Amazonegebied
8,5
8,4 Algemene ervaring
9,0 Mooi
7,0 Bereikbaarheid
9,4 Wildlife

Amazonegebied

door Niels Posthumus

Alter de Choa is het meest exotische aller tropische stranden. Het ligt midden in de Braziliaanse Amazonebekken. Je komt er met een safari die je diep de grootste jungle ter wereld in leidt.

Je zit piranha te vissen op de Rio Negro in het Amazonegebied, in noordwest Brazilië. De ondergaande namiddagzon kleurt de wolken roze. Het is nog altijd drukkend warm. De vochtigheidsgraad in de zware lucht loopt op tot dicht tegen de honderd procent.

ZELF NAAR Amazonegebied?

Bekijk alle 19 reizen naar Amazonegebied

Amazone regenwoud

Het water van de rivier is donker en stil. Je durft nauwelijks te bewegen in je kleine roeibootje. Je hoort de vogels en apen in de dichte begroeiing aan de oever. Op het droge houden ook krokodillen, slangen en honderden andere exotische dieren zich schuil. Plotseling duikt er vlak naast je boot een zoetwaterdolfijn op. Hij maakt een sierlijke sprong, en verdwijnt weer.

Het lijkt onwerkelijk, maar deze scène is niet vreemd in het Amazonegebied. Je zult zeker niet de eerste zijn die het overkomt.

Het grootste tropische regenwoud ter wereld is een ongekend natuurgebied, waar je meer beesten, planten en bomensoorten vindt dan waar ook ter wereld.

De helft van alle boomsoorten ter wereld groeit er. Hoe veel diersoorten in de dichte bossen leven die wij nog niet kennen, valt niet eens te schatten.

Welke dieren kan ik spotten in het Amazonegebied van Brazilië?

Je kunt indrukwekkende jaguars, luiaards, reusachtige anaconda's, brutale kapucijnapen en nieuwsgierige roze rivierdolfijnen tegenkomen tijdens boottochten op de kronkelende rivieren. Het gebied herbergt ook een rijke diversiteit aan vogels, zoals papegaaien, toekans, ara's en adelaars. 

Grootste rivier ter wereld

De Amazone is niet de langste rivier ter wereld. Dat is de Nijl. Wel is de Amazone de meest waterrijke.

Een vijfde van al het zoete water op de wereld stroomt van de Andes in Peru naar de Atlantische Oceaan aan de Braziliaanse kust. Een tocht van zo'n 6.500 kilometer. Op sommige plaatsen is de Amazone wel veertig kilometer breed is.

Amazonebekken

De Amazone voorziet een enorm gebied van water. Dit heet wel de Amazonebekken. Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador.

Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië. Een gebied van vier en een half miljoen vierkante kilometer. Een gebied twee keer zo groot dus als Mexico en negen keer groter dan Frankrijk.

Jungletips diep het oerwoud in

Ecotoerisme heeft de afgelopen jaren ook in Brazilië een enorme boom meegemaakt. Ook zoeken steeds meer reizigers naar avontuur tijdens hun vakantie. De combinatie van deze twee ontwikkelingen heeft het aantal excursies dat je diep de Amazone in voert, sterk doen groeien.

Waar reizigers zich tot de eeuwwisseling vooral moesten bedienen van dagtripjes, is er nu een groeiend aanbod van meerdaagse trektochten door de tropische jungle. De veiligheid van je hotelkamer in de stad kun je met gemak achter je laten.

Tussendoor even uitrusten kan overigens ook prima in het hart van de Amazone. Rond Santarém liggen bijvoorbeeld tientallen tropische rivierstrandjes.

Alter de Choa

De mooiste is zonder twijfel het strand bij Alter de Choa, 33 kilometer ten westen van Saltarém. Honderden ansichtkaarten dragen de beeltenis van dit meest exotische aller tropische stranden.

Een hagelwitte landtong, een zandbank eigenlijk, die het tropische binnenmeer Lago Verde net niet helemaal afsluit van de Rio Tapajos, een afsplitsing van de Amazone.

Fijn zand. Het helderste blauwgroene water. Eten dat voor je wordt bereid in beachbars. Roeibootjes die je vanuit het dorp naar het strand brengen. Veel beter wordt het leven niet.

Caipirinha in de hand. Een frisse duik om de drukkende hitte te lijf te gaan. Misschien alleen niet in juni of juli. Want dan staat het hele strand onder water.

Wat is er te doen in het Amazonegebied?

 • Vis op piranha's in de Rio Negro. Zelf kunnen de beestjes flink happen, maar als je er eenmaal een gebakken hebt, zijn ze zelf ook heel goed om in te bijten.
 • Zwem met de rivierdolfijn. Overal ter wereld zwemmen de vriendelijke Flippers in zee, alleen in de Amazone zwemmen ze in een rivier en ze zijn ook nog eens roze.
 • Vanuit Manaus reis je met een boot alle kanten op over de rivier. Zo kan je naar het zuiden richting Peru en Bolivia, richting Venezuela of naar Belém richting de Atlantische Oceaan. De goedkoopste manier om per boot te reizen is in de hangmat klasse.
 • In het rustige dorpje Alter de Choa ga je heerlijk zwemmen aan de witte schone zandstrook die in de Río Tapajos, een zijrivier van de Amazone, ligt.
 • Hoewel je natuurlijk lekker op de Amazone kan blijven dobberen, zie je veel meer dieren als je ook eens een wandeltocht door de jungle maakt.

Reizen Amazonegebied

Meer Amazonegebied

Reviews Amazonegebied

Heerlijk rustig in de natuur van het Amazone gebied (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Lilian Van de Pasch op 17 november 2019

Een van de mooiste ervaringen die ik opgedaan heb. Ik heb bijzonder veel dieren gezien in hun eigen habitat, ik ben ver de jungle in gegaan en ik werd s'ochtends wakker worden door de dierengeluiden en ik kon de hele dag door zoveel mooie nieuwe dingen en dieren zien.

Pluspunten Amazonegebied

 • fijne mensen
 • mooie natuur
 • rust

Minpunten Amazonegebied

 • moeilijk bereikbaar
Ultieme tip: Geniet vooral van alle mooie dingen die het Amazone te bieden heeft
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een must do als je in Zuid Amerika bent (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Aniek Room op 17 november 2019

Als je in Zuid Amerika bent is een trip door de Amazone een must do! Verblijf in een lodge en trek met een gids de jungle in. Je kan allerlei dieren in het wild spotten en inheemse families bezoeken. Daarnaast kan je prachtige wandelingen maken en watervallen bezoeken.

Minpunten Amazonegebied

 • veel regen
Ultieme tip: Trek met een gids de jungle in en maak een mooie wandeling..
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Een bijzondere ervaring rijker! (bezocht in juli 2018)

Review geschreven door Yvonne van der Mooren op 23 december 2018

De uitgestrekte Amazone is geweldig en veelzijdig. Ver weg van de bewoonde wereld waan je je een weg per boot door de ruige natuur en leef je tussen de wilde dieren. Vanuit een lodge maak je dagtocht op zoek naar roze dolfijnen, verschillende soorten apen, kaaimannen, vogels en meer!

8,3
8 Algemene ervaring
10 Mooi
5 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Amazonegebied

 • diversiteit
 • wildleven
 • wildlife

Minpunten Amazonegebied

 • afgelegen
 • primitief
Ultieme tip: Een meerdaagse boottocht
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Amazing! (bezocht in maart 2018)

Review geschreven door Carla Dissel op 12 november 2018

Een geweldig natuurgebied met verschillende bewoners, kaaimannen, tarantula's, apen, ara's, slangen, vissen etc. Hele oude bomen en meertjes, de mooie Amazone en de geweldige mensen die er wonen en zich inzetten op het behoud van al dit schoons, adembenemende vergezichten en prachtige plekjes waar je heerlijk kunt relaxen en genieten van al dit moois! Wij moeten hier zuinig op zijn en goed verzorgen om dit te behouden voor onze kinderen en achterkleinkinderen!

Pluspunten Amazonegebied

 • Zeker betaalbaar

Minpunten Amazonegebied

 • Ligt ver weg
Ultieme tip: Ec0 Amazonica zet zich in om al dit moois te kunnen behouden, door er te verblijven wordt er met de opbrengst van alles gedaan voor het behoud hiervan! Een súper-ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Deep into the Amazone forests (bezocht in mei 2008)

Review geschreven door Frans PASSCHIER op 28 november 2017

Schitterende ongerepte natuur, mooie bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers met oprechte interesse voor de locale bevolking. De watertaxi nam ons mee op een vierdaagse trip over de rivieren van het noordelijke amazone gebied. Tijdens een tropische regenbui konden we schuilen in de paalwoning van deze amazone indianen.

8,3
9 Algemene ervaring
9 Mooi
6 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Amazonegebied

 • natuur
 • ongerepte natuur
 • weinig toeristen door moeilijke toegankelijkheid
 • voor echte avonturiers

Minpunten Amazonegebied

 • insecten
 • malaria
Ultieme tip: Neem een rivierboot met gids om het noordelijke amazone gebied en haar inheemse volkeren te ontdekken!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Deep into the Amazone forests (bezocht in mei 2008)

Review geschreven door Frans PASSCHIER op 20 november 2017

We bezochten een klein dorpje, die je alleen per kleine rivierkayak kan bereiken, diep in het Amazone gebied. Na vier uur varen door de jungle over kleine riviertjes gingen we aan wal om te schuilen in de boomhut van de familie van deze twee broertjes.

8,5
9 Algemene ervaring
9 Mooi
7 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Amazonegebied

 • schitterende natuur
 • ongerepte natuur
 • weinig toeristen

Minpunten Amazonegebied

 • malaria
Ultieme tip: Ga er per boot of te voet op uit om de natuur en de jungle zo goed mogelijk te ervaren! (Maar ga niet alleen).
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors