Manú National Park

Manú National Park

door Niels Posthumus

Manu ligt op de grens van Peru en Bolivia in de Amazonebekken. Het is de plek met de grootste biodiversiteit ter wereld. In een kano doorkruis je de onvoorspelbare tropische wildernis.

Langs de oostzijde van het Andes gebergte stort je in centraal Peru in rap tempo met de bus naar beneden richting de grens met Brazilië en Bolivia. In je val nader je het Manu National Park. Manu is het grootste park van Peru en één van de mooiste plekken om de biodiversiteit van de Amazonebekken te ontdekken.

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 79 reizen naar Peru

Bezoek tussen juni en november

Van ruim 4.000 meter daal je af tot 500 meter hoogte. Van ijl en koel ga je naar dikke, broeierige lucht. Je daalt af de tropen in. Op zijn laagste plekken ligt Manu slechts 150 meter boven zeeniveau.

In het droogseizoen tussen juni en november rijd je het gemakkelijkst richting Manu. In de natste maanden januari tot april is het park vaak onbereikbaar en daardoor gesloten voor iedereen, behalve de al aanwezige gasten in enkele luxe parklodges.

Ondoordringbare natuur

Het is illegaal het Manu Park zonder vergunning en gids te betreden. Dat laatste zou ook uitermate onverstandig zijn. Het regen- en mistwoud van Manu is even groot en ondoordringbaar als onoverzichtelijk. Je moet er de weg weten.

De tropische natuur is erg onberekenbaar. Zelfs georganiseerde tours met een betrouwbare gids komen vaak een dag later dan gepland terug uit het oerwoud. De natuur binnen al dat ondoorzichtige groen laat zich niet leiden door de wensen van de mens.

Grootste biodiversiteit ter wereld

Het Peruaanse deel van de Amazonebekken vormt slechts een kleine tien procent van het gehele oppervlak van het tropische bassin. Toch vind je er bijna alle dieren van de Amazone. Manu wordt wel gezien als de plek met de grootste biodiversiteit ter wereld.

Met een beetje geluk spot je vanuit je bootje enorme miereneters, kaaimannen, groepen roodbonte papagaaien, apen, rivierschildpadden, zoetwater dolfijnen en reuzenotters. Voor het zien van jaguars moet je echter heel veel geluk hebben. Jaguars zijn uitermate schuw.

Tours van een week uit Cuzco

Je bereikt Manu vanuit reizigersknooppunt Cuzco. Een busreis van zo'n elf uur voert je over krakkemikkige wegen naar Pilcopata. De meeste boten naar Manu vertrekken vanuit dat dorp via de gehuchten van Atalaya naar het park.

Je vaart over de Río Alto Madre de Dios naar de Río Manu. Ook deze toch kost bijna een hele dag. Een uitstapje naar Manu is niet iets wat je even tussendoor doet. De meeste tours vereisen een volle week tijd.

Het park door in een kano

Eenmaal in Manu is ben je al die reismoeite snel vergeten. Watervallen kletteren naar beneden en paden voeren je dieper en dieper de jungle in. Alles is groenbruin en vochtig om je heen.

Op verschillende plekken tref je hotsprings, waar je in het warme water even kunt bijkomen van het wandelen. Al heb je in de drukkende hitte waarschijnlijk meer behoefte aan een ijskoud bad. Het mag de pret niet drukken.

De gemotoriseerde kano waarmee je het park binnen kwam, blijft de hele trip je vervoersmiddel. Je legt elke dag op verschillende plekken aan en trekt met je gids het oerwoud in, op het ritme van het tropisch regenwoud. Het ritme dat de natuur voor je bepaalt.

Wat is er te doen in Manu National Park?

  • Kom helemaal tot rust in één van de hotsprings van Manu. Het is natuurlijk al warm in de vochtige jungle, maar even uitrusten na een flinke wandeling blijf fijn.
  • Verken het park per gemotoriseerde kano. Je vaart over de Manu rivier steeds dieper de jungle in. Vanuit je veilig boot laat je al het natuurschoon aan je voorbij trekken.
  • Ook wandeltochten door het park zijn mogelijk. Neem wel een gids mee, het park is even groot als onoverzichtelijk. Hier zie je grote papegaaien, tapirs en als je geluk hebt een jaguar.
  • Wil je weer even tussen de mensen zijn? Het Manu park ligt dichtbij Cuzco. Rondom deze oude stad zijn veel Inca ruïnes te zien. Waaronder de beroemde Machu Picchu.
  • Wil je de slechte wegen vermijden en toch naar de jungle? Vliegen kan ook. Dit is een snellere en minder zware manier om het Manu National Park te bereiken.

Reizen Peru

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Bolivia kenner
Sponsors