Sporten: de krijgskunst capoeira

Sporten: de krijgskunst capoeira

door Veerle Witte

Een spel, een dans, een krijgskunst. Capoeira is een Braziliaanse acrobatische vechtdans die een stukje van de geschiedenis van het land vertelt. Omringd door een grote groep mensen en een groep muzikanten, spelen twee mensen het capoeiraspel op het ritme van de muziek.

De oorsprong van deze krijgskunst ligt hoogstwaarschijnlijk in Angola en Mozambique. In de zeventiende eeuw hielden de Afrikaanse slaven op de plantages in Brazilië gevechtstrainingen, maar camoufleerden het als een dans voor hun 'meester'. Hierdoor konden ze ongestoord hun vechttechnieken trainen. Nu is capoeira de nationale sport van Brazilië en de populairste sport na voetbal.

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 58 reizen naar Brazilië

Vechtdans

Waar je ook komt in Brazilië, capoeira is overal. Een capoeiragroep (roda) begint het spel en al snel verzamelen menigtes zich om de acrobaten om te genieten van de vechtdans. Het gaat om behendigheid, reactievermogen, kracht, creativiteit en vooral plezier.

Op het ritme van de berimbau, een typisch Braziliaans instrument, en het gezang van de kring mensen om hen heen wisselen de gespierde capoeiradansers aanvals- en verdedigingstechnieken met elkaar af. Naarmate het spel vordert en de muziek sneller gaat, voeren zij het tempo van hun krijgsdans op. Zonder elkaar te raken. Dat is de kunst van capoeira.

Reizen Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Argentinië kenner
Sponsors