10 handige Spaanse woorden voor op de markt in Colombia

10 handige Spaanse woorden voor op de markt in Colombia

door Elsemieke Land

¿Hablas español? Als je tijdens je rondreis door Colombia een markt bezoekt is dat wel zo handig. Hoewel de Colombianen op sommige, toeristische markten waarschijnlijk wel een woordje Engels spreken, valt dat op de meer authentieke, lokale markten nog wel eens tegen. En ook als verkopers wel Engels spreken, is het gewoon veel leuker zakendoen als je een woordje Spaans spreekt. Daarom helpen we je op weg. 

Woorden als Hola (Hallo) en Gracias (dank u wel) heb je waarschijnlijk al snel onder de knie. Maar om je net een tikkeltje beter te redden tijdens het winkelen in Colombia, hebben we tien handige (Colombiaans) Spaanse woorden voor op de markt in Colombia voor je verzameld!

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 48 reizen naar Colombia

1. ¿A la orden?

Je bent rustig aan het rondsnuffelen tussen de poncho’s als een glimlachende marktkoopman je vraagt ¿A la orden?, wat vertaalt naar ‘Kan ik u helpen?’. Maar A la orden wordt ook gebruikt als bedankje na het zakendoen, bijvoorbeeld in een taxi of winkel. 

2. ¿Qué más?

Een bakje tamarillo’s en drie pitaja’s, ¿Qué más? Net als bij de groenteman in Nederland wil de verkoper bij Plaza Minorista in Medellín graag weten of je nog meer wil kopen. ‘Anders nog iets?’ dus. 

Maar let op. Wanneer een local deze vraag stelt zonder dat er sprake is van een koop of verkoop, dan wil hij graag weten hoe het met je gaat. In Colombiaanse slang betekent deze vraag namelijk ‘Hoe gaat het?’.

3. Me regala… por favor

Van al dat slenteren over de markt krijg je dorst. Je zoekt een sapjeskraam of terras op en bestelt een drankje. Dat doe je met het zinnetje Me regala… por favor. De letterlijke betekenis hiervan is ‘Wil je me alsjeblieft… cadeau doen?’. 

En hoewel je het drankje waarschijnlijk niet cadeau krijgt, trakteert de ober je misschien wel op een dikke glimlach omdat je keurig in het Spaans besteld hebt. 

4. ¿Cuánto cuesta?

Je hebt eindelijk een leuke miniatuur van een Chiva-bus gevonden op de vlooienmarkt in Bogotá, maar het prijskaartje ontbreekt. Met ¿Cuánto cuesta?, wat ‘Hoeveel kost het?’ betekent, kom je achter de prijs. En nu maar hopen dat de verkoper het even voor je opschrijft! 

5. ¿Puedo probar eso?

Je loopt door snoepwalhalla Portal de los Dulces in Cartagena en komt de gekste Colombiaanse snoepjes tegen. Voordat je een hele zak vol schept is het wel zo handig (en lekker) om zo’n snoepje even te proeven. Stel de vraag ¿Puedo probar eso? om iets te proberen!

6. Con mucho gusto

Of je nou tijdens je tripje naar de markt nieuwe Colombiaanse vrienden maakt of een leuke deal sluit voor een kilo bananen. Con mucho gusto betekent zowel ‘aangenaam kennis te maken’ als ‘graag gedaan’. 

7. Lo siento, pero no estoy interesada/o

Vooral op drukke toeristische plekken komt het wel eens voor dat winkeliers iets te opdringerig zijn en je allerlei prullaria proberen aan te smeren. Met de zin Lo siento, pero no estoy interesada (als je een vrouw bent)/interesado(als je een man bent)’, wimpel je hem af. Het betekent ‘Sorry, ik ben niet geïnteresseerd.’ 

8. Permiso

Ben je het geslenter langs al die kramen zat en wil je iemand passeren? Met permiso vraag je letterlijk toestemming om erlangs te mogen. Het is de Spaanse variant van ‘pardon’. 

9. Tinto

Kan je na een flinke shopsessie wel een opkikkertje gebruiken? In een land wat bekend staat om de goede koffie, kun je maar beter weten hoe je zo’n bakkie pleur bestelt als je met volle tassen bij een cafeetje neerstrijkt. Tinto is Colombiaans voor zwarte koffie. 

10. Yo no hablo español

Een woordje Spaans spreken komt goed van pas tijdens een rondreis door Colombia, maar sommige locals reageren iets té enthousiast en beginnen verheugd in het Spaans terug te ratelen. Wordt het je even te veel? Met het zinnetje Yo no hablo español geef je aan dat je (bijna) geen Spaans spreekt. 

Ben jij met deze woorden klaargestoomd voor een tripje naar de Colombiaanse markt? Bekijk dan alle rondreizen naar Colombia.

Reizen Colombia

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors