Riobamba Riobamba

Riobamba

door Willeke van Doorn

Aan de voet van de vulkaan Chimborazo strekt een koloniale stad zich uit. Pastelgekleurde huizen en levendige, kleurrijke markten tekenen het straatbeeld van Riobamba. De ideale uitvalsbasis voor het beklimmen van de vulkaan én een treinreis naar Nariz del Diablo.

In centraal Ecuador ligt Riobamba, een stad die de Spanjaarden in 1534 vestigden nabij Cajabamba. In 1797 bedolf een aardbeving de stad onder het puin. Riobamba werd snel daarna herbouwd, op een locatie twintig kilometer verderop. Vandaag de dag reis je naar Riobamba voor de levendige markten en is de plaats een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Chimborazo en Nariz del Diablo.

ZELF NAAR Riobamba?

Bekijk alle 5 reizen naar Riobamba

Zaterdagmarkt in Riobamba

Voor veel reizigers is Riobamba een tussenstop tijdens hun rondreis door Ecuador voordat ze op de trein stappen richting Nariz del Diablo of naar de top van de Chimborazo klimmen. Toch is de stad zelf ook de moeite waard. Vooral op zaterdag brengen de gezellige markten Riobamba tot leven.

Duizenden mensen uit omringende dorpen komen dan naar Riobamba en vullen de straten en pleinen van de stad met hun marktkramen. Van verse groente en fruit tot accessoires, sjaals en ponchos met kleurrijke prints. Struin tussen de lokale bevolking langs de kraampjes waar geen einde aan lijkt te komen.

Chimborazo beklimmen

Iets ten noorden van het centrum ligt Parque 21 de Abril waarvandaan je uitkijkt over Riobamba en de 6.310 meter hoge Chimborazo die boven de stad uittorent. De vulkaan ligt pal tegen de evenaar en is de hoogste top van Ecuador.

Als je fit bent en niet terugschrikt van een uitdaging, klim dan naar de altijd besneeuwde top van de Chimborazo. Een taxi brengt je naar Climbers' Refuges, een uitvalsbasis op 4800 meter hoogte waar de tocht begint.

Je ziet direct de besneeuwde top liggen. Hoewel de klim technisch niet al te moeilijk is, is het toch een uitdaging. De weg naar boven is steil en lang, de lucht is ijl op deze hoogte en op de top is het ijskoud met temperaturen ver onder het vriespunt.

Maar het is dat alles meer dan waard. Hoewel de Chimborazo niet de hoogste berg ter wereld is ten opzichte van de zeespiegel, is de vulkaan door de bolling van de aarde op de evenaar wél het hoogste punt ter wereld.

Treinreis naar Nariz del Diablo

Nog maar net bekomen van de klim naar de vulkaantop, wacht het volgende avontuur alweer op je in Riobamba. Stap op de trein richting Nariz del Diablo, oftewel de Duivelsneus. De oude traditionele trein waarbij je op het dak zat, heeft plaats gemaakt voor een moderne trein waarbij dit niet meer mag, maar de rit blijft even spectaculair.

Je rijdt door de Andes, langs kleine stadjes als Alausi, richting de steile rotswand Nariz del Diablo. Al zigzaggend rijdt de trein langs de rand van de rots naar boven waar je even stopt en de mooiste foto's schiet voordat je weer terugkeert naar Riobamba. De treinreis naar Nariz del Diablo is een van de hoogtepunten van een vakantie in Ecuador!

Reizen Riobamba

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidAmerika.nl kenner
Sponsors