7 redenen waarom je nú naar Colombia moet

7 redenen waarom je nú naar Colombia moet

door Tessa Voncken

Drugs. FARC. Pablo Escobar. Dat zijn voor veel mensen nog steeds de eerste associaties met Colombia. Jarenlang was Colombia een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Maar het tij is eindelijk aan het keren. Het imago van het land wordt stukje bij beetje beter.

Pablo Escobar is dood. Grote drugskartels worden opgerold. En in 2016 werd een vredespact met de linkse guerrillabeweging FARC getekend. Inmiddels zijn er ook mensen die Colombia met andere dingen associëren. Prachtige, diverse natuur, vriendelijke Colombianen, bruisende steden. Van een land om te vermijden is Colombia aan het veranderen in een bucketlistbestemming. Genoeg redenen om Colombia niet meer links te laten liggen. Wij vertellen je waarom je nú naar Colombia moet gaan. ¡Muy rápido!

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 45 reizen naar Colombia

1. Het is er veilig

Colombia was nog nooit zo veilig om te bereizen. Er is nog steeds geweld en criminaliteit in Colombia, maar dit beperkt zich tot bepaalde gebieden. Delen van het land waar je als toerist (bijna) niet komt. Verder geldt het advies: gebruik je gezonde verstand. Laat dure spullen in je hotel achter en neem alleen officiële taxi’s. En kijk voor de zekerheid altijd naar het actuele reisadvies voordat je een bestemming aandoet. 

2. Er zijn nog onontdekte plekken

Macchu Pichu. Chichén Itzá. Tikal. Been there, done that? In Colombia bezoek je Ciudad Perdida, een ruïnestad gebouwd door de Tayrona-indianen rond het jaar 800. Ciudad Perdida wordt ook wel een mooiere versie van Machu Picchu genoemd. Je kunt er alleen heen lopen onder begeleiding van een gids. Een wandeling van vier à vijf dagen, dus van massatoerisme is geen sprake. En de wandeling is haast nog mooier dan de ruïnes.

3. Het is nu nog betaalbaar

Zuid-Amerika is niet bepaald een goedkoop continent. Colombia is daar gelukkig een uitzondering op: het is zelfs een van de goedkoopste bestemmingen. Op veel plekken drink je een biertje voor iets meer dan een euro, eet je een heerlijke maaltijd voor 4 euro en een binnenlandse vlucht kost je een paar tientjes. In Cartagena en Medellín liggen de prijzen wat hoger, maar al met al, een rondreis door Colombia hoeft niet veel te kosten. 

4. Het is er nu nog redelijk rustig

Ondanks dat het toerisme bezig is met een opmars, is Colombia nog lang niet zo populair als bijvoorbeeld Mexico of Peru. Hier vind je nog geen lange rijen voor musea of overvolle bussen. Maar voor hoe lang nog is de vraag. Het is er veilig, betaalbaar en het is een prachtig land. Daarnaast speelt Wie is de mol? zich komend seizoen af in Colombia. Over een paar jaar kan het gedaan zijn met de rust. Heb je geen zin in hordes toeristen, dan moet je snel zijn. Heel snel. 

5. Het land heeft een unieke geschiedenis

Enkele decennia geleden vlogen in Medellín en Bogotá de kogels nog in het rond. Met Pablo Escobar, de FARC en de bijbehorende drugsoorlogen heeft Colombia niet alleen een roerige, maar ook unieke geschiedenis. Eentje die, mede door het succes van de serie Narcos, tot de verbeelding spreekt. De serie over ‘s werelds beroemdste drugsbaron heeft het narcotoerisme doen opbloeien met verschillende Pablo Escobar tours in Medellín. Tot ergernis van veel Colombianen en van de regering, want die laten je Colombia veel liever van een andere kant zien. Ze zijn positief gestemd en worden niet graag herinnerd aan het pijnlijke verleden.

6. De vriendelijke locals

Colombianen omarmen het toerisme. Omdat toeristen Colombia lange tijd hebben vermeden, is de lokale bevolking heel blij dat je er bent. Als je een woordje Spaans spreekt, heb je al snel contact met de locals. De vriendelijke Colombianen zijn trots op hun land en tonen het je graag. 

7. Het is een prachtig land

De belangrijkste reden: Colombia is een prachtig en enorm divers land. In Colombia is ongerepte, weelderige natuur of een bruisende stad nooit ver weg. In het tropische noorden relax je op paradijselijke stranden. Ga je naar het binnenland dan vind je oneindig veel jungle, het Andesgebergte en de Tatacoawoestijn. Zoveel schoonheid en diversiteit ging lang gebukt onder het negatieve, gewelddadige imago. Maar gelukkig zien steeds meer reizigers in dat Colombia het verdient om ontdekt te worden. 

Hebben we je geïnspireerd en wil je muy rápido naar Colombia? Bekijk dan alle rondreizen naar Colombia.

Reizen Colombia

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors