Fietsen door de Andes van Ecuador

Fietsen door de Andes van Ecuador

door Getaway Travel

In Nederland is fietsen de normaalste zaak van de wereld. En lekker makkelijk op dat vlakke land. Fietsen in Ecuador is een ander verhaal. In dit Zuid-Amerikaanse land is fietsen een avontuur.

Elk jaar trekken een handjevol mensen op de fiets door Ecuador in hun poging van Noord-Amerika naar Zuid-Amerika te fietsen.

ZELF NAAR Ecuador?

Bekijk alle 47 reizen naar Ecuador

Maar een fietstocht door Ecuador alleen al is een avontuur. Er zijn weinig verkeersregels en geen fietspaden. Wegen zijn slecht begaanbaar en fietsen door de Andes is een stuk zwaarder dan fietsen door de Hollandse weilanden.

Er zijn ook weinig fietswinkels in het land. Wanneer je van plan bent lange afstanden te fietsen, neem dan genoeg reserveonderdelen mee. En spullen om je banden te plakken.

Fietspad door de Andes

In Ecuador zijn verschillende fietsroutes. Zo volg je bijvoorbeeld een deel van de Pan-Amerikaanse weg, of Panamericana, door het binnenland van Ecuador.

Je komt langs kleurrijke indianen dorpjes waar de bevolking nog leeft volgens oude Inca tradities. Ook kom je langs de typische witte koloniale stadjes, gebouwd door de Spanjaarden in de zestiende eeuw.

Hoogteziekte

Via gravelwegen fiets je door de bergen met een uitzicht op de toppen van de Andes, bedekt met eeuwige sneeuw. Op een hoogte boven de 3.000 meter is er een gebrek aan zuurstof en dat voel je.

Wanneer je echt last van hoogteziekte krijgt moet je zorgen dat je daalt. Verschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid en duizelingen zullen dan verdwijnen.

Ruta del Sol

Een route die over minder grote hoogtes gaat, is de Ruta del Sol, oftewel route van de zon. Deze weg loopt van de provincie Esmeraldas in het noorden van Ecuador naar Salinas in de provincie Santa Elena, langs de Pacifische kust.

Deze weg leidt je langs de mooiste stranden van Ecuador. Sommige van die stranden bieden uitstekende surfmogelijkheden. Bijvoorbeeld aan de kust van stadjes als Manta en Montañita.

En het is natuurlijk ook heerlijk om op even uit te rusten op het strand en af te koelen in water, ter afwisseling van de zware inspanning op de fiets.

Fietsen in de stad

Voor mensen die het niet zien zitten enorme afstanden op de fiets af te leggen is het ook mogelijk om fietsen te huren in een stad. Bijvoorbeeld in hoofdstad Quito. Fietswinkels zijn wel schaars.

Inwoners van Quito zien fietsen niet als een manier om van A naar B te komen, maar puur als vrijetijdsbesteding.

In het dorpje Baños, hoog in het Andesgebergte, worden heel veel mountainbikes verhuurd. Hier vind je ook een goede geasfalteerde die leidt naar een waterval midden in de jungle.

Ecuador is dus zeker goed op de fiets te ontdekken. Met een tweewieler kom je langs alle highlights, van vulkanen en hoge bergen tot stranden en watervallen in de jungle. En het is nog sportief ook.

Reizen Ecuador

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors