Brasilia Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
8,8
8,7 Algemene ervaring
8,7 Beziens­waardigheden
9,3 Locals
8,0 Restaurants
8,7 Veiligheid
9,5 Stranden

Brasilia

door Katja Keuchenius

Brasilia is een vreemde, mysterieuze stad. Apart, door haar extreme moderniteit. Een futuristisch experiment. Brasilia is het enige Unesco monument dat geheel na 1900 is gebouwd.

Het lawaai van de wieken boven je sterft langzaam weg, als je naar beneden kijkt. Je aandacht is alleen nog bij al die keurige straten die je strak naast elkaar ziet liggen. Dikke verkeersaders lopen door de gigantische stad. Je vliegt in een helikopter boven Brasília, de hoofdstad van Brazilië.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 56 reizen naar Brazilië

Architect Oscar Niemeyer

Zijn de pleinen echt zo groot als ze vanuit de lucht lijken? Waar zijn de bomen? En de mensen? De hoofdstad van Brazilië lijkt wel een futuristisch poppenhuis voor auto's.

Dat was ook ongeveer de bedoeling van president Juscelino Kubitschek, die in 1955 opdracht gaf tot de bouw van de stad. Brasilia, gelegen in het binnenland van Brazilië, moest symbool staan voor wat het land in de toekomst wilde en kon bereiken: grote economische macht.

Architect Oscar Niemeyer ging aan het werk. De stad zou geen stoplichten nodig moeten hebben. En verschillende economische sectoren zouden totaal los van elkaar bestaan. Binnen drie jaar verrees de enorme stad. Twee jaar later werd Brasilia officieel de hoofdstad van Brazilië.

Architectonisch paradijs

Eenmaal op de grond neemt de verbazing alleen maar toe. Elk gebouw lijkt een pronkstuk van moderne kunst. In de parken staat geen grassprietje verkeerd. Afstanden zijn enorm. Niemand loopt.

Voor liefhebbers van architectuur is Brasilia een paradijs. Het ene gebouw is nog moderner dan het ander. Gigantische vormen zijn verbogen in de gekste kronkels. Kathedralen, overheidsgebouwen en bibliotheken doen je knipperen met je ogen.

De witte pilaren van de kathedraal zijn als in een bosje omgekeerde bloemen in de top bij elkaar gebonden. Het enorme blok van de nationale bibliotheek lijkt bijna door zijn pootjes te zakken.

Brasília is één van de weinige monumenten op de Werelderfgoedlijst dat volledig is gebouwd in de twintigste eeuw.

Stad opgedeeld in zones

Brasilia is strak opgedeeld in zones. De nationale regering heeft een eigen wijk, evenals de hotels en de banken. De verschillende districten zijn uitsluitend per auto of met de metro te bereiken.

Stoplichten bleken uiteindelijk toch nodig, maar voor een miljoenenstad is het verkeer buitengewoon gestroomlijnd. Chauffeurs laten de spaarzame voetgangers altijd voor.

Twee miljoen inwoners

Brasilia ligt op 1150 meter hoogte, in de binnenlanden van Brazilië. Zestig jaar geleden was de regio nog één van de grootste onbekende gebieden ter wereld. Er bestonden nog nauwelijks wegen.

Helikopters dumpten cementzakken op de bouwplaats. Nu leven er ruim twee miljoen mensen in Brasilia en de omliggende plaatsen.

De inwoners van de stad zijn veelal hoogopgeleiden. De armen zijn weggestopt in de satellietsteden, soms dertig kilometer buiten de stad. Brasilia is duur in vergelijking tot haar omgeving. In het weekend trekken veel mensen weg om zich elders te vermaken.

Religieuze sekten

De absurde moderniteit van Brasilia lijkt toch ook wel degelijk een magnetische werking te hebben. Vooral om mysterieuze groeperingen. In en rondom de stad hebben verschillende sektes zich gevestigd met grote verwachtingen voor het derde millennium.

Het zal de vreemde, hypermoderne mystiek zijn die de stad uitstraalt. Je kunt niet onverschillig reageren op de weidsheid van de pleinen, op de grootte van de gebouwen en op de bizarre spelingen met symmetrie. In Brasilia denk je, sekteleider of niet, automatisch aan de toekomst.

Wat is er te doen in Brasilia?

 • Bewonder de architectonische hoogstandjes van deze supernieuwe stad. De kathedraal en de bibliotheek.
 • Vanaf de televisietoren heb je een mooi uitzicht over de stad. Er is een gratis observatie.
 • Bezoek de plek waar de oprichter van de stad, Juscelino Kubitschek, wordt herdacht.
 • Bekijk deze panoramische stad vanuit de lucht: maak een helikoptervlucht!
 • Bekijk de Praça dos Três Poderes. Zij vormen een H van Humanity.

Reizen Brazilië

Meer Brasilia

Reviews Brasilia

Relax time (bezocht in september 2019)

Review geschreven door Ramona Eschendaal op 18 november 2019

Pipa in Brazilië is the place to be. Je waant je daar echt nog in de hippy tijd. Alles straalt daar rust en relax time uit. De natuur is daar geweldig en veel zijdig. Het eten is geweldig maar wel veel want dat zijn ze daar gewend. De mensen zijn daar super vriendelijk als je hun maar respecteer. Zou er zo weer heen willen. Echt the place to be om te relaxen

8,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
9 Locals
8 Restaurants
9 Veiligheid
9 Stranden

Pluspunten Brasilia

 • Super betaalbaar
Ultieme tip: Pipa is een klein hippy dorpje waar alles is wat je zoekt in een vakantie. Rust, mooie natuur en vriendelijke mensen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Familie bezoek en rondreis op eigen gelegenheid. (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Esther Breeschoten op 10 december 2017

Wij hebben een rondreis gemaakt en familie bezocht, het is een prachtig land wat overschaduwd wordt door armoede, wat een algeheel gevoel van onveiligheid gaf, mensen spreken geen of weinig engels, maar wat een prachtige natuur!

Pluspunten Brasilia

 • mooie natuur

Minpunten Brasilia

 • onveilig gevoel
 • eten algeheel
Ultieme tip: Über is heel handig om van A naar B te komen. En ga eten in een echte Braziliaanse Churrascaria, je kijkt je ogen uit!
Aangeraden voor: Avonturiers

Brasília, een stad van architectuur. (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Remco Loonstra op 03 december 2017

Brasília, een stad die nog geen 60 jaar oud is, maar nu al op Unesco's Werelderfgoed lijst staat. Gebouwd in de vorm van een vliegtuig vol met architectonische hoogstandjes. Laat je verassen door het open structuur van de stad. Bezoek het politieke district in her hart van de stad.
Bezoek de kathedraal, het museum, De Torre de T.V. en de markt in de buurt van deze iconische toren. Proef van het heerlijke eten bij de diverse eetstalletjes en foodtrucks. Bezoek aqua mineral, een natuurlijke bron of ga 1 van de leuke watersporten doen op 1 van de meren die om de stad liggen. Op zondags is de hoofdweg door de stad afgesloten voor het verkeer om de mensen de ruimte te geven om lekker te wandelen, fietsen, joggen of te skaten. Bezoek Brasília Zoo of 1 van de vele leuke parken. Laat je verrassen door de vriendelijkheid van de stad en zijn inwoners.

9,0
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
9 Locals
9 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Brasilia

 • betaalbaar
 • vriendelijk
 • toegangkelijk

Minpunten Brasilia

 • openbaar vervoer
Ultieme tip: Mijn ultieme tip voor Brasília is Chapada dos Veaderios, op 200 km van de stad. Laat je verbazen door de vele locaties met watervallen en fascinerende natuur.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

paradijs in de nacht!! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Wijnand Hol op 11 november 2017

Paraty, ondanks de late en natte aankomst, werd ik meteen gevangen door een immens relaxte energie!
De volgende ochtend al vroeg werd mijn vermoeden van de afgelopen nacht bevestigd!
Ik was aangekomen in een klein paradijs!!
Paraty, Rio de Janeiro, Brasil

8,8
9 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
10 Locals
7 Restaurants
8 Veiligheid
10 Stranden

Pluspunten Brasilia

 • het grootste pluspunt is toch wel de mentaliteit van de mensen
Ultieme tip: go with the flow. Draag Havaiana flipflops
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors