Isla del Sol Isla del Sol
-
- Algemene ervaring
- Locals
- Interessant
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Wandelingen en/of andere activiteiten

Isla del Sol

door Paulien Tak

Ruwe rotsen, glooiende heuvels, geurige eucalyptusbomen en ruïnes. Isla del Sol is een zonovergoten eiland in het zuiden van het Titicacameer. Op de rotsachtige hellingen zijn kleine dorpjes gebouwd, smalle zandstrandjes omringen het eiland en de Incaruïnes brengen je even terug in de tijd.

Maak tijdens je vakantie naar Bolivia een uitstapje naar Isla del Sol, de plek waar de zon geboren is en waar geen geasfalteerde wegen en motorvoertuigen te vinden zijn. De achthonderd families die op het eiland leven onderhouden zich met landbouw of visserij. Op het zeventig kilometer grote Isla del Sol zijn ruim tachtig Incaruïnes te vinden, zoals Pilko Kaina en Chincana.

ZELF NAAR Isla del Sol?

Bekijk alle 4 reizen naar Isla del Sol

De zon van Isla del Sol

Volgens de legendes werd op Isla del Sol de zonnegod Inti geboren. De schepper Viracocha creëerde de zon, de maan, de sterren en zette ook de eerste mensen op Isla del Sol, waaronder de zoon van Inti. Een vloedgolf dreef de mensen weg en alleen de zoon van god Inti en zijn vrouw bleven over. De zoon van de zonnegod werd de eerste Inca-heerser, hierdoor noemen de Inca's zichzelf, kinderen van de zon.

Pilko Kaina

De ruïnes van de Inca's zijn overal op het eiland te vinden. Breng tijdens je rondreis door Bolivia een bezoek aan Pilko Kaina. Dit ruïnecomplex ligt in het zuiden van Isla del Sol en zit verstopt achter een steile terrasvormige helling. Van het oude bouwwerk staat nog redelijk veel overeind, je ziet duidelijk de muren, deuren en ramen. Waarschijnlijk werd dit complex gebouwd door Inca-keizer Tupac-Yupanq.

Chincana

Een andere ruïne die een bezoek waard is, is Chincana in het noorden van Isla del Sol. De trekpleister hier is Palacio del Inca, een doolhof van muren en kleine doorgangen. Binnenin het labyrint is water te vinden dat heilig is voor de Inca's.

Even verderop is Mesa Ceremonica te vinden, de oude offerplaats van de Inca's. Vermoedelijk werden hier dieren en zelfs mensen geofferd. Op de plek staat een soort tafel met kleine krukjes eromheen. Vanaf dit punt heb je prachtig uitzicht over de diepblauwe zee, ruige rotsen en steile hellingen van het eiland.

Reizen Isla del Sol

Reviews Isla del Sol

Isla del Sol (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Christa van den Berg op 06 december 2017

Als je in Bolivia bent, moet je zeker een uitstapje maken naar Isla del Sol. Dit is gelegen in het Titicacameer. De ligging en de uitzichten vanaf het eiland zijn al de moeite waard, maar daarnaast is op dit eiland de Inca-beschaving geboren. Het eiland ligt bezaaid met inca-ruins.

Pluspunten Isla del Sol

 • Prachtige natuur
 • vergezichten
 • inca-ruines

Minpunten Isla del Sol

 • Soms is een deel van het eiland niet toegankelijk
Ultieme tip: Ga met een gids het eiland over. De ruïnes zijn op zich al de moeite waard, maar door de verhalen van de gids ging de Inca-geschiedenis nog veel meer leven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Isla del Sol- lake titicaca (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Manon Tibben op 13 november 2017

Isla del Sol is een mooi eiland. Je kunt er goed wandelen en het is vrijwel onmogelijk om te verdwalen. Er loopt één pad over het eiland die je kunt volgen om rond te lopen. Veel heuvels maar zeker de moeite waard.

Pluspunten Isla del Sol

 • Mooie uitzichten
 • Titicacameer
 • Traditionele locals

Minpunten Isla del Sol

 • Weinig tot geen luxe
Ultieme tip: Vanuit Copacabana in Bolivia kun je met de boot naar Isla del Sol. Vanuit Copacabana ben je ook binnen een half uur in Peru. Handig dus om vanaf hier door te reizen.
Aangeraden voor: Backpackers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors