Popayán

Popayán

door Marleen de Keyzer

De oude hoofdstad van zuidelijk Colombia verrast je. Het centrum doet koloniaal aan door de sierlijke kerken en pleinen, terwijl de drukke straten vol met studenten bruisen van energie. Dit maakt Popayán een van de meest interessante koloniale steden tijdens je rondreis door Colombia.

Hoog in de bergen van Valle de Pubenza straalt Popayán historische rijkdom uit. Vooral de krijtwitte gebouwen en gevels dragen hieraan bij, waardoor ze ook wel bekend staat als La Ciudad Blanca, de witte stad. En dit is bijzonder, gezien de meeste Colombiaanse steden hun koloniale charme hebben verloren en een aardbeving een groot deel van het centrum van Popayán in 1938 verwoestte.

ZELF NAAR Popayán?

Bekijk alle 9 reizen naar Popayán

La Ciudad Blanca: een stukje geschiedenis

Opgericht door Sebastián de Belalcázar in 1537 op zijn doortocht van Cartagena naar Quito, werd Popayán al snel een belangrijk politiek, religieus en cultureel centrum. Haar milde klimaat trok welgestelde families aan, wat leidde tot de bouw van herenhuizen, scholen en een aantal imposante kerken in de zeventiende eeuw.

Een verwoestende aardbeving in maart 1983 bracht een groot deel van de met zorg gebouwde koloniale huizen en kerken weer naar de grond en kostte honderden mensen het leven. De heropbouw duurde bijna twintig jaar, maar het resultaat is waanzinnig: de Witte Stad was geboren.

Iglesia de San Francisco

Dat witte centrum moet je natuurlijk ontdekken. Begin je wandeling bij de grootste en meest indrukwekkend koloniale kerk van Popayán: Iglesia de San Francisco. De aardbeving in 1983 deed het ossuarium openbarsten en onthulden zes nog niet geïdentificeerde mummies. Twee zijn er achtergelaten in de kerk die je kan bezoeken met een gids. Verder vind je binnen een enorm altaar en zeven unieke altaren aan de zijkant.

Andere bezienswaardigheden in Popayán

Loop daarna door naar de rivier, waar je Puente del Humilladero bewondert. Deze 240 meter lange brug werd aangelegd in de negentiende eeuw om de toegankelijkheid van de noordelijke wijken van Popayán te verbeteren.

Neem verder een kijkje bij een van de interessante musea die Popayán rijk is. Of struin door de koloniale straten vol witkalken herenhuizen. Neem wel een kaart mee. Hoewel het centrum van Popayán klein is, verdwaal je gemakkelijk doordat alle straten op elkaar lijken.

Sluit je dag af met een drankje in het bruisende centrum. Door de aanwezigheid van verschillende universiteiten wonen er veel studenten in Popayán die de straten leven inblazen.

Reizen Popayán

Specialisten Colombia

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors