Rondreis zuidkust Brazilië Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Rondreis zuidkust Brazilië

door Yldau Otter

Paradijselijke stranden, koude caiprinha’s, de beste surfspots en koloniale steden. Dat is hoe een rondreis langs de zuidkust van Brazilië eruitziet. Hoewel het noordoosten het meeste aandacht krijgt, mag de zuidkust van Brazilië niet worden vergeten!

Een rondreis langs de zuidkust van Brazilië begint in Salvador. Via de kust rijd je steeds zuidelijker naar het eindpunt Florianópolis. Onderweg kom je langs de meest ongerepte stranden en koloniale steden. Ben jij klaar om de Braziliaanse kust te ontdekken?

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 56 reizen naar Brazilië

Bezienswaardigheden langs de zuidkust van Brazilië

De reisroute langs de zuidkust van Brazilië start in Salvador de Bahia. Deze stad, gevormd door de slavernij, kent een enorm rijke geschiedenis. Dit is goed terug te zien in de koloniale gebouwen en de invloeden van de Afrikaanse cultuur. In het oude centrum Pelourinho vind je veel gekleurde gebouwen in de barokke stijl en proef je lokale gerechten.  

Op zestig kilometer uit de kust van Salvador vind je het tropische stadje Morro de São Paulo op het eiland Tinharé. Met een catamaran vaar je er in twee uurtjes naartoe. In dit autovrije plekje geniet je van het nachtleven en de paradijselijke stranden.

Iets verder naar het zuiden vind je Boipeba. Op dit minder ontwikkelde eiland kom je nog meer tot rust op de ongerepte stranden. 

Nog iets zuidelijker vind je Itacaré. Dit kleine dorp met maarliefst zestien verschillende stranden is een waar paradijs voor surfers. Huur een surfplank, relax op het strand of leer de Braziliaanse vechtdans: capoeira. Reis door naar Espírito Santo en stop in het kleine kustplaatsje Itaúnas, omringd met zandduinen. 

Hierna is het tijd voor…. Rio de Janeiro! Een bezoekje aan deze bruisende metropool aan de kust mag natuurlijk niet ontbreken. Flaneer langs de stranden van Copacabana en Ipanema en verken de sfeervolle wijk Santa Teresa

Ongeveer vierhonderd kilometer ten westen van Rio de Janeiro ligt één van de mooiste plaatsen van Brazilië: Paraty. Het koloniale hart van Paraty ligt in een baai aan de Atlantische Oceaan, omgeven door een tropisch regenwoud. Naast de ongerepte stranden vind je eeuwenoude architectuur in het koloniale centrum. 

Hierna reis je door naar het eiland Ilhabela. Dit eiland staat bekend om haar aantrekkelijke stranden, ongerepte jungle, vulkanische toppen en watervallen. 

Je eindigt je reis op het eiland Florianópolis. Kom hier tot rust op een van de stranden voordat je weer naar huis vliegt. Op Praia Mole vind je een paar leuke strandtentjes waar je met een caipirinha in je hand de surfers kunt bewonderen. 

Beste reistijd voor de zuidkust van Brazilië

De temperatuur in Brazilië is het hele jaar door aangenaam. In de maanden december tot en met maart is het zomer in het grootste deel van het land. De temperaturen lopen dan op tot boven de dertig graden. De Braziliaanse kust komt dan tot leven en het kan dan behoorlijk druk zijn. Voor wie de zomer te heet is en aan de drukte wil ontsnappen, zijn de maanden juni tot september een betere optie.

Trek voor deze route ongeveer drie weken uit. Zo heb je voldoende tijd om de zuidkust van Brazilië op een rustig tempo te ontdekken.  

Routebeschrijving

Je start je rondreis langs de zuidelijke kustroute van Brazilië op de luchthaven van Salvador. Vanuit Salvador maak je een oversteek van twee uur naar het eiland Tinharé. Hierna maak je een oversteek naar het eiland Boipeba. Reis terug naar het vaste land en rijd in zuidelijke richting naar Rio de Janeiro. Volg de BR-101 richting Parraty. Vanuit Parraty rijd je naar São Sebastião, waar je de veerboot neemt naar Ilhabela. 

Deze route is goed af te leggen met het openbaar vervoer. Een deel van de reis leg je af per boot. Het andere deel is het makkelijkst af te leggen per bus. Vrijwel elke stad in Brazilië beschikt over een busstation genaamd ‘Rodoviaria’, vanwaar bussen vertrekken naar andere steden en bezienswaardigheden. 

Ga je liever op stap met een reisorganisatie? Bekijk dan hier het aanbod met rondreizen door Brazilië. 

Reizen Brazilië

Foto's & video's Rondreis zuidkust Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors