Isla de Margarita

Isla de Margarita

door Niels Posthumus

Isla de Margarita is het bekendste eiland van Venezuela. Het droge, zonnige klimaat en de afwezigheid van belastingen trekt jaarlijks massa's bezoekers naar het party eiland.

'Overduidelijk is er een toeristische hausse op komst op Isla de Margarita,' begon de New York Times journaliste Lynne Lawner haar verhaal over het Caribische vakantie-eiland 35 kilometer voor de kust van Venezuela. Het was 1987, en ze had niet meer gelijk kunnen krijgen.

Toeristische boom

Zodra het licht werd in 1987 hoorde Lawner het gezoem, getimmer en geboor van de bouwvakkers die overal rondom haar hotel aan de slag waren.

Isla de Margarita was voor met name Amerikanen de plek om een tweede huis te kopen. Het was er zonnig, financieel aantrekkelijk en volop in ontwikkeling.

Lawner ontwaakte elke ochtend weer verrast. Het leek wel alsof er elke nacht weer een paar geraamtes van nieuwe hotelflats uit de grond waren geschoten, schreef ze.

Rustiger buiten hoogseizoen

Ruim twintig jaar later zijn de meeste van die hotels alweer aan hun eerste renovatie toe. Er zijn er nog eens honderden bijgekomen.

Ze zitten elk jaar in het hoogseizoen bomvol. Isla de Margarita, met haar prachtig witte stranden en bijna immer blauwe luchten, is een ware vakantiefabriek.

Toch hoef je er lang niet altijd hutje mutje op het strand te liggen. Buiten de vakantiemaanden in de zomer is het er een stuk rustiger.

La Asunción

Natuurlijk is van een authentieke atmosfeer geen sprake meer, maar dat hoeft geen belemmering te zijn om in alle rust van de zon te genieten.

Want dat is waarvoor je naar Isla de Margarita komt: zon. Het eiland zelf, in de vorm van een halve cirkel en nergens breder dan twintig kilometer, heeft verder niet zo gek veel te bieden. Al heeft La Asunción leuke klinkerweggetjes, verder is dit hoofdstadje verrassend slaperig.

Ook is er nog het fort dat de Spanjaarden bouwden om het eiland tegen piraten te beschermen, nadat Christopher Columbus het in 1498 had ontdekt. Verder moet je het eiland het toch echt hebben van de vijftig standen langs de 160 kilometer lange kustlijn.

Belastingvrij eiland

Isla de Margarita heeft een fantastisch strandklimaat. Het regent er veel minder dan in andere delen van het Caribische gebied. Een echt regenseizoen bestaat niet. De temperatuur schommelt het hele jaar tussen de 26 en 31 graden. Het eiland kent geen tropisch weerbeeld, meer een halfwoestijn klimaat.

De grote kracht van Isla de Margarita schuilt verder vooral in het gebrek aan belastingen. Drank, sigaretten, chocola en andere luxeproducten zijn er dus spotgoedkoop.

Feesteiland

Uiteraard brengen dit soort lokkertjes wel een speciaal slag toerist naar een eiland. Het tax free beleid bracht dus ook de all-in resorts en de weinig sfeervolle shopping malls.

Het leidde in het hoogseizoen tot taferelen die wij Europeanen vooral kennen van de Spaanse Costa's en badplaatsen op de Griekse eilanden.

Daar is overigens uiteraard helemaal niets mis mee. Maar je moet er wel net zin in hebben. Heb je behoefte aan een goede nachtrust op Isla de Margarita, dan kun je beter in oktober of november komen.

Wat is er te doen op Isla de Margarita?

  • In Pampatar vind je nog typisch Venezuela. San Carlos de Borromeo is het grootste fort. Het fort dat de Spanjaarden bouwden om het eiland tegen piraten te beschermen, nadat Christopher Columbus het in 1498 had ontdekt.
  • Omgeef je met luxe producten. Zonder de belasting kost het je niet veel. Sigaretten, chocola en alcohol zijn op deze manier een stuk goedkoper.
  • Feest er op los in de vele barretjes die het eiland heeft te bieden. Vooral in Porlamor ga je helemaal los.
  • Ben je het gefeest zat? Kom tot rust in de natuur. Vaar mee op een boot door Laguna La Restinga. Hier vind je mangroves met flamingo's en pelikanen en oesters en zeepaardjes onder water.
  • Ga zeilen, kitesurfen of kayakken. Vooral in El Yaque en van midden juni tot midden oktober zijn de winden er perfect en ook goed voor beginners door het ondiepe water.

Meer Isla de Margarita

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuid-Amerika?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Brazilië kenner
Sponsors