Van drugsimago naar bucketlistbestemming

Van drugsimago naar bucketlistbestemming

door Getaway Travel

Staat Colombia al op jouw bucketlist? Of ben jij nog iemand die Colombia associeert met drugs, de FARC en Pablo Escobar? Dan is het tijd om daar nú verandering in te brengen. Want Colombia is zoveel meer dan dat.

Wist je dat het land bruisende steden heeft? Een vriendelijke bevolking die je met open armen ontvangt? En natuur die uiteenloopt van ongerepte jungle, naar paradijselijke stranden, ontzagwekkende bergen en woestijnen? Kortom, Colombia is de droom van elke reiziger. Maar dat drugsimago, dat zat het toerisme de afgelopen jaren in de weg. Gelukkig is het tij is eindelijk aan het keren. 

ZELF NAAR Colombia?

Bekijk alle 46 reizen naar Colombia

Escobars drugsimperium

Dat veel mensen Colombia associëren met drugs en geweld is niet zo vreemd. De problematische geschiedenis is nog vers. In de jaren ‘70 groeide Pablo Escobar uit tot ‘s werelds grootste en meest beruchte drugsbaron. Op het hoogtepunt van zijn drugsimperium haalde Escobars Medellínkartel dagelijks zeventig miljoen dollar binnen met het handelen van cocaïne. Het kartel was verantwoordelijk voor moorden op politici, presidentskandidaten, rechters, journalisten en veel politieagenten. Medellín was de stad met de meeste moorden ter wereld.

Na de dood van Escobar in 1993 viel het kartel uiteen en verloor het aan invloed, doordat veel van de leiders gevangen zaten of werden vermoord. Maar daarmee waren de problemen in Colombia nog niet over.

Guerrillastrijders

Vanuit de dichte jungle begon de linkse guerrillabeweging FARC in 1964 een oorlog tegen de Colombiaanse regering. Hun nobele marxistische idealen verdwenen in de loop der jaren steeds echter meer naar de achtergrond. De FARC verdiende veel geld met drugshandel en ontvoeringen, een slordige driehonderd miljoen euro per jaar.

De FARC en het Colombiaanse leger waren decennialang met elkaar in conflict, wat escaleerde in de jaren ‘90 in brute slachtpartijen. In totaal kostte de strijd aan 220.000 mensen het leven.

Vredesakkoord

Pablo Escobar en de FARC leverden Colombia de reputatie op waar het toerisme jarenlang onder heeft geleden. Colombia was al die jaren een land dat iedereen vermeed. Tot voor kort. Het Zuid-Amerikaanse land is bezig met een flinke opmars.

Het keerpunt? Het vredesakkoord met guerrillabeweging FARC in 2016. Mede dankzij het vredesakkoord stromen de toeristen binnen. Het land is nu zelfs populairder dan ooit. In de afgelopen jaren is het aantal toeristen met meer dan zes miljoen toegenomen. En wat die toeristen tegenkomen is een ontzettend mooi, veilig land vol vriendelijke inwoners. Colombia raakt langzamerhand zijn drugsimago kwijt. 

Ramptoerisme in Medellín

Toch brengt dat drugsimago ook geld in het laatje. Dankzij de hitserie Narcos is Colombia in populariteit enorm gestegen. Een serie over Pablo Escobar, die het beeld van Colombia als drugsland eigenlijk alleen maar bevestigt. 

En in Medellín kun je tegenwoordig op Pablo Escobar tour. De man die de Colombianen zoveel ellende heeft gezorgd, brengt ze nu brood op de plank.

Hoewel meerdere organisaties een Pablo Escobar tour aanbieden, ligt het verleden voor veel Colombianen gevoelig. Nog geen 25 jaar geleden vlogen de kogels nog in het rond. Bijna iedereen in Medellín is wel een dierbare kwijtgeraakt. Sommige Colombianen zien de tours als ramptoerisme. Hun verleden als vermaak voor de toeristen. Ze zijn klaar met de associaties met een gevaarlijk en pijnlijk tijdperk. 

Bucketlistbestemming

Gelukkig is het tij is eindelijk aan het keren. Het imago van het land wordt stukje bij beetje beter. Mond-tot-mondreclame is een van de belangrijkste manieren voor de imagoverandering van Colombia. De mensen die er zijn geweest associëren Colombia met hele andere dingen. Prachtige, diverse natuur, vriendelijke Colombianen, bruisende steden. 

De NOS berichtte erover. Reisorganisaties zien het aan de cijfers. Het nieuwe seizoen van Wie is de mol? is er opgenomen. Het valt niet meer te ontkennen: Colombia is hot.  Van een land om te vermijden is Colombia aan het veranderen in een bucketlistbestemming. En terecht. Iedereen die er is geweest, zal dat beamen.

Hebben we je geïnspireerd en wil je muy rápido naar Colombia? Bekijk dan alle rondreizen naar Colombia.

Reizen Colombia

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors