Rondreis Machu Picchu

Rondreis Machu Picchu

door Elsemieke Land

Machu Picchu is hét hoogtepunt van een rondreis door Peru. De aanblik van de majestueuze en eeuwenoude ruïnes van de inca-stad midden in het Andesgebergte past zo op een ansichtkaart. Niet gek dat jij dit bouwwerk met eigen ogen wil zien.

Daarom hebben wij de ideale rondreis naar Machu Picchu in Peru voor je uitgestippeld. Beginnend en eindigend in inca-hoofdstad Cusco leidt deze reisroute je binnen vijf dagen en zo’n 200 kilometer lang door de Andes en langs incaruïnes in de Sacred Valley. Met natuurlijk Machu Picchu in de hoofdrol. Ben jij klaar voor een rondreis naar Machu Picchu? 

ZELF NAAR Peru?

Bekijk alle 83 reizen naar Peru

Bezienswaardigheden rondom Machu Picchu

Na een lange vliegreis stap je uit op het vliegveld van Cusco, waar je je rondreis naar Machu Picchu aftrapt. Maar voordat je de Inca-hoofdstad verkent, reis je door naar de Sacred Valley. Hier bewonder je de goed bewaarde, terrasvormige ruïnes van Pisac. De helling waar de ruïnes tegenaan zijn gebouwd, biedt uitzicht op de omliggende bergen en het stadje in het dal, waar op zondagen de kleurrijke, traditionele markt plaatsvindt. 

Nu je een voorproefje op de Inca-ruïnes hebt gehad, is het tijd voor waar deze rondreis door Peru om draait: de lang verborgen stad Machu Picchu. Vanaf Pisac reis je naar Ollantaytambo, waar je in de trein naar Aguas Calientes stapt. Een comfortabel ritje langs de heilige Urubamba-rivier, groen begroeide bergen en heuvels en kleine watervalletjes. 

Aguas Calientes is de toegangspoort naar Machu Picchu. Een shuttlebus rijdt je naar boven. Na een rondleiding met een gids die je de belangrijkste ruïnes laat zien, dwaal je zelf rond door de doolhof-achtige stenen gangen of beklim je een van de bergen die een schaduw over Machu Picchu werpen: Huayna Picchu of Putucusi. 

Via de Sacred Valley reis je terug naar Cusco. Wandel langs de zoutterrassen van Maras en de naastgelegen ruïnes van Moray. Via de ronde terrasvormige verdiepingen klim je naar beneden en voel je hoe de temperatuur per niveau oploopt tot een verschil van vijftien graden. 

Terug in Cusco is je rondreis naar Machu Picchu bijna ten einde. Maar niet voordat je deze historische stad uitgebreid verkend hebt. Slenter door het compacte centrum en bewonder de gotische kathedraal op de Plaza de Armas. Zoek de twaalfhoekige steen in Calle Hatunrumiyoc en bezoek de Inca-tempel Coricancha. Sprokkel vervolgens je souvenirs bij elkaar op in steegjes verstopte markten of de San Pedro-markt. Of wandel tussen de alpaca’s door de heuvel op naar de incaruïnes van Sacsayhuman en verwonder je over de mysterieuze bouwtechniek waarbij de inca’s enorme stenen zonder cement op elkaar stapelden. 

Beste reistijd voor Machu Picchu

Een regenbui levert over het algemeen niet de mooiste foto’s van Machu Picchu op. Houd bij het plannen van je rondreis naar Peru daarom rekening met de beste reistijd voor Machu Picchu. De beste periode voor een rondreis naar Machu Picchu is mei tot en met september, wanneer het droge seizoen valt. Dit is ook het hoogseizoen. Het is dan wel behoorlijk koud in de Andes, dus zorg dat je je warm genoeg kleedt. Plan je je reis liever in het laagseizoen? Houd er dan wel rekening mee dat het regenseizoen in Peru van december tot en met maart valt. 

De plekken die je tijdens deze rondreis naar Machu Picchu bezoekt, liggen dicht bij elkaar. Trek daarom vijf dagen uit voor deze reisroute. Wil je een trekking naar Machu Picchu doen? Plak er dan een paar dagen aan vast. Houd er rekening mee dat je zowel je tickets voor Machu Picchu als Huayna Picchu of een meerdaagse trekking als de Inca Trail ruim van tevoren moet reserveren. De Inca Trial is jaarlijks de hele maand februari gesloten voor onderhoud. 

Routebeschrijving

Deze rondreis naar Machu Picchu begint en eindigt in Cusco. De onderlinge afstanden zijn relatief kort en vanaf het busstation in Cusco gaan veel betaalbare bussen de wijde omgeving in. Je busticket koop je makkelijk ter plekke. In de Sacred Valley is het openbaar vervoer minder goed geregeld en zijn de bussen behoorlijk local. Daarom kun je tussen Ollantaytambo, Maras en Moray beter kiezen voor een taxi. 

Tussen Ollantaytambo en Aguas Calientes reis je met de trein van PeruRail of IncaRail. Reis je in de piekmaanden tussen april en oktober? Reserveer je tickets dan ruim van te voren online. 

Maak je deze rondreis liever met een reisorganisatie? Bekijk hier het aanbod rondreizen naar Machu Picchu!

Fotocredits: Chuck Moravec | Pedro Szekel

Reizen Peru

Foto's & video's Rondreis Machu Picchu

Specialisten Peru

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors