Estrada Real Brazilië Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!

Estrada Real Brazilië

door Yldau Otter

In de zeventiende eeuw bloeide Brazilië op door de vondst van enorme goudmijnen.  Dit goud moest vervolgens door de Koninklijke familie vanuit het binnenland naar de haven worden vervoerd.  De wegen die hiervoor gebruikt werden kregen de naam ‘Estrada Real’. 

Tegenwoordig wordt de Estrada Real gebruikt voor een route langs de historische koloniale steden, die gefinancierd zijn door het goud. In meer dan 1.200 kilometer doorkuis je Rio de Janeiro  en Minas Geraisen. Bereid je voor op een weelderige natuur en een verbazingwekkende barokke architectuur tijdens deze rondreis door Brazilië!

ZELF NAAR Brazilië?

Bekijk alle 56 reizen naar Brazilië

Bezienswaardigheden langs Estrada Real

Het beroemde Rio de Janeiro is het startpunt van je reis. Zodra je hier het vliegtuig uitstapt wordt je overweldigd door indrukken: overvolle stranden met kleine bikini’s, moderne wolkenkrabbers en torenhoge standbeelden omringd door een dichtbegroeid oerwoud.

Vanuit Rio de Janeiro reis je naar Paraty: het originele startpunt van de ‘Royal Road’. Deze stad was in de koloniale periode de thuisbasis van de belangrijkste haven voor het exporteren van goud. 

De kustweg naar deze koloniale stad is alleen al prachtig, met aan je ene kant de oceaan en aan je andere kant het groene regenwoud. Na een rit van 400 kilometer kom je aan in het kuststadje Paraty, dat omringd is door felgroene begroeiing en steile bergen. 

Rijd richting het noorden en maak een stop in São João del Rei. Deze moderne universiteitsstad heeft nog steeds een indrukwekkende verzameling van koloniale kerken en musea.  

Vervolg je weg naar Tiradentes, met een van de best bewaarde historische centra van barokke kunst in Brazilië. Maak een wandeling door het historische centrum. De gekleurde huizen en smalle straatjes zorgen voor een gezellig straatbeeld. 

Next stop: Ouro Preto. Deze hoofdstad van Minas verbindt alle Estrada Real-routes met elkaar. Van alle koloniale steden in Brazilië mag Ouro Preto toch wel echt gerekend worden tot een van de mooiste. De barokke architectuur die hier met grote getalen aanwezig is, zorgt voor een authentieke sfeer. Bezoek hier de kerk Igreja de Sao Francisco de Assis: het belangrijkste stuk koloniale kunst van Brazilië. 

Rijd door naar de hoofdstad van Minas Gerais: Belo Horizonte. Deze naam heeft de stad te danken aan de waanzinnige bergen die Belo Horizonte insluiten. Bezoek hier Museu das Minas e do Metal, dat de verhelderende geschiedenis van de mijnbouw beschrijft. 

Het eindpunt van je reis is Diamantina, een van de best bewaarde en minst bezochte koloniale steden van Brazilië. Deze stad kreeg zijn naam vanwege het grote aantal diamanten dat hier te vinden is.  

Beste reistijd Estrada Real

Brazilië is eigenlijk het hele jaar door warm genoeg om te bezoeken. Maar in de zomermaanden stijgen de temperaturen enorm en in de winter is er een kans op regen. De beste reistijd voor deze reisroute is van mei tot en met september. Het is dan niet zo warm met temperaturen rond de 25 graden. 

Trek voor deze route minimaal twee weken uit. Zo heb je genoeg tijd om deze rondreis op een rustig tempo te maken. 

Routebeschrijving

Je komt aan op de luchthaven van Rio de Janeiro. Via de kust rijd je in 260 kilometer naar Paraty. Volg de BR-459 naar het noordelijke São João del Rei. Via de Av. Min. Gabriel Passos rijd je naar Tiradentes. Houd vervolgens de BR-383 aan richting Ouro Preto. Vanaf Ouro Preto volg je de BR-356 naar Belo Horizonte. Vanuit Belo Horizonte kan je het vliegtuig naar Nederland pakken. 

De afstanden zijn prima af te leggen per huurauto. Reis je liever met het openbaar vervoer? Dat is natuurlijk ook een optie! Vrijwel elke stad in Brazilië beschikt over een busstation genaamd ‘Rodoviaria’, vanwaar bussen vertrekken naar andere steden en bezienswaardigheden. 

Ga je liever op stap met een reisorganisatie? Bekijk dan hier het aanbod met rondreizen door Brazilië. 

Reizen Brazilië

Foto's & video's Estrada Real Brazilië

Specialisten Brazilië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors