duik je dieper de natuur in. Je hebt toch alle tijd. En al gauw dwaal je van de gebaande paden af. Na een uur lopen stuit je op een verborgen waterval. Er is verder niemand.

Slow travel betekent: minder bestemmingen in één trip, meer tijd voor één bestemming. Wanneer je op die bestemming de highlights hebt gezien en tijd ‘overhebt’, is de kans groot dat je van de gebaande paden afgaat. Je voelt je weer een ontdekkingsreiziger. En dat is waar reizen in de essentie om draait: om ontdekken, leren.

3. Met locals krijg je meer contact

Je gaat mee met een stadstour door Commune 13, een historische wijk in Medellín met de mooiste graffitikunstwerken. Achteraf maak je een praatje met de gids. Het klikt goed tussen jullie. Wanneer hij je vraagt of je bij hem thuis komt eten, ga je graag mee. Je ontmoet zijn vrouw. Samen vertellen ze hoe het was om op te groeien in de stad van Pablo Escobar.

Een belangrijk principe van slow travel is: jezelf openstellen voor je omgeving. Voor de mensen om je heen en de cultuur waarin zij leven. Want het zijn vaak de ontmoetingen met locals die je reis echt betekenisvol maken. Daarmee doe je de authentieke ervaringen op waar je in geuren en kleuren over vertelt wanneer je weer thuis bent. 

4. Je geniet écht van het eten

Vandaag ga je naar het centrum van de Colombiaanse koffieproductie: Manizale. Je verblijft in een koffieboerderij, een kleinschalig familiebedrijf dat op volle toeren draait. De oudste dochter geeft je een rondleiding en vertelt alles over de productie: van de groei van de planten tot de verwerking van de koffie. Achteraf drink je samen een bakkie. Die smaakt fantastisch.

Bij slow travel komt ook slow food kijken. Daar is de reistrend immers op geïnspireerd. De ‘slow food movement’ verzette zich tegen de komst van fastfoodketens in de jaren tachtig en herwaardeerde de lokale, traditionele keuken. Dit principe past net zo goed bij slow travel. Ga eens naar een koffieboerderij, volg een kookworkshop of bezoek een markt. Die verse koffie smaakt veel beter in Colombia dan in Nederland.

5. Slow travel is beter voor je omgeving

Met de trein reis je terug naar Bogotá. Je ziet het land nog één keer aan je voorbijtrekken voordat je het vliegtuig naar huis pakt. Puntige bergpieken, weelderige valleien, meren en dorpen vol gekleurde huizen. Wat is het fijn om te weten dat je voetafdruk een stuk minder groot is dan wanneer je op een ‘afvinkvakantie’ was gegaan.

Hoe dat kan? Het is vrij simpel: als jij zoveel mogelijk van Colombia wil zien binnen twee weken, dan móet je bijna wel een binnenlandse vlucht pakken. Of meerdere. Bij slow travel hoeft dat niet. Je legt natuurlijk een lange vlucht af voor je rondreis door Colombia, maar eenmaal daar doe je rustig aan. En dus heb je de tijd om met de trein of bus reizen. Dat is een stuk duurzamer!

Ga op een ‘slow journey’ met Evaneos

Zie jij het helemaal zitten om de ratrace achter je te laten en op deze nieuwe, mindful manier op reis naar Colombia gaan? Stel je reis dan samen met Evaneos. Zoals we eerder al zeiden: deze reisorganisatie is een groot voorstander van slow travel. Van reizen met een zo positief mogelijke impact.

Evaneos maakt zich hard voor een koolstofneutrale reiswereld waarin respectvol wordt omgegaan met de lokale economie en cultuur. De reisexperts waar Evaneos mee samenwerkt wonen daarom zelf in Colombia en voldoen aan strenge duurzaamheidsvoorwaarden. Interessant toch? Je leest hier meer over hun concept.

Reizen Colombia

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors