Baños
8,0
8,3 Algemene ervaring
9,5 Beziens­waardigheden
8,0 Locals
7,3 Restaurants
8,0 Veiligheid
- Stranden

Baños

door Lana Leach

De ligging van Baños, of officieel Baños de Agua Santa, is fenomenaal. Het toeristische dorpje in Ecuador wordt omringd door groene bergen en borrelende vulkanen. Al brengen die laatste het dorpje soms ook in de problemen.

Tungurahua

Vooral de Tungurahua vulkaan is berucht. De zwarte vulkaan torent 1800 meter boven Baños uit en is sinds 1999 weer actief. De afgelopen jaren zijn er een aantal uitbarstingen geweest, waarbij het stadje zelfs moest worden geëvacueerd.

ZELF NAAR Baños?

Bekijk alle 22 reizen naar Baños

Maar over het algemeen is het rustig. En buiten de pijlen met evacuatieroutes die op de straten zijn gedrukt, lijken de 25.000 inwoners zich nergens zorgen om te maken. Voor toeristen is de vulkaan een attractie. Als de wolken het uitzicht niet belemmeren, kun je vanaf verschillende uitkijkpunten de actieve berg bewonderen.

Toeristisch stadje

Het kleine stadje zelf is vooral een verzamelplaats van resorts, hostels, restaurants, spa's, massagesalons, boekingskantoren en souvenirwinkels. Lopend kun je overal binnen een kwartiertje komen. Je ziet veel toeristen: westerlingen maar vooral ook Ecuadorianen.

Er heerst een vakantiesfeer. Zelfs onder de inwoners. In de vele kleine parkjes die het stadje rijk is bladeren mannen door de krant en nemen groepjes vrouwen de laatste roddels door.

Nuestra Señora del Agua Santa

Centraal in het stadje staat de Kerk voor de Maagd van het Heilige Water, Nuestra Señora del Agua Santa. Het verhaal gaat dat de maagd de kerk veilig heeft gesteld bij de vele vulkaanuitbarstingen.

Op de kleurrijke schilderijen aan de muur van het neo-gotische gebouw leer je haar hele verhaal.

Bergaf fietsen

Vanuit Baños kun je veel excursies doen. De dampende groene bossen nodigen uit voor een stevige wandeling of een mountainbiketocht. Voor een paar dollar huur je bij een van de vele boekingskantoren een mountainbike.

Een aanrader is de 'downhill'-fietstocht naar het 61 kilometer verderop gelegen dorpje Puyo. Onderweg zie je tientallen majesteuse watervallen. Bergaf hoef je nauwelijks te peddelen, maar je krijgt zeker verkrampte handen van al het remmen.

Pailon de diablo

Je kunt ook in een half uurtje met de auto of bus naar de meest indrukwekkende waterval, de Pailon de Diablo, Ketel van de Duivel. Een steile trap naar beneden brengt je halverwege de cascade van waar je een prachtig overzicht hebt.

Je begrijpt waar dit natuurverschijnsel zijn naam aan dankt. In de diepte kolkt het water na een val van bijna tachtig meter. Een smalle kruiproute door de rotsen brengt je achter de waterval, waar je gegarandeerd nat wordt.

Avonturen en kuren

Op zoek naar nog meer avontuur? In Baños kun je je hartslag nog veel verder laten stijgen. Ga bijvoorbeeld bungeejumpen, raften, quadrijden, paardrijden, abseilen, parapenten of ziplinen.

En wanneer je spieren pijn doen van al het harde werken, kun je je in een van de vele badhuizen onderdompelen in het hete mineraalhoudende water, waar het stadje bekend om staat.

Na een uurtje badderen ben je gegarandeerd weer klaar voor een nieuw avontuur!

Wat is er te doen in Baños?

 • Proef melcocha. Dit mierzoete snoepgoed van suikerriet wordt in een van de vele snoepwinkels vers voor je gemaakt.
 • Laat je nat maken door de indrukwekkende Pailon del Diablo waterval. Via een smalle tunnel in de rotsen kun je achter deze 80-meter hoge waterval staan.
 • Fietsen, raften, bungeejumpen, abseilen, jungletreks en ATV tochten. Baños is de avontuurlijke hoofdstad van Ecuador.
 • Spierpijn van alle activiteiten? Neem een ontspannen massage of ga badderen in een van de vele badhuizen.
 • Bekijk de machtige Tungurahua vulkaan. Wanneer er geen wolken zijn, kun je vanuit verschillende uitkijkpunten de actieve berg aan het werk zien.

Reizen Baños

Meer Baños

Reviews Baños

Biking and swinging in to Baños Wilderness (bezocht in mei 2016)

Review geschreven door Jolijn Feller op 12 november 2017

Baños by bike. Crossing and swinging around baños wilderness, get your adrenaline kick by swinging at the end of the world@casadelarbol, the most beautiful treehouse you will ever see! Visit waterfalls, ziplining to make the best shots of the waterfalls, feeling what pure nature is and how it smells like. Meeting new people, bubbling away in the openair hottubs together, till you feel old of the wrinkled skin... So my tip! Go to baños bring your swimsuit, your most sporty outfit, rent a bike and be open to meet new people!
Baños you are beautiful!

8,2
8 Algemene ervaring
9 Beziens­waardigheden
8 Locals
7 Restaurants
9 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Baños

 • payable
 • wilderness

Minpunten Baños

 • rainy weather
Ultieme tip: Rent a bike and see all waterfalls
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Haal de durfal in jezelf naar boven in Baños (bezocht in februari 2013)

Review geschreven door Zoë de Goede op 07 april 2016

De echte avonturiers en durfals moeten in Baños zijn, hier kun je naar hartelust raften over de wildste rivieren, mountainbiken door de bossen, bungeejumpen van hoge bruggen en met de toppen van je tenen het water raken. Baños ligt hoog in de bergen dus het kan er nogal eens koud worden, maar je bloed wordt al snel opgewarmd door de adrenaline die door je lichaam raast. Wanneer je het even rustiger aan wilt doen kan je lange wandelingen maken langs de enorme watervallen die Baños te bieden heeft, de jungle verkennen of de vulkaan Tungurahua beklimmen.

6,5
7 Algemene ervaring
6 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid

Pluspunten Baños

 • Avontuurlijk
 • Natuur

Minpunten Baños

 • Toeristisch
Ultieme tip: Ga swingen op de schommel bij Casa Del Arbol, dichter bij vliegen kom je niet.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Ecuador

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors