Death Road
8,5
8,7 Algemene ervaring
8,7 Natuur
8,0 Plaatsen
- Wandelingen
8,3 Bereisbaar

Death Road

door Niels Posthumus

De weg van La Paz naar Coroico was de gevaarlijkste weg ter wereld, en juist daardoor een populaire toeristische attractie: 'Death Road'. Zeventig kilometer lang. Een kleine 300 verkeersdoden per jaar.

Je hebt na een paar kilometer al kramp in je handen van het remmen. De weg onder de wielen van je mountainbike loopt zo steil naar beneden dat je geen moment kunt verslappen. Eventjes de handrem loslaten, en je bent verloren. Je zou te veel aan snelheid winnen.

ZELF NAAR Bolivia?

Bekijk alle 20 reizen naar Bolivia

Kruizen

Modder en steentjes schieten onder je banden door. Een vangrail is er niet. Naast de smalle weg gapen afgronden van wel duizend meter diep, loodrecht naar beneden.

Je zult niet de eerste zijn; de berm van de weg is bezaaid met herdenkingskruizen voor degenen die het verloren van de zwaartekracht.

Zwaarste ongeluk ooit

In 1995 riep de Inter-American Development Bank de Yungas Road, zoals Death Road officieel heet, uit tot de gevaarlijkste weg ter wereld.

Twaalf jaar eerder had zich op de weg al het zwaarste verkeersongeluk uit de Boliviaanse historie voorgedaan. Een bus tuimelde van de rand een ravijn in. Ruim honderd mensen kwamen om.

Steil en onverhard

De weg is zo gevaarlijk, omdat hij in de eerste plaats ongekend steil omlaag loopt. Vanuit La Paz klim je eerst nog naar 4.633 meter, maar daarna stort de weg zich de diepte in, om nog geen zeventig kilometer verder 3.000 meter lager uit te komen.

Dat is bovendien niet het enige. De weg is ook grotendeels onverhard. En de mist die over de weg hangt, beperkt het zicht.

Glibberig en smal

Om nog maar te zwijgen over de tropische regens die regelmatig neerkletteren op het wegdek. Death Road voert je rechtstreeks vanuit het hooggebergte de tropen van de Amazone in. Niet alleen het landschap, maar ook het klimaat verandert zienderogen tijdens de afdaling.

En of dit allemaal nog niet genoeg is: de weg is ook nog eens smal! Op veel plaatsen is zij nauwelijks drie meter breed. In Nederland zou het, ook zonder diepe afgronden, zonder twijfel een eenrichtingsweg zijn.

In Bolivia dachten ze daar anders over. Tot 2006 passeerden vrachtwagens en bussen elkaar vrolijk op dit uit de kluiten gewassen fietspad. Hun buitenste wielen half op de weg, half in het luchtledige. Een minieme stuurfout betekent het einde.

Downhill mountainbiken

In 2006 werd een tweede, iets veiliger weg geopend tussen La Paz en Coroico. De drukte op de Death Road is daardoor afgenomen. Dat wil zeggen: de drukte van gemotoriseerd verkeer.

Het aantal durfhalzen op de fiets neemt juist snel toe. Het is de dodelijkheid die de mountainbikers trekt. Tientallen touroperators bieden er downhill mountainbiketochten aan. Overal in Bolivia adverteren zij op dezelfde manier: Most deadly road in the World…come and cycle it!

Wat is er te doen op Death Road?

 • Fiets op een mountainbike over de dodelijkste weg ter wereld. Als bewijs voor het trotseren van je leven krijg je het beroemde T-shirt met 'I survived Death Road'.
 • Kijk even langs de kruisjes naar beneden vanaf de weg. Er hangt soms een dikke laag mist in de valleien, waardoor je de bodem van het dal niet meer ziet.
 • De bus van La Paz naar Rurrenabaque is een attractie op zich: hij wordt helemaal volgepakt. Koelkasten, post, ganzen in de zak: alles moet en zal mee. De bus rijdt vlak langs de rand van de afgrond en aan de andere kant raakt het dak bijna de rotsen.
 • Speel met verveelde kinderen in de bus. Ouders slapen of hebben andere dingen aan hun hoofd, maar de Boliviaanse kinderen zijn altijd in voor iets leuks. Taal blijkt helemaal geen barrière.
 • Halverwege de reis van la Paz naar Rurrenabaque stopt de bus voor een pauze. Iedereen gaat naar buiten en verdwijnt in een restaurantje. Eet hier voor weinig geld een volledige maaltijd met de lokale bevolking.

Reizen Bolivia

Reviews Death Road

Een rit door Death Valley (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Violet de Vroe op 24 november 2019

We hebben door Death valley gereden, ik had verwacht dat er heel saai zou zijn maar het was echt heel gaaf. Ik had wel verwacht dat er zo een rond tollende gras zou zijn zoals in de films maar da was nie

Ultieme tip: Dont skip it, want het is echt gaaf
Aangeraden voor: Avonturiers

We survived the Death Road (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Danny van der Meijden op 30 juni 2017

Fietsen op de Death Road. Dat klinkt uiterst spannend toch? Vele mensen hebben hier hun leven verloren. Dit waren echter tijden dat er nog dagelijks veel verkeer over deze weg reed. Inmiddels is er een nieuwe weg en is het stukken minder druk. Nu fietsen vele mensen de berg af en dat is een geweldige ervaring. Allereerst leer je op het asfalt je fiets kennen. Als je dit goed onder de knie hebt, ga je naar het begin van de Death Road. Hier fiets je over gravel naar beneden. Een tocht waar je langs mooie landschappen komt. Maar let op; nog altijd gebeuren er ongelukken. Houdt je ogen op de weg en geniet tijdens de pauzes van het uitzicht. Je fietst door watervallen en rivieren, ziet de mooiste haarspeldbochten en fietst langs hoge kliffen en diepe dalen. Wees niet bang en gebruik je gezond verstand, dan kun je enorm genieten van deze fietstocht. Zorg er echter voor dat je een betrouwbare organisatie kiest, zodat je op goede fietsen zit, goede begeleiding krijgt en er volop tijd is om ook even te genieten van de omgeving. Als je uiteindelijk beneden bent, zul je met veel genoegen terugkijken naar een geweldige ervaring.

8,8
9 Algemene ervaring
9 Natuur
9 Plaatsen
nvt Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Death Road

 • Geweldige activiteit
 • Mooie natuur

Minpunten Death Road

 • Weinig mogelijkheden tot maken van fotos
Ultieme tip: De Death Road heeft al vele levens gekost. Een betrouwbare touroperator is derhalve een must. Gravity Assisted Mountain Biking is uiterst betrouwbaar.
Aangeraden voor: Vriendengroep, Avonturiers

Death Road, nóg spannender dan het klinkt (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Anne Rombouts op 11 december 2016

Death Road, je hoort en leest er overal over zodra je besluit om naar Bolivia te gaan. Toch wel iets wat op je bucketlist moet staan, als ik andere reizigers moet geloven. Maar ja, dan mag ik wel Nederlander zijn en al een flink aantal jaren fietservaring hebben, toch vond ik het idee best wel spannend. Zeker als je hoort dat een kennis van een kennis vorige week nog een flinke smak gemaakt heeft. Maar in een opwelling had ik ineens een tour geboekt en kon ik de volgende dag gelijk gaan fietsen. Met een busje reden we naar 4500 meter hoogte en zouden vervolgens weer 3000 meter naar beneden crossen. Het eerste stuk was op een geasfalteerde weg, met af en toe wat verkeer. Prima te doen en de snelheid waarmee we naar beneden sjeesden gaf al een behoorlijke kick. Maar halverwege gingen we ineens weer in het busje. Toen gingen we naar de echte Death Road. Een smal weggetje van zand en losliggende stenen, direct naast de afgrond. Een vriendin en ik spraken af om voorzichtig te doen, ons eigen tempo aan te houden en vooral geen wedstrijdjes te doen. Maar na zo'n tien minuten waren we op zich wel zeker over de zaak en gingen we steeds sneller. Het was geweldig, het ging zo snel en het was tegelijkertijd zo eng, dat de adrenaline door m'n lichaam gierde. Wauw wat was dit gaaf! Om de vijftien à twintig minuten stopten we even met de hele groep om weer even bij te komen en de handen te strekken, want die deden flink zeer van het continue remmen. En om natuurlijk af en toe ook nog van het uitzicht te genieten, want daar let je tijdens het fietsen natuurlijk niet echt op.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Natuur
nvt Plaatsen
nvt Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Death Road

 • adrenaline-kick
 • betaalbaar
 • een toffe ervaring

Minpunten Death Road

 • in mijn ogen geen
Ultieme tip: Gewoon doen! Al klinkt het eng, je zult na afloop blij zijn dat je het hebt gedaan!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers

Specialisten Bolivia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors