Tayrona National Park
7,6
7,5 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,0 Stranden
6,5 Wildlife
6,5 Overige activiteiten
8,0 Bereikbaarheid

Tayrona National Park

door Niels Posthumus

Het Tayrona National Park is misschien wel het mooiste gebied van Colombia. Stranden en tropisch regenwoud vermengen zich. Ooit een gevaarlijke plek, tegenwoordig volledig beveiligd door het leger. Hier hang je je hangmat op tussen twee palmen van 25 meter hoog. Dieper in het palmbos dartelen Titi-apen van boom tot boom.

Je staat met je rug naar het bos, je blik op het turkooizen water voor je. De Caribische Zee slaat kapot tegen afgesleten grijs-witte rotsblikken op het strand van Arrecifes in het Colombiaanse Tayrona Park.

Tropisch paradijs

Het lijkt wel alsof er een handvol reusachtige kiezelstenen in het water is gegooid. Je knijpt jezelf eens in de arm. Is dat water niet bijgekleurd? En die palmbomen moeten toch haast wel zijn aangeplant. Het lijkt allemaal net even te veel op het Caribische strand zoals je je dat voorstelde.

Dat komt echter simpelweg omdat het Tayrona een paradijs is. Zelfs zeer ervaren reizigers scharen het Colombiaanse park onder de mooiste plekken waar zij ooit zijn geweest.

De FARC in Tayrona

Dan te bedenken dat het tropische oerwoud aan de voet van de bergketen Sierra Nevada niet zo lang geleden nog oorlogsgebied was. De marxistische rebellenbeweging FARC voerde er een hevige strijd met het Colombiaanse leger.

In 2003 ontvoerde de FARC in Tayrona nog acht toeristen. De FARC produceerde er cocaïne en smokkelde de drugs vanuit de stranden van het park naar de Verenigde Staten en Europa.

Met de opbrengst van de drugshandel financiert de FARC tot op de dag van vandaag haar revolutionaire strijd.

Investeringen in toeristische hotspot

De Colombiaanse regering zette de laatste jaren echter alles op alles om het park veilig te maken. De FARC werd verder de bergen in gedrongen. Tayrona kreeg het etiket van toeristenparadijs opgeplakt. Het Colombiaanse ministerie van Toerisme liet er lodges en resorts bouwen.

Accommodatie was in Tayrona tot aan de laatste eeuwwisseling sober, de infrastructuur erbarmelijk. Verleden tijd nu dus allemaal, door de overheidsinvesteringen.

Tegenwoordig stromen op een dag in het hoogseizoen wel 1.500 mensen het park in. Toch lossen zij grotendeels op in de 150 vierkante kilometer.

Arrecifes en La Piscina

Arrecifes ligt op een uurtje lopen van de parkingang bij Cañaveral. Het is een uitvalsbasis. Want hoe aantrekkelijk de blauwgroene zee er ook uitziet, het bord met daarop de waarschuwing dat er al 200 mensen zijn verdronken, moet een gedegen waarschuwing zijn. De stroming is er sterk.

Wie een duik wil nemen, dient een stuk in noordwestelijke richting te lopen, over rotsblokken, door dichtbegroeid tropisch regenwoud en klauteren via ladders en houten bruggen.

Na zo'n twintig minuten kom je aan bij La Piscina. Een baai die bijna volledig van de zee is afgesloten. De ideale plek om te snorkelen.

El Cabo Sab Juan Guía en El Pueblito

Daarna loop je verder in dezelfde richting. Nog eens een klein halfuur. Naar je einddoel: El Cabo San Juan Guía. Tientallen tropische stranden, beschut door meters hoge palmbomen. Zacht zand. Lauwe zee.

Een uur lopen landinwaarts ligt El Pueblito, na de Ciudad Perdida de mooiste ruïne van de Tayrona indianen, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. De jungletocht erheen is zelf bovendien minstens zo mooi.

's Avonds kruip je weer in je hangmat. Je ziet de zon in de zee zakken, achter die verzameling reuzenkiezelstenen. Nog nooit leek de echte wereld zo heerlijk ver weg.

Wat is er te doen in Tayrona National Park?

 • Wil je zwemmen in het Tayrona National Park? Ga dan niet bij Arrecifes de Caribische zee inmet haar sterke stroming, maar bij La Piscina. Dit is een baai, volledig afgesloten van de zee. Een ideale plek om te snorkelen.
 • Voor tropische stranden, beschut door meters hoge palmbomen, zacht zand en een lauwe zee, loop je naar El Cabo San Juan Guía. Dit ligt op een klein half uur lopen van La Piscina.
 • Vanaf El Cabo San Juan Guía is het nog een uurtje lopen door de prachtige jungle, naar El Pueblito. Dit is een van de mooiste ruïnes van de Tayrona indianen - de oorspronkelijke bewoners van het gebied.
 • Slapen doe je in het Tyarona park in een hangmat. Heerlijk in de buitenlucht met uitzicht op de blauwe zee.
 • Wil je nog meer ruïnes zien van de oorspronkelijke bewoners van Colombia? Cuidad Perdida ligt dichtbij het Taytrona park en is zeker een bezoekje waard.
Like deze pagina

Reizen Tayrona National Park

Meer Tayrona National Park

Reviews Tayrona National Park

Prachtig park (bezocht in augustus 2017)

Review geschreven door Guus Berns op 26 november 2017

Twee geweldige dagen gehad in Tayrona National Park. Hike tocht naar cabo san juan is de moeite waard. Onderweg leguanen, apen, prachtige vogels en bij de camping zelfs een krokodil gezien! Prachtig strand waar je lekker tot rust komt. Slapen in het tentje was beroerd, daardoor al vroeg de zonsopgang kunnen zien wat echt adembenemend was! Tayrona was een van onze hoogtepunten van onze rondreis door Colombia

Pluspunten Tayrona National Park

 • prachtige omgeving
 • veel wilde dieren
 • echt jungle gevoel

Minpunten Tayrona National Park

 • druk bezocht
 • lange maar mooie hike tocht
 • je slaapt over het algemeen niet best
Ultieme tip: Reserveer bij de ingang van het park vast een hangmat. Dit kun je doen bij een kraampje van de camping die bij de ingang staat.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Hiken in Tayrona (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Kimberley Faasen op 18 november 2017

Een prachtig park, met veel verschillende soorten natuur. Om door het hele park te hiken en de tijd te nemen op de stranden moet je hier eigenlijk overnachten. Wij zijn zelf vanaf het begin van het park gaan wandelen. Je kan ook per bus naar het beginpunt van het park worden gebracht (eindpunt van de verharde weg als je je kaartje hebt gekocht). Het is prachtig om door het woud te lopen en steeds wat dichter bij het water te komen en steeds meer uitzicht te hebben. Daarbij was het mega heet toen wij er waren dus richting het water lopen was ook een soort perfect vooruitzicht. Als je in Colombia bent is Tayrona zeker aan te raden!

7,5
7 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
6 Wildlife
6 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Tayrona National Park

 • mooie natuur
 • actieve route
 • goed geregeld

Minpunten Tayrona National Park

 • lang lopen tot het eerte restaurant
Ultieme tip: Laat je backpack achter voor je het park in gaat, zodat je deze niet hoeft mee te nemen. Met klein rugzakje en voldoende water Tayrona park in!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Jungle en prachtige stranden in één trekking (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door lieve weeteling op 30 januari 2017

Wanneer je aankomt bij Tayrona National Park lijkt het al snel toeristisch. Er staat een lange rij mensen te wachten op toegang tot het park. Zodra je toegang hebt, loop je niet langer met al deze mensen. Er zijn verschillende paden die je kunt volgen. Korte routes en lange routes. Iedereen kiest z'n eigen pad, dit heeft tot gevolg dat je de jungle voor jezelf hebt. De prachtige stranden waar je tijdens de wandeling langs loopt zijn wel vrij druk. Toch zijn er ook strandjes tijdens de langste wandelroute die verlaten zijn en waar je in alle rust kunt genieten. Tayrona National Park is zeker een bezoekje waard!

7,7
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
7 Overige activiteiten
7 Bereikbaarheid

Pluspunten Tayrona National Park

 • vriendelijke locals

Minpunten Tayrona National Park

 • Prijzig
Ultieme tip: Loop de route die het langst duurt, het eindpunt is de lange tocht meer dan waard. Kies ervoor daar te overnachten in plaats van in één dag op en neer te gaan.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors