Volcán Chimborazo
-
- Algemene ervaring
- Natuur
- Stranden
- Wildlife
- Overige activiteiten
- Bereikbaarheid

Volcán Chimborazo

door Niels Posthumus

De Chimborazo is geen makkelijk te beklimmen berg. Je moet getraind zijn. De vulkaan is prachtig met zijn tropische sneeuw op een steenworp afstand van de evenaar. Ze is de trots van Ecuador.

Nergens ben je zo ver van het centrum van de aarde verwijderd als op Volcán Chimborazo in het hart van Ecuador. De Chimborazo is met zijn 6.310 meter misschien wel twee kilometer minder hoog dan zijn Aziatische concurrenten, maar door de bolling van de aarde op de evenaar is hij vanuit de wereldkern gezien toch echt het hoogste punt.

ZELF NAAR Volcán Chimborazo?

Bekijk alle 9 reizen naar Volcán Chimborazo

Climbers' Refuges

Je kunt de vulkaan beklimmen. Je laat je dan door een taxi richting het Climbers' Refuges brengen, de uitvalbasis op 4.800 meter voor tochten naar de vulkaantop. Een warme slaapzak is een vereiste, ook al ligt de Volcán Chimborazo bijna exact op de evenaar.

De wandelingen vanuit Climbers' refuges zijn zwaar, welke route je ook kiest. De lucht op de berg is ijl en de nachten zijn er steenkoud.

Tropische sneeuw

Het leuke is dat je op het startpunt al redelijk dicht bij de eeuwige sneeuw bent. De witte kap ziet er majestueus uit, als je met de taxi aan komt rijden. De enorme toef slagroom die prijkt op de verder grijze en kale kegel in een groen toendralandschap is tropische sneeuw.

Als je ver de berg op wilt, heb je een klimoutfit nodig voor sneeuw en ijshellingen. Ook is een professionele en ervaren gids onmisbaar. Want het lijkt zo makkelijk. De top is altijd in zicht en het is technisch geen lastige beklimming. Maar de weg omhoog is lang en steil. Op een dergelijk extreme hoogte is dat geen makkie.

Hoogteziekte

Daarvan getuigen ook de gedenkstenen her en der. Soms kijkt een foto uit het verleden je vragend aan. Het zijn de beeltenissen van degenen die nooit meer zijn afgedaald. Er zitten best recente jaartallen tussen.

De meeste bezoekers aan Volcán Chimborazo komen niet veel hoger dan 5.000 meter, de hoogte van het eerste rustkamp.

De tweehonderd meter klimmen is voor ongetrainde klimmers vaak meer dan voldoende. Hun aantal rode bloedcellen is vaak nog afgesteld op zeeniveau. Zelfs op dit kleine stukje van tweehonderd meter slaat vaak de hoofdpijn en duizeligheid toe die bij hoogteziekte hoort.

Glibberig

Wie doorloopt, vindt boven de 5.000 metergrens echter snel de eerste zachte sneeuw. Het begin van de witte zone is een rotstuk om te klimmen. Twee passen omhoog, één glibberend naar beneden. Pas na het nodige gevloek en getier bereik je de hardere ijslaag waar je spikes zich in vast zetten.

Bang voor uitbarstingen hoef je overigens niet te zijn op de Chimborazo vulkaan. Hij is zo dood als een pier.

Trots van Ecuador

Volcán Chimborazo is de hoogste berg van Ecuador. Niet verwonderlijk dus ook dat de vulkaan, 150 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Quito, de nationale trots is van de bergstaat. Een afbeelding van de vulkaan prijkt middenin het wapen van het land.

Tot het begin van de negentiende eeuw dacht men zelfs dat Volcán Chimbozazo de hoogste berg ter wereld was - ten opzichte van de zeespiegel. Dit bleek niet waar. De vulkaan is niet eens de hoogste berg van Latijns-Amerika, dat is de Aconcagua in Argentinië met een hoogte van 6.962 meter.

Wat is er te doen bij de Volcán Chimborazo?

  • Beklim de Chimborazo. Het is een unieke ervaring en na de klim mag je zeggen dat je op het punt op aarde bent geweest dat het dichtst bij de zon ligt.
  • Voor je gaat klimmen, moet je acclimatiseren. De tocht is niet voor iedereen weggelegd. De hoogte maakt de tocht moeilijk. Meteen na aankomst in Ecuador klimmen is een no go.
  • Neem een warme slaapzak mee en verschillende lagen kleding. Het is erg koud. Boven op de berg kan het zeker min twintig worden.
  • Zorg dat je jouw tour bij een erkende organisatie boekt. Sommige gidsen nemen je altijd mee omhoog, ook al dreigt er gevaar. Zo kan een sneeuwstorm of een lawine je verrassen.
  • Eet voldoende. De klim kost erg veel energie. Energie haal je verder uit chocola en graanproducten.

Reizen Volcán Chimborazo

Reviews Volcán Chimborazo

Het stuk lopen was pittig maar een aanrader! (bezocht in september 2015)

Review geschreven door Marja Vos op 31 december 2017

Een pittige koude klim, maar zeker de moeite waard. Een prachtig uitzicht! Super leuk om met de lokale gidsen mee te gaan. Hun uitleg en enthousiasme is geweldig. Ga je naar Ecuador dan is deze berg op gaan een aanrader.

Pluspunten Volcán Chimborazo

  • Zeer enthousiaste lokals

Minpunten Volcán Chimborazo

  • Geen
Ultieme tip: Praat met de lokale gidsen. Ze vinden het heel leuk om te vertellen.
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors