Tiwanaku Tiwanaku

Tiwanaku

door Paulien Tak

Uitgestrekte grasvlaktes, rood zand, grazende alpaca's en eeuwenoude Tiwanakuruïnes. Tiwanaku is een plaats die het hart van de cultuurliefhebber sneller doet slaan. De imposante zonnepoort, de massieve zandstenen beelden en kleine details in de muren maken Tiwanaku een bijzondere stop tijdens je rondreis door Bolivia.

Tiwanaku bevindt zich op een tiental kilometers van het beroemde Titicameer en is een goede bestemming voor een dagtrip vanuit La Paz. De ruïnes stammen uit de tijd van het Tiwanakuvolk en liggen op vierduizend meter hoogte in het Andesgebergte. De historische plek staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

ZELF NAAR Bolivia?

Bekijk alle 20 reizen naar Bolivia

Geschiedenis van Tiwanaku

Bezoek tijdens je vakantie naar Bolivia de ruïnes en leer over de geschiedenis van Tiwanaku. Al voor het jaar tweehonderd werd de plaats gesticht, destijds was het de hoofdstad van het Tiwanakurijk. Dit rijk was de voorloper van het Incarijk en beheerste delen van Peru, Chili, Argentinië en Bolivia. De heerschappij telde waarschijnlijk een miljoen onderdanen.

Het Tiwanakuvolk was ver ontwikkeld en had astronomie, geneeskunde en waterbouwkunde hoog in het vaandel staan. Dit zie je onder andere terug in de zonnepoort met vermoedelijke kalendertekens.

Ruïnes

Helaas staan er alleen nog ruïnes van Tiwanaku en vergt het wat fantasie om je voor te stellen hoe de stad er achttienhonderd jaar geleden uitzag. De monumentale restanten bestaan voornamelijk uit rotsblokken, halve muurtjes en zandstenen beelden.

Ga met een gids langs alle bezienswaardigheden om een goed beeld te krijgen. Hij leidt je langs de zonnepoort, de resten van de Verzonken Tempel en het ceremoniële plein Kalasasaya. Door de geanimeerde verhalen van de gids komt de geschiedenis van Tiwanaku tot leven.

Het dorp Tiwanaku

Naast de ruïnes is er ook het gelijknamige dorp Tiwanaku. Om je volledig onder te dompelen in de lokale cultuur, zorg je dat je op 21 juni in het dorp te vinden bent. Het nieuwe jaar wordt dan gevierd met liters druivenlikeur en Tiwanaku verandert in één groot straatfeest. 's Ochtends vroeg als de zon bijna opkomt gaat iedereen richting de ruïnes naar de zonnepoort, waar de zonnegod Inti wordt geëerd. Met de handpalmen in de lucht worden de eerste zonnestralen aanbeden.

Reizen Bolivia

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors