Brasilia is een vreemde, mysterieuze stad. Apart, door haar extreme moderniteit. Een futuristisch experiment. Brasilia is het enige Unesco monument dat geheel na 1900 is gebouwd.
Het lawaai van de wieken boven je sterft langzaam weg, als je naar beneden kijkt. Je aandacht is alleen nog bij al die keurige straten die je strak naast elkaar ziet liggen. Dikke verkeersaders lopen door de gigantische stad. Je vliegt in een helikopter boven Brasília, de hoofdstad van Brazilië.
Architect Oscar Niemeyer
Zijn de pleinen echt zo groot als ze vanuit de lucht lijken? Waar zijn de bomen? En de mensen? De hoofdstad van Brazilië lijkt wel een futuristisch poppenhuis voor auto's.
Dat was ook ongeveer de bedoeling van president Juscelino Kubitschek, die in 1955 opdracht gaf tot de bouw van de stad. Brasilia, gelegen in het binnenland van Brazilië, moest symbool staan voor wat het land in de toekomst wilde en kon bereiken: grote economische macht.
Architect Oscar Niemeyer ging aan het werk. De stad zou geen stoplichten nodig moeten hebben. En verschillende economische sectoren zouden totaal los van elkaar bestaan. Binnen drie jaar verrees de enorme stad. Twee jaar later werd Brasilia officieel de hoofdstad van Brazilië.
Architectonisch paradijs
Eenmaal op de grond neemt de verbazing alleen maar toe. Elk gebouw lijkt een pronkstuk van moderne kunst. In de parken staat geen grassprietje verkeerd. Afstanden zijn enorm. Niemand loopt.
Voor liefhebbers van architectuur is Brasilia een paradijs. Het ene gebouw is nog moderner dan het ander. Gigantische vormen zijn verbogen in de gekste kronkels. Kathedralen, overheidsgebouwen en bibliotheken doen je knipperen met je ogen.
De witte pilaren van de kathedraal zijn als in een bosje omgekeerde bloemen in de top bij elkaar gebonden. Het enorme blok van de nationale bibliotheek lijkt bijna door zijn pootjes te zakken.
Brasília is één van de weinige monumenten op de Werelderfgoedlijst dat volledig is gebouwd in de twintigste eeuw.
Stad opgedeeld in zones
Brasilia is strak opgedeeld in zones. De nationale regering heeft een eigen wijk, evenals de hotels en de banken. De verschillende districten zijn uitsluitend per auto of met de metro te bereiken.
Stoplichten bleken uiteindelijk toch nodig, maar voor een miljoenenstad is het verkeer buitengewoon gestroomlijnd. Chauffeurs laten de spaarzame voetgangers altijd voor.
Twee miljoen inwoners
Brasilia ligt op 1150 meter hoogte, in de binnenlanden van Brazilië. Zestig jaar geleden was de regio nog één van de grootste onbekende gebieden ter wereld. Er bestonden nog nauwelijks wegen.
Helikopters dumpten cementzakken op de bouwplaats. Nu leven er ruim twee miljoen mensen in Brasilia en de omliggende plaatsen.
De inwoners van de stad zijn veelal hoogopgeleiden. De armen zijn weggestopt in de satellietsteden, soms dertig kilometer buiten de stad. Brasilia is duur in vergelijking tot haar omgeving. In het weekend trekken veel mensen weg om zich elders te vermaken.
Religieuze sekten
De absurde moderniteit van Brasilia lijkt toch ook wel degelijk een magnetische werking te hebben. Vooral om mysterieuze groeperingen. In en rondom de stad hebben verschillende sektes zich gevestigd met grote verwachtingen voor het derde millennium.
Het zal de vreemde, hypermoderne mystiek zijn die de stad uitstraalt. Je kunt niet onverschillig reageren op de weidsheid van de pleinen, op de grootte van de gebouwen en op de bizarre spelingen met symmetrie. In Brasilia denk je, sekteleider of niet, automatisch aan de toekomst.
Wat is er te doen in Brasilia?
- Bewonder de architectonische hoogstandjes van deze supernieuwe stad. De kathedraal en de bibliotheek.
- Vanaf de televisietoren heb je een mooi uitzicht over de stad. Er is een gratis observatie.
- Bezoek de plek waar de oprichter van de stad, Juscelino Kubitschek, wordt herdacht.
- Bekijk deze panoramische stad vanuit de lucht: maak een helikoptervlucht!
- Bekijk de Praça dos Três Poderes. Zij vormen een H van Humanity.