Bolivia
8,2
8,4 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
7,7 Steden of plaatsen
8,0 Locals
7,2 Veilig
9,6 Natuur
9,0 Stranden
7,7 Klimaat

Bolivia

door Charlotte de Vries

Bolivia. Het hoogstliggende land ter wereld torent uit boven Zuid-Amerika. Met weerspiegelende zoutvlaktes, broeierige Amazonebekken, enorme Andesbergen en knusse koloniale steden. Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika, maar ongelofelijk rijk aan natuurlijke en culturele schoonheden.

In Sucre, de hoofdstad van Bolivia, stralen de witte huizen en kerken een traditionele sfeer uit. Tussen Coroico en La Paz ademen de geheimzinnige legendes van de Inca's. En in het Madidi National Park ligt het laatste stukje ongerept regenwoud van de Amazonebekken. De bezienswaardigheden van Bolivia zijn allemaal even schitterend. Bereid je hier voor op je reis naar Bolivia.

ZELF NAAR Bolivia?

Bekijk alle 36 reizen naar Bolivia

Let op: Vanwege de onvoorspelbare politieke- en veiligheidssituatie is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor heel Bolivia gewijzigd naar 'alleen noodzakelijke reizen'. Ben je in Bolivia? Vermijd demonstraties en wegblokkades, wees alert op plekken waar veel mensen samenkomen en houd het lokale nieuws in de gaten. 

De mooiste bezienswaardigheden van Bolivia

Sucre heeft haar stralend witte uiterlijk te danken aan de Spaanse Kroon en de rijke zilverbaronnen uit Potosì. Potosì is de hoogste stad ter wereld waar inwoners hun zakken vulden met geld uit de zilvermijnen. Helaas is de rijkdom slechts een herinnering, weerspiegeld door afbrokkelende villa's en kerken uit de koloniale tijd.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

De schitterende natuur van Bolivia

Na een paar dagen cultuur snuiven trek je het oerwoud van Bolivia in. In het noorden liggen de moerassige jungles van de Amazonebekken. Maak een watersafari door de amazone en spot monsterlijke krokodillen en anaconda's, werp je hengel uit voor een piranha en zwem met zeldzame roze rivierdolfijnen. Als je het durft.

Richting het zuiden verandert het landschap in de gigantische witte woestijn Salar de Uyuni. Maar het is geen zand. De eindeloze vlaktes bestaan helemaal uit zout. In het regenseizoen ligt een flinterdun laagje water als een spiegel op deze grootste zoutvlakte ter wereld.

Bolivia: van Coroico naar La Paz

Tussen de zoutvlaktes en het regenwoud ligt een strook van de Andes. Dwars door de mistige bergen kronkelt de dodelijkste weg ter wereld. Death Road begeleidt je langs oude Incapaden van de stad Coroico naar valleistad La Paz. Vlakbij La Paz ligt ook Copacabana, een dorpje aan het Titicacameer dat is omsingeld door kleine Incaruïnes. De verhalen die je gids erbij vertelt, maken je reis door Boliva pas echt onvergetelijk.

Bolivia zelf zien? Vraag onafhankelijk advies over je reis

De reisspecialisten van de Zuid-Amerika Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Bolivia. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Zuid-Amerika Desk!

Like deze pagina

Reizen Bolivia

Meer Bolivia

Reviews Bolivia

Bolivia: de Zoutvlakte,Potosi,Samaipata,Sucre,Tarabuco en San Pedro de Atacama (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Henk Elbrink op 21 juni 2019

Niets is tegengevallen. Erg mooie reis: veel hoogtepunten, veel te zien en prachtige natuur. Zoals geysers, woestijnen, mooie valleien en gebergten. Het is een belevenis om mee te maken! Ik heb gereisd door Bolivia & noord Chili.

Ultieme tip: Artiplano 3 dagen met jeep over de zoutvlakte naar Noord Chili. Geysers bij San Pedro de Atacama Valle de la Muerte, Valle de la Luna.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemende landschappen tijdens Salar de Uyuni tour (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Hanneke Perik op 17 december 2018

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika ben ik ongeveer anderhalve maand in Bolivia geweest. Vanuit Salta (Argentinië) naar Tupiza gegaan met bus. En vervolgende via La Torre tours een 4 daagse tocht van Tupiza naar Uyuni gegaan. Eindigde de laatste dag tijdens zonsopgang in Salar de Uyuni. Maar de tocht er naar toe was geweldig. Zoveel mooie landschappen gezien. Het was heel divers. Het eten werd door onze kokkin vers bereid en was echt heerlijk.

8,1
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
6 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • locals
 • eten
 • landschappen

Minpunten Bolivia

 • hoogte
Ultieme tip: Ga vanuit Tupiza beginnen aan de Salar de Uyuni tour, iets duurder, maar minder toeristisch en je eindigt op de mooiste plek, in plaats van er beginnen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Je moet er geweest zijn, overweldigend! (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Ruud Diederiks op 15 december 2018

Een kort stukje uit onze reisblog:
Maandag 30 juli begon ons avontuur naar Salar de Uyuni in de Andes.
Door de hevige sneeuwval van de afgelopen tijd leek het even dat we niet de volledige tour zouden kunnen doen. Het was onze geluksdag en op de dag van vertrek werd het natuurreservaat waar wij ook naartoe wilde gaan weer vrijgegeven, joepie!
Bij de zogenaamde Stincky Lagoon zit het zit er boordevol flamingo’s in het geweldige landschap van de Andes. Onze gids onderbreekt zijn uitleg abrupt en stapt kordaat op iemand af die een drone laat vliegen waarmee de flamingo’s worden opgejaagd.
Hij vervolgt zijn verhaal over de 3 soorten flamingo’s die er in het gebied leven en hoe je ze kunt herkennen aan de kleuren en de geluiden die ze maken.
De Andes is een ruig en afwisselend gebied. Bergen, woestijn, vulkanen, wind, kou en zo meer.
Een volgend hoogtepunt is de Red Lagoon. Een meer dat rood kleurt door de soort alg die erin zit in combinatie met de zon die erop schijnt, dat alles omringt door 4 vulkanen.
De wegen worden slechter en de sneeuw is hier duidelijk in dikke lagen aanwezig. Petje af voor de chauffeur want gemakkelijk rijden was ‘t niet, ondanks het bakbeest van een auto waarin we zitten.

Veel te weinig woorden om onze ervaring in Bolivia te omschrijven maar het is in ieder geval iets.

8,0
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
8 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Natuur
 • adembenemend
 • verrassend
 • mooie mensen

Minpunten Bolivia

 • kou
 • spaanse taal
 • eten
Ultieme tip: Geniet met volle teugen, het is er werkelijk prachtig en een dergelijk landschap heb ik nog nooit gezien..
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geweldige ervaring (bezocht in januari 2018)

Review geschreven door Susan van Blooijs op 27 november 2018

Bolivia is een bijzonder land met een enorme diversiteit aan natuur en cultuur. Van jungle tot zoutvlakten tot bergen en interessante steden. Het lijkt er net of je een beetje terug gaat in de tijd.
Vrouwen in prachtige gekleurde kleding en je kunt er werkelijk alles op straat kopen. Moeder aarde (pacha mama) is erg belangrijk voor de Bolivianen, en wordt op verschillende manieren geëerd.

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • natuur
 • cultuur
 • nog niet helemaal platgelopen door toeristen
 • lekker eten
 • mooie souvenirs

Minpunten Bolivia

 • openbaar vervoer soms onveilig
Ultieme tip: Ga de jungle in bij Rurrenabaque en zwem met roze dolfijnen
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Geen land zo mooi als Bolivia! (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Anneke Reiss-Determan op 26 november 2018

Waanzinnige kleuren, prachtige mensen en een landschap om van te kwijlen!!! Uren rijden en continue tegen dezelfde vulkaan aankijken, terwijl het landschap steeds verandert... ongelofelijk, hoe mooi! Vooral de zoutvlakte van Uyuni en de Altiplano zijn geweldig. Het Tatio Plateau is ook zeer de moeite waard, vooral zo rond zonsopkomst!

8,7
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
9 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • kleuren
 • contrasten
 • architectuur
 • mensen
 • landschap
 • Altiplano
 • vulkanen
 • zoutvlakte
 • Uyuni
 • treinenkerkhof

Minpunten Bolivia

 • het is een beetje oppassen in grote steden al moet ik zeggen dat we zelf geen narigheid hebben meegemaakt.
Ultieme tip: Wat mij betreft is heel Bolivia fantastisch. De kleuren en geuren, de mensen en het oneindig wijde landschap van de Altiplano... er is geen mooiere plek op aarde!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Merel de Groot op 18 november 2018

Bolivia is een super mooi land, het land is ook heel verschillend het gaat van de jungle naar een zoutvlakte. Bolivia is totaal niet toeristisch wat het juist fijner maakt. De bevolking is hartstikke aardig, alleen de meeste kunnen geen woord engels. Als ze zien dat je probeert spaans te praten helpen ze je wel vaak. Het is een land dat iedereen eigenlijk moet gezien hebben.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
7 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • verschillend soorten landschappen
 • cultuur
 • rust
 • vriendelijkheid

Minpunten Bolivia

 • spreken bijna geen engels
 • in grote steden niet s avonds alleen op straat
 • sommige dingen zijn slecht bereikbaar
Ultieme tip: De meeste mensen gaan alleen naar de zoutvlakte. En niet naar de jungle gaan is zonde. Bij trinidad zit een superleuke touroperator die tours geeft door de jungle, Genaamd Chuchini
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

fantastische bestemming met heel gastvrije mensen. (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Abe Maaijen op 11 november 2018

Tijdens onze fietsreis door Bolivia hebben we kennis gemaakt met heel gastvrije mensen. Soms werd ons slaapplek geboden. Zo sliepen we in een schoollokaal , maar ook in het magazijn van een klein winkeltje.

Pluspunten Bolivia

 • gastvrij
 • behulpzaam
 • niet duur

Minpunten Bolivia

 • Buiten de touritische gebieden moeilijk aan eten te komen
 • 's nachts soms koud -6 in d etent
 • somige wegen vrijwel onfietsbaar
Ultieme tip: bezoek aan de Maragua krater is een echte aanrader.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bolivia, land van contrasten (bezocht in mei 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 21 september 2018

In Bolivia heb je als reiziger eindeloze mogelijkheden. Binnen relatief korte tijd trek je van de hoog gelegen steden La Paz en Potosí naar de broeierige en laaggelegen jungle bij Rurrenabaque of de koude maar beeldschone zoutvlakten bij Uyuni. Dit alles ligt voor Zuid-Amerikaanse begrippen relatief dicht bij elkaar, waardoor je in een paar weken al veel verschillende landschappen kan zien. Bouw de hoogte wel rustig op en neem genoeg tijd om te wennen, om hoogteziekte te voorkomen.

De contrasten in de natuur van Bolivia zijn groot en de landschappen adembenemend mooi. Uitgestrekte witte zoutvlakten, gekleurde meren met roze flamingo's, vulkanen, maar ook een levendige groene jungle met heel veel wildleven zoals doodshoofdaapjes, kaaimannen, roze dolfijnen en heel veel mooie vogels. En geloof me, die broeierige jungle is een welkome afwisseling na de koude zoutvlakten! Daarnaast is het ook wel eens prettig om je normale conditie terug te hebben. De muggen nam ik op de koop toe.

Naast de natuur zijn ook de steden van Bolivia de moeite waard, bijvoorbeeld de witte stad Sucre. Deze stad is bijzonder rustig in vergelijking met het drukke La Paz, waar de contrasten je overigens ook om de oren vliegen met zijn bedrijvige markten, maar ook de beruchte gevangenis San Pedro midden in de stad.

Genoeg te doen dus. Gelukkig is reizen in Bolivia heel erg goedkoop. Het nadeel daarvan is dat de busritjes niet altijd even comfortabel zijn. Bezuinig dan ook zeker niet op je busticket en kies de wat 'duurdere' busmaatschappijen om van A naar B te komen. Heb je minder tijd en moet je grote afstanden overbruggen? Dan is een binnenlandse vlucht ook een optie.

7,9
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
7 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Natuur
 • Contrasten
 • Compact
 • Goedkoop
 • Goed te bereizen

Minpunten Bolivia

 • Armoede
 • Minder luxe bussen
Ultieme tip: In Bolivia heb je veel te maken met hoogteverschillen. Houd rekening met hoogteziekte en bereid je daar op voor door medicatie mee te nemen of door het rustig op en af te bouwen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

In de voetsporen van de Inca's (bezocht in mei 2015)

Review geschreven door Tim Middeljans op 14 december 2017

Takesi Trail: De snelweg van de Inca's.
Eén van de hoogtepunten van Bolivia is de driedaagse Takesi Trail, een tocht over eeuwenoude incapaden. Vanuit La Paz rijd je naar het startpunt van de trek, de verlaten mijn van San Francisco op 4.200 meter. De weg naar het startpunt van de trek is met diepe ravijnen en slechte wegen al vrij spectaculair, kortom je kunt echt merken dat je in het hooggebergte bent. Voordat de tocht begint wordt een deel van de bagage (tenten, voedsel e.d.) op lama's geladen, die ook de hele tocht meelopen. Het eerste gedeelte van deze trek is meteen het zwaarst, omdat je een pas over moet van 4.650 meter. Eenmaal op de top aangekomen heb je een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van het Andesgebergte en heb je een grote kans op het zien van condors. Hierna is het overwegend dalen en bereik je, na ongeveer 6 à 7 uur te hebben gelopen, de overnachtingsplaats op 3.600 meter. Vanwege de hoogte kan het behoorlijk koud worden. Er zijn hier behalve de meegebrachte spullen geen voorzieningen, je bent dus volledig overgeleverd aan de natuur. De tweede dag daal je verder af en zie je het landschap veranderen van hooggebergte naar een tropische omgeving. Dit kun je gelijk merken aan de stijgende temperaturen. Uiteindelijk daal je deze dag af naar een hoogte van 2.600 meter, waar je na de inspanning heerlijk kan bijkomen in een ijskoude bergrivier. De derde dag is nog maar kort. Na twee uur lopen bereik je het eindpunt het dorpje Yanacachi (2.000 meter).

Pluspunten Bolivia

 • Andesgebergte
 • Vergezichten
 • Landschappen
 • Heksenmarkten

Minpunten Bolivia

 • Criminaliteit
Ultieme tip: De Takesi Trail (Trekking)
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

BACK TO BASIC (bezocht in september 2017)

Review geschreven door Lieke van Daele op 03 december 2017

Bolivia,

Een arm, maar ontzettend prachtig land...
Ik heb samen met een vriendin uit Nederland de Uyuni-tour gemaakt in september 2017. Je kunt deze tour starten vanaf verschillende stadjes in Chili en in Bolivia. Wij hadden ervoor gekozen om de tour te starten vanuit San Pedro de Atacama in Chili. De reden hiervoor was dat het goedkoper is om de tour vanaf hier te boeken. Wij hadden gekozen voor een tour van 4 dagen en het waren de meest prachtige dagen van ons verblijf in Zuid-Amerika.

Het leuke aan de tour vond ik dat het echt back to basic was. Je slaapt in armoedige hostels, je betaalt voor de wc, de douche en hoopt heel erg op warm water, want dat is hier een luxe. Je trekt 4 truien, een thermo legging, 2 paar sokken en een sjaal aan als je gaat slapen, omdat het anders veel te koud is en je ziet de mooiste natuur die je ooit gezien hebt!

Je gaat op pad met een jeep waarin maximaal 7 personen kunnen. Met deze jeep cross je rond door Bolivia en je stopt op verschillende uitkijkpunten. Het leuke vond ik dat je zo ontzettend veel verschillende natuur zag in één land. Je bezoekt verschillende laguna's (meren), maar elke laguna heeft weer zijn eigen charme. Zo vond ik Laguna Colorada het mooist. Dit is een meer dat rood/oranje kleurt waarin meer dan 2.000 flamingo's rondfladderen. Op de achtergrond staat een vulkaan en er lopen lama's rond wat het totale plaatje compleet maakt.

De geiser 'Sol de Mañana' vond ik ook heel indrukwekkend. De kleurencombinatie is prachtig en dat met de rook die uit het landschap komt is zo adembenemend mooi. Op de laatste dag hebben we de zoutvlakte bezocht. Ook dit is heel indrukwekkend, omdat je overal om je heen zout ziet (en ja, het is echt zout! Ik heb het geproefd). We hebben hier ook de zonsopgang bekeken, echt een prachtig plaatje!

Echt, ik kan iedereen aanraden om Bolivia te bezoeken en dan met name om de Uyuni-tour te doen! Dit is absoluut mijn mooiste reisje ooit geweest!

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • aardige locals
 • prachtige natuur
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Persoonlijke Favoriet: Bolivia (bezocht in april 2011)

Review geschreven door Laura Steeghs op 03 december 2017

Bolivia is een land dat een hoop uitersten kent. Van steden met prachtige koloniaanse gebouwen tot aan een overweldigende keuze aan natuurschoonheden. Salar de Uyuni is een van de meest bekende toeristen hotspots van Bolivia en als je het ziet dan weet je ook meteen waarom. De Salar is zeker de moeite waard maar het wordt wel overspoeld door toeristen. Het is dus nog maar de vraag hoezeer men bewust is van de effecten op dit natuurwonder van de grote hoeveelheden mensen die worden losgelaten. Andere hoogtepunten in Bolivia waren voor mij de hoogstgelegen stad ter wereld van Potosi, het mooie Sucre, het ruige landschap rondom het woestijnstadje Tupiza en Oruro waar deze foto gemaakt werd.

8,4
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Steden of plaatsen
9 Locals
7 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
6 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Aardige mensen
 • prachtige landschappen
 • goedkoop
 • heerlijk eten

Minpunten Bolivia

 • veel armoede en bijbehorende problemen
 • wegen kunnen slecht zijn zeker in regenseizoen
Ultieme tip: Neem de tijd voor Bolivia!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Salar de Uyuni (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Jantien van Ittersum op 26 november 2017

Prachtig gebied, ga meerdere dagen om niet alleen de salar te bekijken, maar ook de parken met de prachtige lagunes. Verwacht in deze omgeving geen luxe, dat is hier niet te vinden. Laat je verbazen over de oneindigheid van deze omgeving!

Pluspunten Bolivia

 • prachtig
 • goedkoop
 • waanzinning mooie natuur

Minpunten Bolivia

 • koud
Ultieme tip: Het kan in dit gebied extreem koud zijn, zorg voor goede warme kleding. In dit gebied spreken maar weinig mensen Engels, zorg dat je een beetje Spaans kunt spreken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Touren door Uyuni (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Dagmar van Eijk op 23 november 2017

Vanuit San Pedro de Atacama, Chili, begonnen wij aan een 4d/3n/ tour door Uyuni. In een 4x4 wagen met een chauffeur en andere toeristen trek je door de bijzondere landschappen. Uyuni bevindt zich op +3000m hoogte dus de eerste dagen heeft bijna iedereen last van hoogteziekten. Dit mag de pret niet drukken want de uitzichten zijn weergaloos. Je gaat langs verschillende meren, met verschillende kleuren, door de rotsen, langs vulkanen, door het maanlandschap, maar ook groene mossige gebieden, waarbij je het gevoel krijgt dat je in de film de Hobbit bent beland. Een kudde alpaca's en dan weer rusten in de hotsprings. Last but not least; Salt flats. Volgens mij de grootste zoutvlakte van de wereld. Wij waren er in januari, wanneer het regenseizoen is. Je moet geluk hebben, maar als het dan droog is, zie je prachtige weerkaatsing van het licht en het voelt daadwerkelijk alsof je in de hemel bent. Je vertrekt midden in de nacht zodat je de zonsopgang op de zoutvlakte kan zien, wat echt prachtig is! In Uyuni, wat echt een heel klein dorpje is en op het moment dat wij er waren voor de helft was overstroomt en waar het keihard regende, moet je niet te lang verblijven. Zorg dat je van te voren een bus boekt. Wij vertrokken na een paar uur naar La Paz. De hoofdstad van Bolivia. Deze stad, die ligt op een soort van berg is heel bijzonder en zeer interessant. Om die reden is het echt een aanrader om hierheen te gaan. Er valt genoeg te doen, vooral activiteiten net buiten de stad bijvoorbeeld de death road tour. Vanuit La Paz vertrokken wij naar Midden-Amerika. Bolivia is een land zoals ik nooit ergens anders heb gezien, het is uniek en prachtig!

Pluspunten Bolivia

 • Goedkoop
 • bijzonder

Minpunten Bolivia

 • Je moet altijd opletten
Ultieme tip: Geniet, maar eet niet zomaar van bij kraampjes op straat, let op je spullen en stap niet in elke taxi.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Uniek (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Leonie Stassen op 22 november 2017

Bolivia is een prachtig land dat ontzettend veel te bieden heeft. In het Noorden kan je naar de Amazone en het zuiden biedt daarentegen prachtige landschappen, waaronder de zoutvlaktes. Een prachtige plek en uniek in de wereld. Echt een aanrader!

8,0
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Steden of plaatsen
8 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • prachtige natuur
 • veelzijdig
 • interessant

Minpunten Bolivia

 • bussen zijn minder goed
Ultieme tip: Doe de zoutvlaktes tour vanaf Tupiza. Dit is de mooiste route en je arriveert op de beste momenten bij de Lagoons die dan de mooiste kleur hebben ivm zonlicht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Beautiful Bolivia (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Gaby Van Den Hurk op 19 november 2017

We zijn alleen naar Uyuni geweest, naar de geweldige zoutvlaktes. Wat een geweldige ervaring. Maar 1 tip: ga niet in de winter. Wij waren daar terwijl gevoelstemperatuur -35 graden was en dat is te gevaarlijk. Maar het is absoluut de moeite waard om te gaan. Wat een geweldige schoonheid!

9,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
10 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • betaalbaar
 • vriendelijke mensen
 • geweldige natuur

Minpunten Bolivia

 • te koud in de winter
Ultieme tip: Uyuni zoutvlakte
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

op de fiets door Bolivia en Argentine (bezocht in oktober 2015)

Review geschreven door Abe Maaijen op 18 november 2017

Op de fiets zijn wij, mijn vrouw Wil en Ik zelf Abe, van La Paz naar Salta in Argentinë gereisd. een fantastische reis die soms wel heel erg zwaar was. Zoals tijdens het fietsen in het zuiden van Bolivia op 4830 . hoogte.
Ook nadat we bij de skihut zonder sneeuw waren geweest als soort hoogte gewenning. Deze hut ligt op 5400 m. Het reizen op deze manier is voor ons een passie. Maar ik kan me goed voorstellen dat heel veel andere mensen dit niet durven of kunnen. OK. dan kunt u altijd nog genieten van onze foto's

7,9
6 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
8 Steden of plaatsen
9 Locals
5 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
9 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • Zeer behulpzame bevolking en heerlijk weer in november.

Minpunten Bolivia

 • Zeer slechte wegen
 • in de afgelegen gebieden weinig of geen winkeltjes voor eten en water.
Ultieme tip: Ga niet top de fiets vanuit La Paz uit. je moet daar omhoog door de armste wijken. Hier is er een grote kans op beroving.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Zoutvlakte Bolivia (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Rosalieve Van Daal op 13 november 2017

Bolivia, een wijd uitgestrekt land met een groot cultuur verschil.
Totaal niet vergelijkbaar met Nederland. Je ziet veel armoede.
Door de grote vlaktes, bergen en hoogteverschil is het aan te raden de tijd te nemen dit land te bereizen!

6,1
6 Algemene ervaring
7 Beziens­waardigheden
4 Steden of plaatsen
7 Locals
5 Veilig
7 Natuur
nvt Stranden
7 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • vriendelijke bevolking
 • prachtige zoutvlaktes
 • goedkoop

Minpunten Bolivia

 • spreken alleen Spaans
 • Bereizen per bus kost veel tijd door de uitgestrekte gebieden
Ultieme tip: Neem de tijd om Bolivia te leren kennen en reis er rustig doorheen i.v.m. de hoogte.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Salar de Uyuni (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Maaike Sauer-Kobesen op 12 november 2017

Fantastisch indrukwekkend gebied per auto te bereiken uit Uyuni. Bestaat uit een enorme zoutvlakte met daarin eilanden vol met reuzen-cactussen. Verder naar het zuiden zijn er vele vulkanen met enkele active, geisers en bijzonder mooi gekleurde meren. Het leuke is dat in al die meren flamingo's staan. Deze meren vriezen in de nacht een klein beetje dicht, waardoor de flamingo's vast staan tot de zon het meer ontdooit! Het is een fantastisch gebied wat goed is te bezoeken tijdens een rondreis door Peru een zeer de moeite waard is. Bij ons hoort het bezoek aan dit gebied tot het beste van de reis en wat ons betreft veel indrukwekkender dan bijvoorbeeld Machupichu. Wij hebben de driedaagse reis gemaakt en die hadden we ter plaatse geboekt. We hadden een hele fijne, wel enkel Spaanstalige, gids.

Ultieme tip: Boek ter plaatse ipv vooraf via internet, kost vaak maar 25-50% van de internetprijs.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Magisch Bolivie!! (bezocht in juni 2017)

Review geschreven door Sanne Casier op 12 november 2017

Beste ervaringen, kort en bondig: 1) Uyuni! Prachtig, magisch, zo uitgestrekt. Voor mij in top 5 in Zuid Amerika. 2) Titicacalake! 3) La Paz + el choro trek dicht bij la paz! 4) Sucre, de witte stad! Voor mij was het park over dinosaurussen ook echt de moeite!

Pluspunten Bolivia

 • Muy barato
 • Peachtige natuur!
 • Zeer typische cultuur en nog niet zo beinvloed door toeristen

Minpunten Bolivia

 • koud!
Ultieme tip: El Choro trek. 3 dagen, maar net alsof je wandelt door de shire in lord of the rings! Love it.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Salar de Uyuni (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Sofiane Souissi op 10 november 2017

Bolivia is een zeer mooi en kleurrijk land! De natuur is er ongerept en o zo mooi! Je hebt er de beroemde La Paz.
Salar de Uyuni is een aanrader! Kilometers lange zoutvlaktes, lagunes, flamingo's en prachtige geisers zijn er te zien.

9,7
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Steden of plaatsen
10 Locals
8 Veilig
10 Natuur
nvt Stranden
10 Klimaat

Pluspunten Bolivia

 • zeer aardige locals
 • ongerepte natuur

Minpunten Bolivia

 • spreken geen of amper Engels
Ultieme tip: Salar de Uyuni is de ultieme reiservaring.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Bolivia

Reizen Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors