Quilotoa Loop

Quilotoa Loop

door Niels Posthumus

De Quilotoa Loop voert je in een dag of drie door het midden van het Andesgebergte via modderige wandelpaden van Ecuadoriaans dorp naar dorp. Van markt naar markt eigenlijk, met die van Saquilisí als hoogtepunt.

Grote hoogte

Het helder groene water weerspiegelt de krater. Je kijkt voorzichtig over de rand. De kraterwanden rijzen 400 meter uit boven het meer. Op de achtergrond prikken de besneeuwde toppen van de Cotopaxi en de Iliniza Sur vulkanen gaten in de blauwe lucht.

ZELF NAAR Ecuador?

Bekijk alle 50 reizen naar Ecuador

Het is koud, want het is nog vroeg. En zoals zoveel plekken in Ecuador ligt ook de Quilotoa krater op grote hoogte: 3.850 meter. Mensen kruipen diep weg in hun fleecejacks en wollen truien.

Ezeltje huren

In een half uur daal je af naar het meer. Terug omhoog, tegen de bijna loodrechte kraterwand op, duurt de tocht minstens vier keer zo lang.

De klim is zwaar. Je wenst dat je een ezeltje had gehuurd. Vooraf leek dat nog excentrieke luxe. Nu schuurt de ijle lucht in je keel en roep je omhoog dat je je hebt bedacht. Probeer echter nog maar eens op de prijs af te dingen vanuit de diepte.

Andesgebergte

Het Quilotoa meer ligt halverwege de zogenaamde Quilotoa Loop, een cirkelvormige route die start en eindigt in de plaats Latacunga.

Het betreft een stelsel van onverharde, vaak modderige paden met een totale lengte van zo'n 200 kilometer. Je loopt, rijdt paard of fietst dwars door het hart van het Andesgebergte. Van bergdorp naar bergdorp.

Authentiek Zuid-Amerika

Natuurlijk kun je ook stukken per bus afleggen. Maar veel sneller dan te voet gaat dit niet. Het gebied is onherbergzaam en de wegen zijn slecht. De Quilotoa Loop is daarom niet erg geschikt voor dagtrips. Een kleine week doet beter recht aan het gebied.

Bovendien geeft een week je meer gelegenheid kennis te maken met de plattelandsbevolking in de dorpjes waar je overnacht, gehuchten als Pijilí en Zumbahua. Het is één van die nog werkelijk authentieke regio's in Zuid-Amerika. Nog niet verpest door massatoerisme.

Weinig luxe

Daar staat tegenover dat enige luxe in de dorpen vaak ver te zoeken is. Je slaapt in zeer simpele hutjes en kamers.

Met elektriciteit en stromend water mag je al behoorlijk in je handjes knijpen, ofschoon dit soort basisvoorzieningen de laatste jaren snel toeneemt met het gestaag stijgende aantal bezoekers.

Saquisilí

In de meeste dorpjes onderweg vind je intieme dorpsmarktjes - op zondag bijvoorbeeld in Pijilí en op zaterdag in Zumbahua. De bekendste en grootste markt is die van Saquisilí, kloksgewijs gezien tegen het einde van de Quilotoa Loop.

Indianenvrouwen zitten er zij aan zij met hun witte zakken vol noten, fruit en groente. Iets verder scharrelen varkens en schapen rond, angstig wachtend op de slager die het gevraagde bedrag voor hen op tafel legt. De prachtige kleurrijke kleden en het alom bekende Inca houtsnijwerk ontbreken evenmin.

Klimmers in Chugchilán

Als je in Saquisilí aankomt, heb je de echte klimfanaten waarschijnlijk achter je gelaten. Zij blijven wat langer hangen in het dorpje Chugchilán, veertien kilometer ten noorden van het Quilotoa meer.

Het dorp is de perfecte uitvalsbasis voor hiketochten in de omgeving, zoals een beklimming van de Cotopaxi vulkaan, de op één na hoogste berg van.

En de echte diehards? Die slaan hun tentje gewoon op aan de rand van de krater bij het Quilotoa meer en kruipen weg in hun warme slaapzak.

Wat moet je weten over de Quilotoa Loop?

  • Ga downhill mountainbiken van de Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan van Ecuador. Om het op deze hoogte warm te krijgen, trap je hard door. Tussen de stenen race je naar beneden, terwijl alleen een stofwolk achterblijft.
  • Kampeer aan de rand van het Quilotoa meer. Vanaf de rotsen kijk je naar beneden op het donkergroene meer dat de krater vult.
  • Het weer slaat van het ene op het andere moment om bij de Quilotoa Loop. Hou hier rekening mee. Neem een regenjas mee, maar ook warme kleding tegen de kou.
  • Bewonder de typische Tigua schilderijtjes die onder in de krater worden verkocht. Op de schilderijen is het leven van de lokale bevolking afgebeeld.
  • Bezoek de markt van Saquisilí op donderdagochtend. Om acht uur is de dierenmarkt en hierna loop je tussen de kleedjes met groentes en kleding. Vergeet niet af te dingen.

Reizen Ecuador

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Suriname kenner
Sponsors