Bolivia
8,3
8,5 Algemene ervaring
8,8 Beziens­waardigheden
8,0 Steden of plaatsen
8,1 Locals
7,5 Veilig
9,6 Natuur
9,0 Stranden
7,8 Klimaat

Bolivia

door Charlotte de Vries

Bolivia. Het hoogstliggende land ter wereld torent uit boven Zuid-Amerika. Met weerspiegelende zoutvlaktes, broeierige Amazonebekken, enorme Andesbergen en knusse koloniale steden. Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika, maar ongelofelijk rijk aan natuurlijke en culturele schoonheden.

In Sucre, de hoofdstad van Bolivia, stralen de witte huizen en kerken een traditionele sfeer uit. Tussen Coroico en La Paz ademen de geheimzinnige legendes van de Inca's. En in het Madidi National Park ligt het laatste stukje ongerept regenwoud van de Amazonebekken. De bezienswaardigheden van Bolivia zijn allemaal even schitterend. Bereid je hier voor op je reis naar Bolivia.

ZELF NAAR Bolivia?

Bekijk alle 19 reizen naar Bolivia

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bolivia?

Het meest bekend staat Bolivia om zijn zoutvlaktes. Een surrealistische schoonheid als die van Salar de Uyuni vind je namelijk op niet veel plekken ter wereld. Ook hoofdstad Sucre is bijzonder door zijn stralend witte uiterlijk, dat de stad te danken heeft aan de Spaanse Kroon en de rijke zilverbaronnen uit Potosì. Potosì? Dat is de hoogste stad ter wereld waar inwoners hun zakken vulden met geld uit de zilvermijnen. Het rijkdom slechts een herinnering, maar de afbrokkelende villa's en kerken uit de koloniale tijd vormen een interessant plaatje.

De schitterende natuur van Bolivia

Na een paar dagen cultuur snuiven trek je het oerwoud van Bolivia in. In het noorden liggen de moerassige jungles van de Amazonebekken. Maak een watersafari door de amazone en spot monsterlijke krokodillen en anaconda's, werp je hengel uit voor een piranha en zwem met zeldzame roze rivierdolfijnen. Als je het durft.

Richting het zuiden verandert het landschap in de gigantische witte woestijn Salar de Uyuni. Maar het is geen zand. De eindeloze vlaktes bestaan helemaal uit zout. In het regenseizoen ligt een flinterdun laagje water als een spiegel op deze grootste zoutvlakte ter wereld.

Bolivia: van Coroico naar La Paz

Tussen de zoutvlaktes en het regenwoud ligt een strook van de Andes. Dwars door de mistige bergen kronkelt de dodelijkste weg ter wereld. Death Road begeleidt je langs oude Incapaden van de stad Coroico naar valleistad La Paz. Vlakbij La Paz ligt ook Copacabana, een dorpje aan het Titicacameer dat is omsingeld door kleine Incaruïnes. De verhalen die je gids erbij vertelt, maken je reis door Boliva pas echt onvergetelijk.

Reizen Bolivia

Meer Bolivia

Reviews Bolivia

Groepsreis Bolivia met Koning Aap (bezocht in juli 2014)

Review geschreven door Anton Moeskops op 15 januari 2021

Een mooie en zeer complete rondreis door Bolivia maakte ik in 2014 met Koning Aap. De reis startte in Santa Cruz d la Siërra en dat was prima, omdat je niet meteen begint op grote hoogte (La Pax ligt op 3600 meter, Santa Cruz op 400 meter). Goede opbouw dus waarbij je geleidelijk aan de hoogte went. Aan het begin van de reis bezochten we diverse plaatsen die te maken hebben met het leven van Che Guevara, zoals Vallegrande en La Higuera. Later kwamen de koloniale steden en prachtige landschappen uitgebreid aan bod. Hoogtepunten waren voor mij de driedaagse tocht met landcruisers bij Uyuni, waarbij we o.a. de surrealistische zoutvlakte bezochten en ook prachtige meren als Laguna Colorado en Laguna Verde. Af en toe was het behoorlijk afzien door het barre klimaat. We logeerden meestal in middenklasse hotels, maar in enkele plekken was het vrij basic omdat er gewoon niets ‘beters’ te vinden is. Deel van het avontuur, denk ik dan maar. Opvallend vond ik de steden Sucre, Potosi en La Paz. De monumenten zijn mooi en de markten kleurrijk, vooral in plaatsen waar de bevolking traditioneel gekleed gaat. Andere hoogtepunten? Met een mountainbike de Dodenweg bij La Paz afdalen, wandelen over het eiland Isla del Sol in het Titicacameer, de jungle bij Rurrenabaque (verlenging) en de zondagmarkt in Tarabuco. Maar ook het onderweg zijn en verbaasd worden over de steeds weer veranderende landschappen. De reis met Koning Aap duurde drie weken, en die heb je ook zeker nodig om het land goed te zien. Bolivia is een aanrader voor mensen met een avontuurlijke instelling die niet bang zijn om af en toe te moeten afzien.

8,6
10 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Surrealistische landschappen
 • Nog niet platgetreden door toeristen
 • Koloniale steden

Minpunten Bolivia

 • Je reis moet een goede opbouw hebben om de kans op hoogteziekte te verkleinen
 • Het klimaat kan bar zijn
 • Toerisme staat nog in de kinderschoenen waardoor sommige accommodaties basic zijn met name op afgelegen plekken
Ultieme tip: Neem de tijd voor het verkennen van de omgeving van Uyuni die écht schitterend is. Als je alleen een dagtocht maakt over de zoutvlakte mis je (te) veel.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bolivia, een land met uiterste! (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Renata Pieterse op 24 juli 2020

Genoten van de grote verschillen in dit prachtige land. Vriendelijke mensen en onverwachts ook heel lekker eten. Temperaturen van -15 tot 40+, hoge bergen, mooie meren en natuurlijk het niet te missen Salar de Uyuni.
Wij begonnen onze reis in Samaipata en volgde de route van Che, langs kleine dorpen en mooie landschappen. Het einde was in La Paz, maar niet voordat wij een bezoek brachten aan de spannende mijnen van Potosi.

9,3
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Veelzijdigheid en vriendelijke bevolking

Minpunten Bolivia

 • Niet alles kan altijd lopen zoals gepland (voor mij overigens helemaal geen probleem)
Ultieme tip: Beperkt in tijd? Dan alleen voor Bolivia, niet een combi met Chili. Er is zoveel te zien dat 3 weken eigenlijk nog te kort is. En route el Che, was een mooie eerste kennismaking.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Onwerkelijk (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door lia kleuskens op 12 december 2019

Een bezoek aan de zoutvlakte in Bolivia in het regenseizoen was een onvergetelijke ervaring. Door een dun laagje water op de vlakte ontstaat er een prachtige weerspiegeling van het wolkenspel. Vooral mooi tijdens zonsondergang. Een droom voor iedere fotografe. Gemakkelijk te bereiken en de mensen in Bolivia zijn lief en behulpzaam.

7,4
7 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
5 Locals
7 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat
Ultieme tip: Een bezoek aan de zoutvlakte en het gebied eromheen. Vooral met de organisatie Salty Desert
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Bolivia, een veelzijdig land (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Yvette Breedveld op 02 december 2019

Bolivia heeft werkelijk alles te bieden, van de amazone tot het andes gebergte, van het hoogst gelegen meer ter wereld tot de zoutvlakten. Een heel divers land en zeer aantrekkelijk voor avonturiers. Sommige afstanden zijn erg groot maar het is makkelijk bereisbaar met het openbaar vervoer of het vliegtuig.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • natuur
 • vriendelijk
 • Cultuur
 • geschiedenis

Minpunten Bolivia

 • gevaarlijk
Ultieme tip: Onze 5 daagse amazone trip via Rurrenabaque was geweldig. Het dorp zelf, wat aan de rand van de amazone ligt, is het ook waard om een paar dagen te verblijven.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geysers van Sol de Mañana in Bolivia (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Ine van Zoest op 29 november 2019

Een overweldigend landschap, we hadden een excursie die drie dagen duurde over de zoutvlakte van Uyuni, de geysers Sol de Mañana en die ons verder bracht naar schitterende bergen die Dali werden genoemd vanwege de prachtige kleuren.

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
8 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Betaalbaar
 • aardige mensen
 • behulpzame mensen
 • mooi
 • weinig toeristen

Minpunten Bolivia

 • minder goede wegen
 • slechte wegen
 • veel stakingen
 • problemen om diesel te kopen
Ultieme tip: Het treinenkerkhof in Uyuni, de zoutvlakte en er zijn hier wasserijen. Het Titicacameer met zijn houten veerboten moet je zien en het liefst met het veer oversteken
Aangeraden voor: Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia, het land wat boven verwachting presteert. (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Martin de Geus op 21 november 2019

Ik was op doorreis in zuid Amerika en na lang wachten was eindelijk Bolivia aan de beurt. Buiten de hoofdstad La Paz en de beruchte deathroad wist ik er eigenlijk niet zoveel van af. Wat ik wel heel zeker wist en waar ik al meer dan een decennium vurig heen wilde was de regio rondom de Salar de Uyuni. Gelukkig was een bezoek aan deze unieke plaats alles wat ik hoopte en meer. Maar wat ik niet wist dat er fantastische bergen zijn om te beklimmen tot boven 6000 meter. Een bezoek aan het amazone regenwoud is ook mogelijk en erg goedkoop en tegenstelling tot in Brazilië. Er zijn mooie koloniale steden als Sucre en eeuwenoude ruïnes zoals Tiawanacu. En natuurlijk kan je op een mountainbike van de deathroad naar beneden denderen maar als je liever ziet waar de meest productieve zilvermijn van de geschiedenis ligt dan moet je Potosi even bezoeken.
En buiten al deze genoemde plekken zijn er nog vele meer die het bezoeken waard zijn. En in tegenstelling tot het bekendere buurland Peru zijn hier de absolute massa's toeristen nog niet overal te vinden. Dus ben je op zoek naar een interessante en avontuurlijke doch erg economische bestemming zet dan vooral Bolivia op je lijstje.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • divers
 • vriendelijk
Ultieme tip: Het trein kerkhof buiten Uyuni is een veel bezochte en veel gefotografeerde locatie in Bolivia. Wil je echter foto's zonder mensen wandel er dan gewoon zelf even heen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Kleurrijk Bolivië! (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Christel De Kock op 18 november 2019

Een zalig land waarbij je steeds in een verschillend landschap terechtkomt : bergen, zoutvlakte, vulkanen, duinen, meren, de jungle... Met heel vriendelijke, kleurrijke mensen. Zeker een bezoek waard!

Ultieme tip: Titicacameer, zoutvlakte Salar de Uyuni, Santa Cruz, Sucre, Rurrenabaque
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Rondreis Peru-Bolivia

Review geschreven door Saskia Grooten-Brull op 17 november 2019

Salar de Uyuni. Een uitgestrekte witte vlakte. Ultime ervaring. Prachtige foto’s gemaakt. Tussen de 4000-5000 meter hoogte. Prachtige landschappen naast de zoutvlaktes. Ongekend mooi. Steeds iets moois te zien.

Pluspunten Bolivia

 • veelzijdig. cultuur
 • natuur
 • avontuur

Minpunten Bolivia

 • diefstal
 • beroving
 • afzetterij
Ultieme tip: Maak de 5 daagse rondreis Salar de Uyuni. Je wordt beloond met bijzondere uitgestrekte vlaktes met steeds andere kleuren. Dat komt door de mineralen in de grond. Prachtig!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Uyuni Bolivia (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Lindsay Huisman op 17 november 2019

Wat een prachtig land. De mensen het eten en de natuur zijn adembenemend. De excursie naar de Uyuni zoutvlaktes was het allermooiste stuk natuur dat ik ooit heb gezien. Wat een geweldige dagen. Het ene moment sta je op de zoutvlaktes en een dag later sta je tussen de alpacas in de meest mooie natuur.

8,9
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
9 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • natuur

Minpunten Bolivia

 • koud
Ultieme tip: Combineer je reis met Peru. Drie en een halve week was voor ons prima om de highlights van deze twee landen te ontdekken.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Bolivia: de Zoutvlakte,Potosi,Samaipata,Sucre,Tarabuco en San Pedro de Atacama (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Henk Elbrink op 21 juni 2019

Niets is tegengevallen. Erg mooie reis: veel hoogtepunten, veel te zien en prachtige natuur. Zoals geysers, woestijnen, mooie valleien en gebergten. Het is een belevenis om mee te maken! Ik heb gereisd door Bolivia & noord Chili.

Ultieme tip: Artiplano 3 dagen met jeep over de zoutvlakte naar Noord Chili. Geysers bij San Pedro de Atacama Valle de la Muerte, Valle de la Luna.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemende landschappen tijdens Salar de Uyuni tour (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Hanneke Perik op 17 december 2018

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika ben ik ongeveer anderhalve maand in Bolivia geweest. Vanuit Salta (Argentinië) naar Tupiza gegaan met bus. En vervolgende via La Torre tours een 4 daagse tocht van Tupiza naar Uyuni gegaan. Eindigde de laatste dag tijdens zonsopgang in Salar de Uyuni. Maar de tocht er naar toe was geweldig. Zoveel mooie landschappen gezien. Het was heel divers. Het eten werd door onze kokkin vers bereid en was echt heerlijk.

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • locals
 • eten
 • landschappen

Minpunten Bolivia

 • hoogte
Ultieme tip: Ga vanuit Tupiza beginnen aan de Salar de Uyuni tour, iets duurder, maar minder toeristisch en je eindigt op de mooiste plek, in plaats van er beginnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Je moet er geweest zijn, overweldigend! (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Ruud Diederiks op 15 december 2018

Een kort stukje uit onze reisblog:
Maandag 30 juli begon ons avontuur naar Salar de Uyuni in de Andes.
Door de hevige sneeuwval van de afgelopen tijd leek het even dat we niet de volledige tour zouden kunnen doen. Het was onze geluksdag en op de dag van vertrek werd het natuurreservaat waar wij ook naartoe wilde gaan weer vrijgegeven, joepie!
Bij de zogenaamde Stincky Lagoon zit het zit er boordevol flamingo’s in het geweldige landschap van de Andes. Onze gids onderbreekt zijn uitleg abrupt en stapt kordaat op iemand af die een drone laat vliegen waarmee de flamingo’s worden opgejaagd.
Hij vervolgt zijn verhaal over de 3 soorten flamingo’s die er in het gebied leven en hoe je ze kunt herkennen aan de kleuren en de geluiden die ze maken.
De Andes is een ruig en afwisselend gebied. Bergen, woestijn, vulkanen, wind, kou en zo meer.
Een volgend hoogtepunt is de Red Lagoon. Een meer dat rood kleurt door de soort alg die erin zit in combinatie met de zon die erop schijnt, dat alles omringt door 4 vulkanen.
De wegen worden slechter en de sneeuw is hier duidelijk in dikke lagen aanwezig. Petje af voor de chauffeur want gemakkelijk rijden was ‘t niet, ondanks het bakbeest van een auto waarin we zitten.

Veel te weinig woorden om onze ervaring in Bolivia te omschrijven maar het is in ieder geval iets.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Natuur
 • adembenemend
 • verrassend
 • mooie mensen

Minpunten Bolivia

 • kou
 • spaanse taal
 • eten
Ultieme tip: Geniet met volle teugen, het is er werkelijk prachtig en een dergelijk landschap heb ik nog nooit gezien..
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Susan van Blooijs op 27 november 2018

Bolivia is een bijzonder land met een enorme diversiteit aan natuur en cultuur. Van jungle tot zoutvlakten tot bergen en interessante steden. Het lijkt er net of je een beetje terug gaat in de tijd.
Vrouwen in prachtige gekleurde kleding en je kunt er werkelijk alles op straat kopen. Moeder aarde (pacha mama) is erg belangrijk voor de Bolivianen, en wordt op verschillende manieren geëerd.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • natuur
 • cultuur
 • nog niet helemaal platgelopen door toeristen
 • lekker eten
 • mooie souvenirs

Minpunten Bolivia

 • openbaar vervoer soms onveilig
Ultieme tip: Ga de jungle in bij Rurrenabaque en zwem met roze dolfijnen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geen land zo mooi als Bolivia! (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Anneke Reiss-Determan op 26 november 2018

Waanzinnige kleuren, prachtige mensen en een landschap om van te kwijlen!!! Uren rijden en continue tegen dezelfde vulkaan aankijken, terwijl het landschap steeds verandert... ongelofelijk, hoe mooi! Vooral de zoutvlakte van Uyuni en de Altiplano zijn geweldig. Het Tatio Plateau is ook zeer de moeite waard, vooral zo rond zonsopkomst!

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • kleuren
 • contrasten
 • architectuur
 • mensen
 • landschap
 • Altiplano
 • vulkanen
 • zoutvlakte
 • Uyuni
 • treinenkerkhof

Minpunten Bolivia

 • het is een beetje oppassen in grote steden al moet ik zeggen dat we zelf geen narigheid hebben meegemaakt.
Ultieme tip: Wat mij betreft is heel Bolivia fantastisch. De kleuren en geuren, de mensen en het oneindig wijde landschap van de Altiplano... er is geen mooiere plek op aarde!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Merel de Groot op 18 november 2018

Bolivia is een super mooi land, het land is ook heel verschillend het gaat van de jungle naar een zoutvlakte. Bolivia is totaal niet toeristisch wat het juist fijner maakt. De bevolking is hartstikke aardig, alleen de meeste kunnen geen woord engels. Als ze zien dat je probeert spaans te praten helpen ze je wel vaak. Het is een land dat iedereen eigenlijk moet gezien hebben.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • verschillend soorten landschappen
 • cultuur
 • rust
 • vriendelijkheid

Minpunten Bolivia

 • spreken bijna geen engels
 • in grote steden niet s avonds alleen op straat
 • sommige dingen zijn slecht bereikbaar
Ultieme tip: De meeste mensen gaan alleen naar de zoutvlakte. En niet naar de jungle gaan is zonde. Bij trinidad zit een superleuke touroperator die tours geeft door de jungle, Genaamd Chuchini
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

fantastische bestemming met heel gastvrije mensen. (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Abe Maaijen op 11 november 2018

Tijdens onze fietsreis door Bolivia hebben we kennis gemaakt met heel gastvrije mensen. Soms werd ons slaapplek geboden. Zo sliepen we in een schoollokaal , maar ook in het magazijn van een klein winkeltje.

Pluspunten Bolivia

 • gastvrij
 • behulpzaam
 • niet duur

Minpunten Bolivia

 • Buiten de touritische gebieden moeilijk aan eten te komen
 • 's nachts soms koud -6 in d etent
 • somige wegen vrijwel onfietsbaar
Ultieme tip: bezoek aan de Maragua krater is een echte aanrader.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia, land van contrasten (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 21 september 2018

In Bolivia heb je als reiziger eindeloze mogelijkheden. Binnen relatief korte tijd trek je van de hoog gelegen steden La Paz en Potosí naar de broeierige en laaggelegen jungle bij Rurrenabaque of de koude maar beeldschone zoutvlakten bij Uyuni. Dit alles ligt voor Zuid-Amerikaanse begrippen relatief dicht bij elkaar, waardoor je in een paar weken al veel verschillende landschappen kan zien. Bouw de hoogte wel rustig op en neem genoeg tijd om te wennen, om hoogteziekte te voorkomen.

De contrasten in de natuur van Bolivia zijn groot en de landschappen adembenemend mooi. Uitgestrekte witte zoutvlakten, gekleurde meren met roze flamingo's, vulkanen, maar ook een levendige groene jungle met heel veel wildleven zoals doodshoofdaapjes, kaaimannen, roze dolfijnen en heel veel mooie vogels. En geloof me, die broeierige jungle is een welkome afwisseling na de koude zoutvlakten! Daarnaast is het ook wel eens prettig om je normale conditie terug te hebben. De muggen nam ik op de koop toe.

Naast de natuur zijn ook de steden van Bolivia de moeite waard, bijvoorbeeld de witte stad Sucre. Deze stad is bijzonder rustig in vergelijking met het drukke La Paz, waar de contrasten je overigens ook om de oren vliegen met zijn bedrijvige markten, maar ook de beruchte gevangenis San Pedro midden in de stad.

Genoeg te doen dus. Gelukkig is reizen in Bolivia heel erg goedkoop. Het nadeel daarvan is dat de busritjes niet altijd even comfortabel zijn. Bezuinig dan ook zeker niet op je busticket en kies de wat 'duurdere' busmaatschappijen om van A naar B te komen. Heb je minder tijd en moet je grote afstanden overbruggen? Dan is een binnenlandse vlucht ook een optie.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Natuur
 • Contrasten
 • Compact
 • Goedkoop
 • Goed te bereizen

Minpunten Bolivia

 • Armoede
 • Minder luxe bussen
Ultieme tip: In Bolivia heb je veel te maken met hoogteverschillen. Houd rekening met hoogteziekte en bereid je daar op voor door medicatie mee te nemen of door het rustig op en af te bouwen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In de voetsporen van de Inca's (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Tim Middeljans op 14 december 2017

Takesi Trail: De snelweg van de Inca's.
Eén van de hoogtepunten van Bolivia is de driedaagse Takesi Trail, een tocht over eeuwenoude incapaden. Vanuit La Paz rijd je naar het startpunt van de trek, de verlaten mijn van San Francisco op 4.200 meter. De weg naar het startpunt van de trek is met diepe ravijnen en slechte wegen al vrij spectaculair, kortom je kunt echt merken dat je in het hooggebergte bent. Voordat de tocht begint wordt een deel van de bagage (tenten, voedsel e.d.) op lama's geladen, die ook de hele tocht meelopen. Het eerste gedeelte van deze trek is meteen het zwaarst, omdat je een pas over moet van 4.650 meter. Eenmaal op de top aangekomen heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van het Andesgebergte en heb je een grote kans op het zien van condors. Hierna is het overwegend dalen en bereik je, na ongeveer 6 à 7 uur te hebben gelopen, de overnachtingsplaats op 3.600 meter. Vanwege de hoogte kan het behoorlijk koud worden. Er zijn hier behalve de meegebrachte spullen geen voorzieningen, je bent dus volledig overgeleverd aan de natuur. De tweede dag daal je verder af en zie je het landschap veranderen van hooggebergte naar een tropische omgeving. Dit kun je gelijk merken aan de stijgende temperaturen. Uiteindelijk daal je deze dag af naar een hoogte van 2.600 meter, waar je na de inspanning heerlijk kan bijkomen in een ijskoude bergrivier. De derde dag is nog maar kort. Na twee uur lopen bereik je het eindpunt het dorpje Yanacachi (2.000 meter).

Pluspunten Bolivia

 • Andesgebergte
 • Vergezichten
 • Landschappen
 • Heksenmarkten

Minpunten Bolivia

 • Criminaliteit
Ultieme tip: De Takesi Trail (Trekking)
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

BACK TO BASIC (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Lieke van Daele op 03 december 2017

Bolivia,

Een arm, maar ontzettend prachtig land...
Ik heb samen met een vriendin uit Nederland de Uyuni-tour gemaakt in september 2017. Je kunt deze tour starten vanaf verschillende stadjes in Chili en in Bolivia. Wij hadden ervoor gekozen om de tour te starten vanuit San Pedro de Atacama in Chili. De reden hiervoor was dat het goedkoper is om de tour vanaf hier te boeken. Wij hadden gekozen voor een tour van 4 dagen en het waren de meest prachtige dagen van ons verblijf in Zuid-Amerika.

Het leuke aan de tour vond ik dat het echt back to basic was. Je slaapt in armoedige hostels, je betaalt voor de wc, de douche en hoopt heel erg op warm water, want dat is hier een luxe. Je trekt 4 truien, een thermo legging, 2 paar sokken en een sjaal aan als je gaat slapen, omdat het anders veel te koud is en je ziet de mooiste natuur die je ooit gezien hebt!

Je gaat op pad met een jeep waarin maximaal 7 personen kunnen. Met deze jeep cross je rond door Bolivia en je stopt op verschillende uitkijkpunten. Het leuke vond ik dat je zo ontzettend veel verschillende natuur zag in één land. Je bezoekt verschillende laguna's (meren), maar elke laguna heeft weer zijn eigen charme. Zo vond ik Laguna Colorada het mooist. Dit is een meer dat rood/oranje kleurt waarin meer dan 2.000 flamingo's rondfladderen. Op de achtergrond staat een vulkaan en er lopen lama's rond wat het totale plaatje compleet maakt.

De geiser 'Sol de Mañana' vond ik ook heel indrukwekkend. De kleurencombinatie is prachtig en dat met de rook die uit het landschap komt is zo adembenemend mooi. Op de laatste dag hebben we de zoutvlakte bezocht. Ook dit is heel indrukwekkend, omdat je overal om je heen zout ziet (en ja, het is echt zout! Ik heb het geproefd). We hebben hier ook de zonsopgang bekeken, echt een prachtig plaatje!

Echt, ik kan iedereen aanraden om Bolivia te bezoeken en dan met name om de Uyuni-tour te doen! Dit is absoluut mijn mooiste reisje ooit geweest!

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • aardige locals
 • prachtige natuur
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Persoonlijke Favoriet: Bolivia (bezocht in april 2011)

Review geschreven door Laura Steeghs op 03 december 2017

Bolivia is een land dat een hoop uitersten kent. Van steden met prachtige koloniaanse gebouwen tot aan een overweldigende keuze aan natuurschoonheden. Salar de Uyuni is een van de meest bekende toeristen hotspots van Bolivia en als je het ziet dan weet je ook meteen waarom. De Salar is zeker de moeite waard maar het wordt wel overspoeld door toeristen. Het is dus nog maar de vraag hoezeer men bewust is van de effecten op dit natuurwonder van de grote hoeveelheden mensen die worden losgelaten. Andere hoogtepunten in Bolivia waren voor mij de hoogstgelegen stad ter wereld van Potosi, het mooie Sucre, het ruige landschap rondom het woestijnstadje Tupiza en Oruro waar deze foto gemaakt werd.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Aardige mensen
 • prachtige landschappen
 • goedkoop
 • heerlijk eten

Minpunten Bolivia

 • veel armoede en bijbehorende problemen
 • wegen kunnen slecht zijn zeker in regenseizoen
Ultieme tip: Neem de tijd voor Bolivia!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors