Ecuador's trots: de panamahoed

Ecuador's trots: de panamahoed

door Lana Leach

Rara, waar komt de panamahoed vandaan? Het antwoord is opvallend genoeg niet Panama. De elegant gevlochten hoedensoort is namelijk het bekendste product van Ecuador.

President Franklin D. Roosevelt, acteur Harrison Ford, prinses Máxima, bokser Mike Tyson, schrijver Ernest Hemingway en zangeres Britney Spears. Hoe verschillend ze ook zijn, allemaal zijn ze fan van de panamahoed.

ZELF NAAR Ecuador?

Bekijk alle 55 reizen naar Ecuador

De karakteristieke hoofddeksels zijn gemaakt van het dunne stro van de toquilla-plant. De lichte hoeden zijn traditioneel gebroken wit en hebben een paar centimeter dikke zwarte band. Ze worden geprezen om hun comfort.

Cuenca

Het waren de Inca's die begonnen met het maken van hoeden van het stro van de toquilla-plant. De vorm is echter door de Spanjaarden bedacht, die onder de indruk waren van de weeftechniek die de indianen toepasten.

De Spanjaarden gingen de hoeden exporteren en het Ecuadoriaanse stadje Cuenca werd, en is nog steeds, het centrum van de panamahoedenindustrie.

Sombrero de Paja Toquilla

De Ecuadorianen noemen hun trots liever sombrero de paja toquilla, hoed van de toquillastro. Maar de rest van de wereld houdt vast aan de Panama Hat. Die naam is bedacht door de Amerikanen.

Halverwege de negentiende eeuw startten zij in Panama met de aanleg van het Panamakanaal. De strooien hoeden waren toen al razend populair in en om Ecuador. Het werk bij het kanaal was zwaar, de zon scheen de hele dag. De werkers waren op zoek naar bescherming tegen de hitte en kochten massaal de overal verkrijgbare hoofddeksels.

Ook President Theodore Roosevelt droeg de hoed bij zijn bezoek aan de bouwplaats. De populariteit in Amerika voor de 'Panamese' hoeden steeg en de naam was geboren.

Montecristi

Voor een goede hoed reis je nog steeds naar de stad Cuenca. Je hebt ze in varianten van 25 tot 2500 euro. Het verschil zit hem in het materiaal en het handwerk wat erin zit. In een goed exemplaar kan wel duizend uur handarbeid zitten.

De beste en bekendste zijn de extrafino (extra fijne) Montecristi hoeden: Montecristi's.

Houd je hoed goed

Heb je een hoed gekocht, dan is het belangrijk dat je hem goed verzorgt. Pak je hoed altijd bij de rand en niet bij de ronding. Borstel hem regelmatig zodat er geen stof tussen de vezels blijft zitten. Vlekjes verwijder je met een stuf. En de binnenrand maak je schoon door zachtjes te schrobben met een tandenborstel met zeep.

De vezels zijn ook erg gevoelig voor extreme temperatuur verschillen. Dus bewaar je hoed op een koele plek. Mocht de stof door hitte te droog worden dan kun je hem licht sprayen met water .

En mocht je de hem een tijdje niet dragen, haal de hoed dan wel regelmatig uit de kast om hem bij te vormen.

Reizen Ecuador

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors