Titicacameer Jouw vakantie naar Zuid-Amerika begint hier!
8,0
7,9 Algemene ervaring
8,7 Mooi
8,1 Bereikbaarheid
6,3 Wildlife

Titicacameer

door Niels Posthumus

Het Titicacameer is het hoogste grote meer ter wereld, op de grens van Peru en Bolivia. Besneeuwde bergtoppen omringen het helderblauwe water. Met de brandende zon op je hoofd lijkt een duik in het meer aanlokkelijk, maar je bent gewaarschuwd: het water is ijskoud.

Hoogste meer ter wereld

Het Titicacameer is het hoogste grote meer ter wereld. Juist omdat het zo hoog ligt, op 3.820 meter, gloeien de zonnestralen er stevig op je huid. Neem dus voldoende zonnebrand mee.

ZELF NAAR Titicacameer?

Bekijk alle 62 reizen naar Titicacameer

Maar met elke kilometer die je stijgt, neemt de luchttemperatuur zes graden af. Bij Titicaca is het dus zo'n 23 graden kouder dan het op dezelfde plek op zeeniveau zou zijn geweest.

Overdag, in de zon, is het lekker warm. Maar 's nachts, als de zon aan de strakblauwe lucht onder is gegaan, kan het er ijskoud worden. Het water warmt nooit echt op.

Gevoed door 25 rivieren

Verfrissend is een duik overigens wel. En daarbij komt: je hebt dan wel hoger gezwommen dan je ooit nog zult doen. In het hart van het Andesgebergte!

Bovendien is de setting van het Titicacameer gewoonweg prachtig. De besneeuwde bergtoppen, de eilandjes, de drijvende dorpen.

Titicaca is het op één na grootste meer van Zuid-Amerika, met een oppervlakte van 8.340 vierkante kilometer. Niet minder dan 25 rivieren, die hun weg naar de zee gebarricadeerd zien door de enorme bergwanden van de Andes, komen er in uit.

Puno

Je kunt het Titicacameer het best verkennen vanuit Puno. Deze oerlelijke stad, aan de Peruaanse westkant van het meer, dient als uitvalbasis voor allerlei boottours.

De meeste tochten doen eerst de drijvende eilanden van de Uros indianen en dan de eilandjes Taquile en Amantani aan. Veel mensen trekken vanuit Puno ook naar Copacabana in Bolivia aan de andere kant van het meer.

Drijvende eilanden

De drijvende eilanden zijn dorpen gebouwd op drijvende rieten bodems. De Uros indianen kwamen op het idee de eilanden te bouwen toen zij in de vijftiende eeuw op de vlucht sloegen voor de Inca's. In plaats van de bergen in, vluchtten zij het water op.

De eilanden van totorariet bieden een fascinerende aanblik. Maar de Uros indianen hebben hun geloofwaardigheid met de komst van het massatoerisme wel wat verloren. Het is één grote show.

Kijk bijvoorbeeld niet vreemd op als de indianenkindjes, keurig uitgedorst in de meest kleurrijke gewaden, in negen talen 'Altijd is kortjakje ziek' voor je zingen. Daarna gaat uiteraard het kleine handje vragend omhoog. Je hebt af en toe het idee dat je in een openlucht theater rondloopt. Maar dan wel één met heel veel bedelaartjes.

Taquile en Amantini

Veel mooier is het rustieke Taquile. Een klein eilandje waar de lokale bevolking vooral leeft van de landbouw. Je kunt er in alle rust rondlopen en informatie inwinnen over de cultuur en gebruiken van de bewoners.

Heb je meer tijd, dan kun je er voor kiezen naar Amantini te gaan. Dit eilandje ligt wat verder in het meer. Je overnacht hier dan ook. Kun je mooi wakker worden met een ijskoude duik.

Wat is er te doen bij het Titicacameer?

  • Bezoek het eiland Taquile. Dit is een klein eilandje waar de lokale bevolking vooral leeft van de landbouw. Je kunt er in alle rust rondlopen en overnachten bij de bewoners. Breng wel wat eten of geld voor hen mee.
  • Huur een boot en vaar naar de Uros-eilanden verder weg van de kust. Hier leven nog de echte Uros indianen, die leven van de visvangst. Voor een kleine bijdrage laten ze je op hun drijvende rieten eiland.
  • Heb je genoeg tijd? Steek dan de grens over naar Bolivia. In Copacabana, een dorpje aan het Titicacameer, is de sfeer veel gemoedelijker dan in Puno.
  • Neem een duik in het hoogste grote meer ter wereld. Het is koud, maar daardoor zeer verfrissend. Kijk wel uit met verbranden, ze zon is hier erg fel.
  • In Puno worden verschillende feesten gegeven. Eén daarvan is Puno Day op 5 november. Op deze dag vieren de inwoners van Puno de geboorte van de eerste Incakoning Manco Copac. Volgens legendes werd hij geboren uit het Titicacameer.

Reizen Titicacameer

Meer Titicacameer

Reviews Titicacameer

Onbeschrijfelijke rust in Taquile (bezocht in mei 2017)

Review geschreven door Johan De Baere op 17 november 2019

Als je het Titicacameer bezoekt moet je zeker een bezoekje brengen aan Taquile. Toen wij daar waren kwam het in mij op hier mijn oude dag door te brengen. Er is hier rust. De beleving was verbluffend.
Tijdens de wandeling door het eiland vraag je je af wat het eigenlijk is dat je hier zo'n goed gevoel geeft. Eerst heb je het niet door: Is het de warme zon die jouw kaken verwent? Nee. Is het misschien het grandioze uitzicht over het prachtige meer? Nee, ook niet echt. Wat is het dan? Na een tijdje besef je het: het is de stilte, ja dat moet het zijn! En natuurlijk: de zon, het uitzicht, het aangename briesje, zijn een deel van die beleving, maar het is vooral die rustgevende stilte die jou zo´n aangenaam gevoel geeft.

8,0
9 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
5 Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • Rust
Ultieme tip: Kom hier met niet teveel mensen tegelijk en neem je tijd.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Prachtig meer op grote hoogte (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Carolina Helant Muller op 29 december 2018

Het Titicacameer is een gigantisch meer van meer dan 8000 m2 in Peru op 3800 m boven de zeespiegel. Een dagtocht met de boot naar de Uroseilanden en Taquile met hun kleurrijke inwoners was een unieke ervaring.

Minpunten Titicacameer

  • Kan wel wat toeristisch overkomen.
Ultieme tip: Sla Taquile met zijn unieke inwoners niet over.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Verblijf bij de locals (bezocht in augustus 2018)

Review geschreven door Feline De Ruijter op 11 november 2018

Puno zelf was niet heel bijzonder, het is er klein en op toerisme gericht. Absolute must vond ik om op een eiland te verblijven in het Titicacameer. Wij hebben gekozen voor Taquile omdat deze goede recensies had. Toevallig was er in deze periode (augustus) een plaatselijk festival waardoor de locals een traditionele dans opzetten, wat erg leuk was om te zien (vooral omdat deze niet voor het toerisme gericht was). Een must doe is dat je blijft overnachten bij een local, dit regel je ter plekke de ochtend zelf bij de boten, zo wordt alles eerlijk verdeeld zonder een derde partij en het kost echt maar een paar euro. Er is (bijna) geen elektriciteit en de tijd lijkt daar compleet stil gestaan te hebben, hier kom je echt pas achter als je er een nachtje verblijft en bijna alle toeristen weg zijn. 's ochtends vroeg word je wakker door de schapen in de "wei" en wordt er voor nog geen euro ontbijt voor je gemaakt in de "keuken".
Let wel op: mis de laatste boot de dag erna niet! De boten vertrekken op een andere plek dan dat je aankomt!!

8,7
8 Algemene ervaring
9 Mooi
9 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • traditioneel
  • de tijd heeft stil gestaan
  • bijzonder
  • eigen cultuur
  • taquile

Minpunten Titicacameer

  • Uros Islands zijn te toeristisch
  • lange boottocht
  • koud
Ultieme tip: een homestay op een eiland (Taquile bijvoorbeeld). Amantani schijnt ook een goede keuze te zijn, maar heb ik zelf niet gezien.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Titicacameer (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Joyce van der Steen op 11 november 2018

Het Titicacameer in Peru is het grootste meer van Zuid-Amerika en zeker een bezoek waard. Zo mooi en rustgevend. Op een heldere dag kan je zelfs buurland Bolivia zien liggen. Meest bekend zijn de drijvende eilanden die gemaakt zijn van riet door de Uros-indianen. Ook is er de mogelijkheid om een boottochtje te maken met een boot helemaal gemaakt van riet. Een aparte ervaring!

Pluspunten Titicacameer

  • Aardige locals

Minpunten Titicacameer

  • Te toeristisch
Ultieme tip: Neem de tijd en doe rustig aan! Titicacameer ligt op 3800 meter boven de zeespiegel dus hoe rekening met hoogteziekte. Eerst lager acclimatiseren zou ik aanraden.
Aangeraden voor: Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Gastvrij, maar wel toeristisch (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Fleur Brouwer op 05 december 2017

Het Titicacameer is één van de meest indrukwekkende locaties waar ik ooit ben geweest. Het meer ligt op bijna 4000 meter hoogte, waardoor het niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk adembenemend is. Het meer is ook nog eens bijna 8400 m2 in oppervlakte en wij hebben drie punten bezocht.

Terwijl je over het water vaart zie je de witte toppen van de bergen in Bolivia liggen en als je bij het eiland Taquile uitstapt loop je erg rustig aan, want je bent zo buiten adem. Het is verwarrend om op een strand te staan met zo weinig zuurstof, met je donsjack aan en de zon ,die je voordat je het weet verbrand. De mensen die daar wonen hebben een cultuur waarbij vrouwen weven en mannen breien. Totdat ze trouwen bezitten mannen dan ook geen geweven spullen. Mannen leren vanaf jonge leeftijd breien van hun vader, want hoe beter een man kan breien, hoe begeerlijker hij is. Ze dragen dan ook zelf gebreide mutsen waaraan je hun sociale status kunt zien, en of ze wel of niet beschikbaar zijn. Vrouwen dragen totdat ze trouwen felgekleurde rokken. De weefsels en breiwerken van deze mensen behoren tot de allermooiste werken ter wereld.

Op een schiereiland hebben we genoten van een begraven lunch en een uitleg over de cultuur op dat eiland, waar vrouwen hoeden met pompons dragen.

Ook zijn we naar de wereldberoemde drijvende eilanden geweest. Toen de verschillende stammen en later de Spanjaarden oorlog voerden in Peru zijn deze stammen gevlucht door middel van het bouwen van hun eigen eilanden van riet. Op dit moment is toerisme één van de grootste inkomstenbronnen daar en dat is te zien. Op elk eiland wonen tussen de twee tot vijf families en je zult dus alleen diegenen bezoeken die openstaan voor toeristen. Maar ze zijn ontzettend vriendelijk.

Prachtige plaats en wij waren er veel te kort!

7,7
7 Algemene ervaring
7 Mooi
9 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • vriendelijke locals
  • prachtig landschap
  • unieke culturen

Minpunten Titicacameer

  • toeristisch
  • moeilijk zelfstandig te bereizen
Ultieme tip: Doe niet zoals wij een dag, maar ga meerdere dagen en doe een homestay bij mensen. Neem de tijd, anders vlieg je door de ervaring heen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Road trip Peru & Bolivia (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Frans PASSCHIER op 20 november 2017

Vanuit de stad Puno (Peru) kun je de drijvende eilanden van de Uros stam bezoeken. Ondanks het toeristische karakter is de ervaring een visuele traktatie. Zowel de eilanden en haar bewoners alswel het Titicameer zijn schitterend om te zien.

7,5
8 Algemene ervaring
8 Mooi
7 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • natuur
  • omgeving

Minpunten Titicacameer

  • opkomende toerisme
Ultieme tip: De oversteek maken op 1 van de busbanen. De bus waarmee je reis wordt op een klein houten vlot gezet en zo overgebracht.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Titicacameer (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Lotte Sanders op 22 januari 2017

Het is erg bijzonder om te zien en horen hoe de drijvende eilanden worden gemaakt. Als je erop loopt, voelt het aan alsof je op een waterbed loopt. Een super ervaring waarbij je in contact komt met de locals en hoort hoe zij leven.

Pluspunten Titicacameer

  • aardige locals
  • mooie natuur

Minpunten Titicacameer

  • erg toeristisch
Ultieme tip: Bezoek enkel de drijvende eilanden en niet het eiland Taquille, dat is erg toeristisch en veel minder bijzonder
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Cultuurliefhebbers

Meer als een spiegel (bezocht in april 2012)

Review geschreven door Elsemieke Land op 06 september 2016

In een hostel in Puno boekte ik samen met een vriendin een 2-daagse tour naar het Titicacameer.
Op de eerste dag voeren we naar de drijvende eilanden Los Uros. Dat zijn eilandjes gemaakt van stro. Er werd ons uitgelegd dat het stro eens in de zoveel tijd moest worden vervangen, omdat het in het water vergaat. Ook de hutjes en boten zijn gemaakt van stro. Bij aankomst werden er door de lokale bevolking liedjes voor ons gezongen in allerlei verschillende dialecten en talen: echt een toeristische attractie. We voelden ons een beetje opgelaten, maar het was wel een grappige ervaring. Om het feest af te maken mochten we een rondje meevaren op hun boot.

Daarna staken we met onze eigen boot het Titicacameer over naar het eiland Amantani, waar we zouden gaan overnachten bij een van de families. Omdat toerisme de enige inkomstenbron van deze mensen is wordt er een roterend systeem gehanteerd zodat alle families om de beurt gasten hebben. We gingen mee met onze hostmom om in haar huisje te lunchen. Ze had twee hele lieve en nieuwsgierige kindjes en een heel schattig huisje waarbij ik me met mijn 1.73 een reus voelde: ik moest bukken om door de deur te passen.

Na de lunch zijn we omhoog gelopen naar de Pachatata tempel waar we de zonsondergang zouden bekijken. Het onweer aan de overkant in plaats daarvan zorgde ook voor een spectaculair uitzicht. 's Avonds zouden in plaatselijke klederdracht naar een feest gaan, maar door het slechte weer ging dat helaas niet door. In plaats daarvan hebben we spelletjes gedaan met ons hostgezin. Het was een leuke ervaring om ons even te mengen met de lokale bevolking.

De volgende dag voeren we naar het eiland Tequile om daar te lunchen, daarna keerden we terug naar Puno. Al met al zit je heel wat uren op de boot op het Titicacameer, maar dat is absoluut geen straf. Het meer is net een spiegel en met de zon erop werd het uitzicht alleen maar mooier. Al moet je wel uitkijken dat je dan niet verbrandt.

8,7
8 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
nvt Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • De lokale bevolking waar je bij verblijft is ontzettend gastvrij.

Minpunten Titicacameer

  • Omdat er meerdere excursies per dag zijn is het spontane er bij de drijvende eilandjes een beetje vanaf.
Ultieme tip: Als je dan toch het Titicacameer op gaat, boek dan de overnachting bij de lokale bevolking erbij. Dit is echt een unieke ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Bezoek eilanden Titicacameer (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Carina Lievendag op 05 juli 2016

Met de ligging op 4000m hoog is het Titicacameer het hoogst gelegen meer ter wereld. Per boot diverse eilanden bezocht, heel speciaal.

7,3
7 Algemene ervaring
7 Mooi
8 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • taquile eiland zeer gastvrij en vriendlijk

Minpunten Titicacameer

  • De Uros eilanden waren wel heel erg toeristisch
Ultieme tip: Ga eens per fiets taxi naar de boot, een bijzondere ervaring in Puno.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Cultuurliefhebbers

Een blauwe zee en ontelbaar veel sterren (bezocht in mei 2014)

Review geschreven door Jolien Eijsink op 26 april 2016

Iedereen die in Puno is, moet verplicht een bezoek brengen aan het prachtig blauwe Titicacameer, een meer dat zich uitstrekt over de grens van Peru en Bolivia. In Puno zijn genoeg reisorganisaties te vinden die je meenemen voor een trip over dit meer en de eilandjes die erin liggen. Een boot brengt je eerst naar de Uros Islands, waar je kunt zien hoe deze families leven op drijvende, zelfgemaakte rieteilanden. Ze leggen uit hoe ze van de Totora-plant hun huizen en eilanden bouwen en zijn gehuld in de prachtigste kledij. Jammer genoeg willen ze na hun uitleg graag dat je spullen van ze koopt en dat doen ze op een bijzonder opdringerige manier.

Hierna stap je over op een motorboot (maar eerst kun je nog een Titicacameer-stempel krijgen voor in je paspoort, leuk!) die je in zo'n drie uur brengt naar de Amantani Islands. Je vaart nu over het mooiste blauwe water dat je ooit hebt gezien. Het lijkt alsof je op zee bent, zo groot is het meer. Ik heb drie uur lang op het dak van de boot gelegen, vanwege het onweerstaanbare uitzicht. Als je dit doet, zorg dan wel dat je je goed insmeert, want de zon brandt bijzonder fel.

Amantani Islands is een van de mooiste eilanden in het Titicacameer. Je wordt hier onderverdeeld in groepjes en elk groepje krijgt een lokale familie toegewezen. Je overnacht en eet in hun huis en dat is een hele bijzondere ervaring. Maar wil je voor je gaat slapen nog genieten van een prachtige zonsondergang? Beklim dan de (enorm) grote heuvel op het eiland en wacht rustig af. Dit plaatje vergeet je niet gauw weer.

Als je dacht dat je ogen nu wel genoeg onvergetelijke natuurverschijnselen hebben gezien, heb je het mis. Want als de zon eenmaal helemaal onder is en je weer onderaan de heuvel staat, de lampen uit gaan ('s nachts is er geen elektriciteit) en je op je rug gaat liggen, kijk je naar de meest indrukwekkende sterrenhemel ooit. Amantani is namelijk samen met het binnenland van Australië de donkerste plek op aarde.

8,0
8 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
6 Wildlife

Pluspunten Titicacameer

  • Indrukwekkend
  • Onweerstaanbaar uitzicht
  • Sterrenhemel
  • Betaalbaar

Minpunten Titicacameer

  • Opdringerige locals
Ultieme tip: Ga 's avonds, als de elektriciteit is afgesloten, niet direct slapen. Je kunt nu een onvergetelijke sterrenhemel bewonderen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Colombia kenner
Sponsors