Isla del Sol

Isla del Sol

door Paulien Tak

Ruwe rotsen, glooiende heuvels, geurige eucalyptusbomen en ruïnes. Isla del Sol is een zonovergoten eiland in het zuiden van het Titicacameer. Op de rotsachtige hellingen zijn kleine dorpjes gebouwd, smalle zandstrandjes omringen het eiland en de Incaruïnes brengen je even terug in de tijd.

Maak tijdens je vakantie naar Bolivia een uitstapje naar Isla del Sol, de plek waar de zon geboren is en waar geen geasfalteerde wegen en motorvoertuigen te vinden zijn. De achthonderd families die op het eiland leven onderhouden zich met landbouw of visserij. Op het zeventig kilometer grote Isla del Sol zijn ruim tachtig Incaruïnes te vinden, zoals Pilko Kaina en Chincana.

De zon van Isla del Sol

Volgens de legendes werd op Isla del Sol de zonnegod Inti geboren. De schepper Viracocha creëerde de zon, de maan, de sterren en zette ook de eerste mensen op Isla del Sol, waaronder de zoon van Inti. Een vloedgolf dreef de mensen weg en alleen de zoon van god Inti en zijn vrouw bleven over. De zoon van de zonnegod werd de eerste Inca-heerser, hierdoor noemen de Inca's zichzelf, kinderen van de zon.

Pilko Kaina

De ruïnes van de Inca's zijn overal op het eiland te vinden. Breng tijdens je rondreis door Bolivia een bezoek aan Pilko Kaina. Dit ruïnecomplex ligt in het zuiden van Isla del Sol en zit verstopt achter een steile terrasvormige helling. Van het oude bouwwerk staat nog redelijk veel overeind, je ziet duidelijk de muren, deuren en ramen. Waarschijnlijk werd dit complex gebouwd door Inca-keizer Tupac-Yupanq.

Chincana

Een andere ruïne die een bezoek waard is, is Chincana in het noorden van Isla del Sol. De trekpleister hier is Palacio del Inca, een doolhof van muren en kleine doorgangen. Binnenin het labyrint is water te vinden dat heilig is voor de Inca's.

Even verderop is Mesa Ceremonica te vinden, de oude offerplaats van de Inca's. Vermoedelijk werden hier dieren en zelfs mensen geofferd. Op de plek staat een soort tafel met kleine krukjes eromheen. Vanaf dit punt heb je prachtig uitzicht over de diepblauwe zee, ruige rotsen en steile hellingen van het eiland.

Like deze pagina

Reizen Isla del Sol

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Peru kenner
Sponsors