Muziek: dans de samba

Muziek: dans de samba

door Veerle Witte

Verleidelijke muziek, onmogelijk snelle passen en schuddende billen zorgen voor een passioneel schouwspel. Samba is een Latijns-Amerikaanse muziekstijl én latindans met vele gezichten.

Vooral aan de noordoostkust van Brazilië wordt veel samba gedanst. Terwijl je door de smalle, kleurige straatjes van Bahia loopt, klinkt er opzwepende sambamuziek door de openstaande ramen. In de straten dansen jong en oud vrolijk mee op het ritme van de muziek.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 55 reizen naar Brazilië

Ironische samba

Samba kent vele stijlen, zoals de Bossa Nova en Axé-muziek. Bossa Nova is eind jaren 1950 ontstaan vanuit de samba en sterk beïnvloed door jazzmuziek. Axé is een modernere sambastijl. Het wordt gebruikt voor alle populaire muziek van Bahia met invloeden van onder andere salsa, reggae en de paso-doble.

Maar de meest voorkomende sambastijl in Brazilië is Pagode (spreek uit: paa-go-djie). Deze Braziliaanse muziekstijl is rond 1980 ontwikkeld in Salvador en werd al snel razend populair in andere delen van Brazilië, zoals Rio de Janeiro. De teksten van Pagode zijn meer ironisch dan de klassieke sambateksten en zitten vol straattaal. Ook werden er nieuwe instrumenten aan de sambaformatie geïntroduceerd, zoals de viersnarige banjo.

Alleen of samen

Al deze muzieksoorten kennen ook ieder een eigen dans. Zo is Pagode een snelle partnerdans met veel lifts, terwijl Axé een sambadans is die alleen wordt gedanst. Elke samba vertrekt uit een bepaalde basispas, waarbij geïmproviseerd kan worden met vele verschillende danspassen.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors