Quito
-
- Algemene ervaring
- Beziens­waardigheden
- Locals
- Restaurants
- Veiligheid
- Stranden

Quito

door Lana Leach

Quito is één van de mooist bewaarde koloniale steden van Zuid-Amerika. De hoofdstad van Ecuador is de hoogste hoofdstad ter wereld en heeft veel charme, vooral de oude stad.

Rome, eat your heart out! Gebouwd op zeven heuvelen? Dat is niks vergeleken bij Quito, vlak onder de evenaar, ingeklemd tussen maar liefst veertien vulkanen. Sommige in ruste, andere nog altijd actief. Zoals de vulkaan Pichincha. De Ecuadoriaanse hoofdstad is er tegenop gebouwd. Regelmatig bedekt een centimeters dikke laag as na een uitbarsting het koloniale stadscentrum. De laatste keer was in 2006.

ZELF NAAR Quito?

Bekijk alle 39 reizen naar Quito

Hoogste hoofdstad

Hoewel La Paz in Bolivia vaak de eer krijgt, is Quito de hoogste hoofdstad ter wereld. La Paz ligt wel hoger maar is niet de officiële hoofdstad.

Op 2.850 meter strekt het smalle Quito zich van noord tot zuid uit over zestig kilometer. In de stad wonen 1,8 miljoen mensen. Quito is daarmee de tweede stad van Ecuador. Door de hoogte kent de stad geen tropisch klimaat, wat je wel zou verwachten als je kijkt naar haar ligging.

Het droge seizoen valt in de Nederlandse zomermaanden. De temperatuur in Quito is het hele jaar constant en door haar hoge ligging vrij koel: 19 graden. De buitenwijken van Quito beginnen slechts één kilometer onder de evenaar. Ecuador betekent niet voor niets 'evenaar' in het Spaans.

Drie zones in de stad

Quito is op te delen in drie zones. Het zuiden is het minst aantrekkelijk. Daar vind je de industrie en de armere wijken. De oude stad ligt in het centrum.

De derde zone, de nieuwe stad met het zakencentrum en toeristenkwartier, bereik je door het Parque El Ejilo in noordelijke richting te doorkruisen.

De oude stad

De oude stad is één van de mooiste koloniale stadscentra in Zuid-Amerika. Ze is vele malen herbouwd na aardbevingen, maar op die manier toch prachtig bewaard gebleven.

De oude stad is gebouwd op de ruïnes van de oude Indianenstad die de Inca's in de zestiende eeuw zelf verwoestten toen de Spanjaarden oprukten.

Het is er druk, waardoor de sfeer niet toeristisch aanvoelt. Iedereen gaat zijn eigen weg door de smalle steegjes en over de knusse pleinen. Luidruchtige straatverkopers brengen hun waar aan de man. Fluitende verkeersregelaars proberen de stroom auto's in goede banen te leiden. Behalve op zondag. Dan is de oude stad autovrij.

Plaza Independencia

In 1978 was de oude stad van Quito het eerste stadscentrum dat op de Unesco Werelderfgoedlijst kwam te staan - samen met dat van het Poolse Krakau.

Het Plaza de Independencia vormt haar kern. Daar kun je in het droge seizoen heerlijk in het zonnetje zitten, uitkijkend op de regeringsgebouwen en de kathedraal die, naar goed Latijns-Amerikaans gebruik, het centrale plein omringen. Iedere maandag om 11.00 kun je de wisseling van de wacht bekijken. En als je geluk hebt is de president daarbij aanwezig.

El Mariscal

Ten noorden van de oude stad ligt de wijk Mariscal Sucre, meestal kortweg El Mariscal genoemd. Trendy bars grenzen er aan glimmende hoteltorens en reisbureaus, nachtclubs aan kantoorcomplexen.

Het is de plek waar je als toerist zeker terecht komt. Het is de plek van waaruit je je reis plant. Waar je op zoek gaat naar een school om Spaans te leren. Quito is één van de beste plekken ter wereld om dit te doen.

Enig nadeel is dat Quito niet altijd even veilig is. Win vooraf informatie in als je naar de buitenwijken gaat. En neem 's nachts, ook in de oude stad en in El Mariscal, altijd een taxi.

Wat is er te doen in Quito?

  • Bezoek de evenaar. Even buiten Quito is een groot monument, maar dat is niet de echte evenaar. Tijdens de bouw was er nog geen gps. Tweehonderd meter verderop ligt de echte nul gradenlijn.
  • Op de echte evenaar doe je allemaal grappige testjes: balanceer een ei op een spijker, zie hoe het water recht naar beneden wegloopt en voel je evenwicht verbeteren.
  • Ten noorden van Quito is op zondag de enorme Otavalo-markt. Hier haal je souvenirs voor een kleine prijs, maar er is ook een grote dierenmarkt. Knijp je neus maar dicht!
  • Ga uit in Quito. De stad heeft verschillende goede barretjes en disco's. Hier vermaak je je tot in de vroege uurtjes. Neem wel een taxi terug. Zelfs als je maar honderd meter loopt, kan je al overvallen worden.
  • Bezoek de Maagd van Quito. Op een 200 meter hoge heuvel boven de stad pronkt een 45 meter hoog beeld van de heilige maagd. Niet alleen het beeld is indrukwekkend, ook het uitzicht op de stad.

Reizen Quito

Meer Quito

Reviews Quito

Vrijwilligerswerk in Villa Ticca (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Mariska Versteegh op 08 mei 2017

Villa Ticca is een kinderopvang in Quito en bestaat sinds 2003. Twee Nederlandse meiden hebben dit bijzondere project opgezet en inmiddels hebben honderden kinderen hier een veilige plek gevonden. Wil je vrijwilligerswerk doen, dan kan je altijd contact opnemen en kijken op www.villaticca.com. Een ervaring om nooit te vergeten!

Pluspunten Quito

  • unesco erfgoed
Ultieme tip: Combineer vrijwilligerswerk met je verblijf in Quito om ook de andere kant van Ecuador te leren kennen en meer contact met de lokale bevolking te krijgen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Cultuurliefhebbers

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors