Hoe gaat het nu met het Amazoneregenwoud?

Hoe gaat het nu met het Amazoneregenwoud?

door Emma van Kampen

De ‘longen van de aarde’ branden nog steeds. Maar in september en oktober 2019 is wel een flinke daling te zien in het aantal branden binnen de Amazone-regio. Volgens het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek daalde het aantal branden met ongeveer dertig procent. Hoewel veel vuren doofden, zijn de vlammen met nog steeds 20.000 branden nog lang niet uit.

De oorzaak van de daling komt onder andere door de vele regenval van de afgelopen weken. Een groot deel van de bosbranden is hierdoor uitgegaan. Daarnaast heeft de grote internationale aandacht en druk voor een afname gezorgd: de Braziliaanse president Bolsonaro voelde zich genoodzaakt om het leger branden te laten blussen. En dat niet alleen, hij voerde zestig dagen lang een verbod in op het ontsteken van vuur in de Amazone-regio en er kwamen meer controles.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 55 reizen naar Brazilië

De ontbossing begint bij de Braziliaanse boeren. Zij steken hun land in brand met als doel de grond geschikt maken voor akkerbouw en veeteelt. Van januari tot juli dit jaar ging er alleen al 4.696 vierkante kilometer bos verloren. De overheid moet hiertegen strenge regels invoeren en deze ook daadwerkelijk gaan handhaven. Zonder controles zullen de ‘longen van de aarde’ langzaam wegbranden. En dát wil niemand.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors