Galápagos eilanden
8,9
9,0 Algemene ervaring
8,5 Locals
8,0 Interessant
9,5 Natuur
8,3 Stranden
9,3 Wildlife
9,5 Wandelingen en/of andere activiteiten

Galápagos eilanden

door Lana Leach

De Galápagos eilanden werden wereldberoemd door de evolutietheorie van Charles Darwin. Het unieke ecosysteem is echter niet alleen voor biologen interessant. Goedkoop is het helaas niet.

Duizend kilometer ten westen van Ecuador rijzen uit de Stille Oceaan plotseling een aantal eilanden op. De Galápagos eilanden. Uit het niets lijkt het wel. Het zijn de toppen van onderzeese vulkanen.

Charles Darwin

De Galápagos eilanden komen ook werkelijk uit het niets. Dat wil zeggen, ze zijn nooit verbonden geweest met het vasteland, in tegenstelling tot de meeste eilanden.

Vijf tot tien miljoen jaar geleden werden de vulkanen rechtstreeks uit de zeebodem omhoog gestuwd. Het totale gebrek aan geografisch contact met de rest van de wereld bracht de Galápagos eilanden hun roem en Charles Darwin zijn theorie over evolutie.

Hun isolement bracht de Galápagos eilanden namelijk een uniek ecosysteem. Veel dieren die op de eilanden voorkomen, leven nergens anders ter wereld. Dat maakt de 128 eilanden uniek voor natuurliefhebbers, en voor biologisch onderzoek.

Evolutietheorie

September 1835 meerde het schip de HMS Beagle aan bij de archipel. Aan boord was een 26 jaar jonge Britse bioloog: Charles Darwin. Vijf weken lang verkende hij vier eilanden.

Hij ontdekte dat de vinken op de verschillende eilanden andere gelaatstrekken vertoonden. Andere snavels bijvoorbeeld. De vorm was afhankelijk van hun voedsel.

Van andere passagiers hoorde Darwin dat hetzelfde gold voor de reuzenschildpadden. De dieren, zo concludeerde hij, moesten zich genetisch hebben aangepast aan de verschillende levensomstandigheden.

Deze theorie vormde de basis voor het denken over natuurlijke selectie. De evolutietheorie was geboren.

Maximum aantal bezoekers

Als je in de voetsporen van Darwin wilt treden, moet je vrij diep in de buidel tasten. Een verblijf op de Galápagos eilanden is duur. De meeste levensmiddelen moeten vanaf het vaste land worden ingescheept.

Het aantal bezoekers is aan een maximum gebonden. Je moet daarom niet gek opkijken als je een kleine duizend euro kwijt bent voor een weekje eilandhoppen.

Isla Santa Cruz

De meeste bezoekers starten hun reis op het centrale Isla Santa Cruz. Hier ligt de hoofdstad van de archipel Puerto Ayora. Vanuit deze kleine stad vertrekken de meeste bootcruises.

Wil je de Galápagos goed zien, dan zul je het water op moeten. Dit kan met een dagtour. Het is gebruikelijker aan boord te gaan van een schip dat je vier dagen tot twee weken op sleeptouw neemt, zodat je de verschillende eilanden kunt bezoeken.

Paardrijdzadels

Je vaart langs pinguïns, zeeleeuwen, walvissen, hamerhaaien en de tweehonderd kilo zware reuzenschildpadden die de eilanden hun naam bezorgden.

De Spaanse kolonisten die de archipel in de zestiende eeuw aandeden, vonden de schilden van deze kolossen wel iets weg hebben van paardrijdzadels, galápago in het Spaans.

Bahia Tortuga

Wil je na een boottocht ook nog lekker ontspannen, dan loop je vanuit je hotel in Puerto Ayora, via een drie kilometer lange hike trail, naar Bahia Tortuga.

Dit witte koraalstrand, overschaduwd door mangrovebossen, is paradijselijk. Tijdens het zwemmen, kun je zomaar een zeeschildpadden tegenkomen. Verder zullen vooral pelikanen en ongevaarlijke hagedissen je gezelschap houden op het strand.

Op de Galápagos eilanden leven zo'n 40.000 mensen. Dit is op zich niet veel, maar toch veertig keer meer dan vijftig jaar geleden. Deze bevolkingsgroei en het toerisme bedreigen de natuur in de archipel. Verantwoord toerisme is dus het kernwoord!

Wat is er te doen op de Galápagos eilanden?

 • Wil je naar de Galápagos eilanden? Ga dan nu! Hoogstwaarschijnlijk zullen verschillende eilanden in de toekomst sluiten voor toeristen. Zij overspoelen het unieke wetenschappelijke natuurgebied en vormen een bedreiging voor de dieren en planten.
 • Fotografeer een reuzenschildpad op nog geen meter afstand. De schilpadden kunnen wel 150 jaar oud worden. Ze hebben al heel wat toeristen voorbij zien komen. De schildpad die Darwin zelf meenam heeft nog tot 2006 geleefd.
 • Snorkel met pinguïns en zeeleeuwen op het witte strand van Bahia Tortuga. Nooit zal je zo makkelijk dichtbij deze wilde dieren komen. Door hun afgezonderde ligging hebben mensen nooit op deze dieren gejaagd en daarom zijn ze instinctief niet bang.
 • Bezoek het Charles Darwin Research Station op het eiland Santa Cruz. Wetenschappers doen hier veel onderzoek voor het behoud van de eilanden. Je leert over de Galapagos-eilanden, zodat je met enige kennis op pad gaat.
 • Ga duurzaam op reis! De Galápagos eilanden hebben enorm te lijden onder het toerisme. Wees zuinig met water en elektriciteit en probeer verantwoorde hotels en cruises te boeken.
Like deze pagina

Reizen Galápagos eilanden

Meer Galápagos eilanden

Reviews Galápagos eilanden

Galapagos wauw! (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Pieter Bolt op 03 juni 2017

Vanuit Quito, Ecuador naar Santa Cruz gevlogen. Santa Cruz heeft een maanlandschap, maar eenmaal bij de kust struikel je over de zeeleeuwen, krabben, pelikanen en leguanen. Voor mooie duik- en snorkelervaringen zijn we naar het naast gelegen eiland Isabella gegaan. Prachtig!! Wat een natuur!

8,4
9 Algemene ervaring
8 Locals
6 Interessant
10 Natuur
6 Stranden
10 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Tip: geef geen geld uit aan dure ($100) snorkeltrips aldaar. Naast de pier kun je voor $5 snorkelspullen huren en ter plekje het water in gaan en alles zien!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

DIY-TRIP (do it yourself) galapagos (bezocht in februari 2017)

Review geschreven door Sandra Lampie op 16 mei 2017

Februari was de maand. Samen met mijn man naar de Galapagos Eilanden. Wat een indrukwekkende plek op de wereld! Zelfstandig verschillende eilanden aangedaan en zo veel mooie natuur gezien. Bijzondere momenten onder water met zeeleguanen, schildpadden en zeeleeuwen. Het zien van pinguïns, flamingos schildpadden van genten en fragatvogels...

Pluspunten Galápagos eilanden

 • indrukwekkend

Minpunten Galápagos eilanden

 • kostbaar
Ultieme tip: Hoe je van vogels? Ga naar Seymour North! Daar zie je magnifieke en grote fregatten. Zwaluwstaartmeeuwen blauwvoet van genten en meer!
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Galapagos eilanden (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Angelique Cullens op 12 mei 2017

Islandhoppend verschillende eilanden bezocht. Op Santa Cruz, san christobal en Isabela is het prima mogelijk om in een hotel/hosteria te overnachten, dus geen dure bootcruise nodig. Verder overal excursies te boeken, hoewel je zelf ook makkelijk erop uit kan trekken en genoeg kan zien. Neem vooral je snorkel en duikbril mee! Met name op San Christobal en Isabela zijn leuke plekjes om te snorkelen die je zelf kan bezoeken. Op San Christobal kun goed snorkelen met zeeleeuwen. Las tijeretas en la loberia zijn prima zelf te doen. Op Isabela kun je zelf concha y perla bezoeken, een afgeschermd stukje zee, waar je ook langs de mangrove kunt snorkelen. Een snorkeltrip naar, los tuneles is ook een aanrader! Heel veel grote zeeschildpadden en Wittiphaaien! Denk bij het de snorkelen aan de getijden, als het hoog water wordt is het zicht een stuk minder. Zelf had ik helaas geen tijd voor de 360 graden tour met de boot rondom San Christobal, maar van medereizigers heb ik begrepen dat deze tour geweldig was. Heel veel dolfijnen te zien en het mooiste strand van het eiland bezoek je. Veel plezier!

7,9
8 Algemene ervaring
8 Locals
7 Interessant
8 Natuur
8 Stranden
8 Wildlife
8 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Galápagos eilanden

 • wildlife

Minpunten Galápagos eilanden

 • supermarkt duur
Ultieme tip: Neem je snorkel en duikbril mee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fantastisch (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Mieke De vries op 10 mei 2017

Een van de meest bijzondere bestemmingen waar ik ooit ben geweest. Een absolute aanrader voor de natuur liefhebber! Ieder eiland van de galapagos heeft weer zijn eigen karakter en bijzondere diersoorten.

9,9
10 Algemene ervaring
9 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Galápagos eilanden

 • dieren
 • natuur
 • vrijheid
 • bijzonder

Minpunten Galápagos eilanden

 • prijs
Ultieme tip: Snorkelen met zeeleeuwen en zee schildpadden, bezoek aan het Darwin Centre.

Fantastisch! (bezocht in oktober 2010)

Review geschreven door Mieke De vries op 10 mei 2017

Een van de meest bijzondere bestemmingen waar ik ooit ben geweest! Elk eiland heeft weer zijn eigen karakter en z'n eigen endemische diersoorten. Absoluut de reis en het geld waard mocht je ooit naar Ecuador afreizen.

Pluspunten Galápagos eilanden

 • bijzondere diersoorten
 • prachtige natuur
 • gevoel van ultieme vrijheid
 • wonder van de natuur

Minpunten Galápagos eilanden

 • prijs
Ultieme tip: Snorkelen met zeeleeuwen, de dieren zijn zo tam omdat er maar een maximaal aantal mensen op de eilanden mag komen, een hele bijzondere ervaring!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Galapagos, overvloed aan bijzondere natuur! (bezocht in januari 2008)

Review geschreven door Liliane Berk op 08 mei 2017

Galapagos is een van de meest bijzondere plekken op aarde. Hier vind je kleurrijke diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. Omdat veel dieren geen natuurlijke vijanden hebben op de eilanden, loop je er letterlijk langs zonder dat ze opschrikken. Jan-van-Genten met felblauwe poten, gitzwarte hagedissen en. vuurrode krabben, zomaar een kleine greep uit de uitbundige en overweldigende fauna. Maak een cruise langs de eilanden, wij deden dat met een niet al te grote boot zodat we in alle rust op ontdekkingstocht konden en niet gestoord werden door grote aantallen mede-reizigers. Zorg wel voor een boot met een goede gids.
Voor duikers zijn de eilanden helemaal een droombestemming. In één duik: grote school hamerhaaien links en aan de andere kant dertig white-tips, tijdens de safetystop pilotwhales (met jong) en tientallen manta's! Niet gelogen, echt waar. Wij doken vanaf Puerto Ayora met Albatros Divers, de duikstek heet Gordon Rocks.

9,3
9 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
10 Natuur
9 Stranden
10 Wandelingen en/of andere activiteiten
Ultieme tip: Hotel Sol y Mar, de zeehonden liggen op de rand van het zwembad!
Aangeraden voor: Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Chili kenner
Sponsors